Două eleve din Iaşi au luat premiul cel mare la Olimpiada de română

Ioana Adelina Filip este elevă în clasa a VII-a la Colegiului „C. Negruzzi”, iar Laura Andreea Ştreangă la Colegiul Naţional în clasa a VIII-a.

sâmbătă, 06 aprilie 2013, 01:50
3 MIN

 Două eleve din Iaşi au fost recompensate cu premiul I la Olimpiada naţională de limbă, comunicare şi literatură română adresată claselor de gimnaziu, ce s-a încheiat ieri, în sala de festivităţi a Colegiului „C. Negruzzi”. Ioana Adelina Filip, elevă a colegiului gazdă, a obţinut cel mai bun rezultat la clasa a VII-a, în timp ce Laura Andreea Ştreangă, de la Colegiul Naţional, s-a aflat în fruntea ierarhiei realizate pentru clasa a VIII-a.

Amândouă adolescentele s-au clasat pe primul loc la această olimpiadă încă din clasa a V-a. „Nu pot spune că anul acesta premiul I a venit ca o surpriză, dar nici că m-aş fi aşteptat, deoarece munca depusă de fiecare a fost asiduă. În primul rând, olimpiada reprezintă o autodepăşire, iar cu cât îţi stabileşti un scop cât mai înalt, cu atât obţii cât mai mult. Şi eu de fiecare dată îmi stabilesc ca ţel premiul I şi anul acesta, ca şi în ceilalţi ani, l-am obţinut. Dacă doreşti performanţă, trebuie să aprofundezi cât de mult poţi. Este o muncă care nu trebuie să înceteze, dacă doreşti să ajungi la un nivel performant. Cum un atlet nu trebuie să se oprească din antrenament pentru a ajunge la performanţă, la fel şi noi, cei care participăm la olimpiadă, nu trebuie să ne oprim din studiu”, a mărturisit Adelina Filip, care este îndrumată de profesoara Camelia Gavrilă. Laura Ştreangă, pregătită de profesoara Gabriela Petrache, susţine, de asemenea, că este motivată nu atât de dorinţa de a fi mereu înaintea altor elevi buni din ţară, cât de dorinţa de a se autodepăşi. „În primul rând, în momentul în care eşti la olimpiadă şi eşti faţă-n faţă cu foaia albă de concurs este importantă acea dorinţă de autodepăşire şi nu mai pui atât de mult accent pe faptul că vrei să fii în top, ci pe faptul că vrei să vrei fii mai bun decât tine, cel de ieri. Subiectele au fost foarte frumoase, foarte ample şi complexe şi consider că mi-au oferit ocazia de a arăta ce am învăţat, de a arăta pregătirea pe care am avut-o în acest timp”, a subliniat adolescenta. Următoarea provocare pentru cele două eleve pasionate de literatură va fi în luna mai, când vor participa la etapa internaţională a olimpiadei, ce va avea loc la Oradea. La olimpiada găzduită de Colegiul „C. Negruzzi”, judeţul nostru a mai obţinut o menţiune şi un premiu special, prin elevele Sabina Popescu ( a V-a, „C. Negruzzi”) şi Teodora Stoinel (a VI-a, „E. Racoviţă”). Iaşul a fost pe podium şi la Olimpiada naţională de limbă, comunicare şi literatură română destinată claselor de liceu, desfăşurată la Constanţa. Premiul I le-a revenit elevelor Alexandra Pătrău (a X-a, „C. Negruzzi”) şi Brenda Istrate (a XII-a, Colegiul Naţional), îndrumate de profesoarele Gabriela Doboş şi Dorina Apetrei. Câte o menţiune le-a fost acordată elevelor Ioana Rezuş (a IX-a, „C. Negruzzi”) şi Mihaela Stoica (a XI-a, „E. Racoviţă”).

 

Comentarii