Cum să recunoşti dintr-o privire un student depresiv?

luni, 06 noiembrie 2017, 02:50
2 MIN
 Cum să recunoşti dintr-o privire un student depresiv?

Universitatea „Cuza“ pregăteşte cadrele să recunoască şi să ajute astfel de persoane,mai numeroase în ultimii ani.

Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iaşi organi­zează pe data de 10 noiembrie un curs gratuit care este destinat profesorilor şi angajaţilor din servicii suport, prin care să îi ajute pe aceştia să recunoască semnele unor perioade problematice în vieţile studenţilor.

Bazându-se pe o statistică ce spune că aproximativ unul din cinci studenţi va trece, în timpul facultăţii, prin momente dificile în plan personal, reprezentanţii UAIC vor să îi pregătească pe profesori şi pe ceilalţi angajaţi să poată să deschidă un dialog cu studenţii, să facă primul pas în soluţionarea unei probleme care i-ar putea împinge pe aceştia spre marginalizare, abandon şcolar sau chiar probleme pe termen mai lung. Cursul va fi susţinut de consilierii în carieră ai universităţii, specializaţi în oferirea de sprijin pentru depăşirea situaţiilor problematice la nivel personal sau profesional.

„Intuitiv, cei care interacţionează mai des cu studenţii îşi pot da seama atunci când cineva trece printr-o perioadă mai grea. Câteva semne ar fi: absentarea de la cursuri, apatia, schimbări de comportament, lipsa de atenţie, dezinteresul pentru aspectul fizic“, a precizat Irina Şubredu, psiholog în cadrul Departamentului Servicii pentru Studenţi şi Absolvenţi. În lipsa informaţiilor sau a pregătirii de specialitate, atât colegii, cât şi profesorii sau administratorii de cămin ezită să abordeze persoana afectată, mai ales că o abordare greşită poate provoca mai multă suferinţă. Cursul îşi propune să ofere câteva instrumente de bază pentru iniţierea contactului cu studentul, informaţii despre care ar putea fi următorii paşi, dar şi o mai bună conştientizare a importanţei de a interveni cât mai rapid în astfel de cazuri.

„Identificarea timpurie a oricăror dificultăţi este esenţială în a preveni situaţii mult mai grave. Trei sferturi din dificultăţile de sănătate mintală debutează înainte de 25 de ani, iar în loc să primească ajutor, tinerii sunt stigmatizaţi şi izolaţi“, a adăugat Irina Şubredu. La o lună după prima întâlnire va avea loc o nouă şedinţă, pentru a identifica aspectele practice şi punctuale întâlnite de către aceştia.

 

 

Comentarii