De Business

Punem punctul pe știi

Cum funcţionează legea plăţii retroactive a contribuţiilor pentru pensie

marți, 08 noiembrie 2016, 03:00
3 MIN
 Cum funcţionează legea plăţii retroactive a contribuţiilor pentru pensie

Baza de calcul este salariul minim brut în plată, adică 328 de lei. Termenul maxim pentru care se pot plăti contribuţiile de asigurări sociale este de cinci ani.

 

Legea plăţii reatroactive a contribuţiilor de asigurări sociale, intrată în vigoare pe 27 octombrie, a adus deja zece ieşeni la sediul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Iaşi. Totuşi, şefa instituţiei spune că, până în acest moment, cei mai interesaţi de beneficiile acestui act normativ s-au arătat ieşenii plecaţi să muncească în străinătate, românii putând să achite doar „fracţiuni” din ultimii cinci ani care pot fi plătiţi.

„Legea 186/2016 privind plata retroactivă  a contribuţiilor de asigurări sociale a intrat în vigoare pe 27 octombrie 2016, dar noi am început să primim efectiv solicitări de la 1 noiembrie. Până astăzi (n.r. – ieri), au fost semnate deja zece contracte de asigurare socială, majoritatea de către persoane care lucrează în străinătate. Aceştia au plătit patru sau chiar maximul de 5 ani prevăzuţi în legislaţie. Cred că acestor persoane le va fi mai uşor să beneficieze de această lege, deoarece pentru a plăti integral ultimii cinci ani pe care îi presupune actul normativ este nevoie de o sumă destul de importantă. Cei care lucrează în ţară probabil îşi pot plăti doar fracţiuni din această perioadă pentru a-şi îmbunătăţi stagiul de cotizare, de jumătate de an sau un an. Baza de calcul este cel puţin salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, astfel că o lună de cotizare are o valoare de 328 lei”, a explicat Maria Andronache, director executiv al CJP Iaşi. 

Data limită este 27 aprilie 2017 

Potrivit noii legi, poate încheia contract de asigurare socială orice persoană care, indiferent de cetăţenie, cu domiciliul sau rezidenţă în România, îndeplineşte cumulativ mai multe condiţii. Astfel, doritorii trebuie să nu fi avut calitatea de asigurat social în perioada pentru care se solicită această asigurare (n.r. – perioada noiembrie 2011 – noiembrie 2016), să nu aibă calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare şi să nu fi avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada respectivă.

Ieşenii care doresc să încheie un astfel de contract pentru perioade anterioare de maximum cinci ani la data semnării se pot prezenta la Casa Judeţeană de Pensii până pe data de 27 aprilie 2017. Totodată, la semnarea contractului este nevoie de actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, respectiv al mandatarului, în copie şi original (n.r. – alături de o procură autentificată în condiţiile legii în cazul încheierii prin mandatar) şi declaraţie pe proprie răspundere, care se completează la sediul CJP Iaşi.

Fiecare persoană poate decide care este baza de calcul pentru stabilirea contribuţiei, dar aceasta nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe ţară sau mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Totodată, suma cu titlu de contribuţie de asigurări sociale datorată în baza contractului de asigurare socială poate fi plătită în una sau mai multe tranşe lunare, dar fără a depăşi data de 27 aprilie 2017.  

Comentarii