De Business

Punem punctul pe știi

Dublarea lefurilor bugetarilor provoacă rumoare printre patronii ieşeni

marți, 07 martie 2017, 02:50
3 MIN
 Dublarea lefurilor bugetarilor provoacă rumoare printre patronii ieşeni

„Văd că peste tot se plâng că în instituţii este deficit de personal. Cum totuşi de se rezolvă totuşi toate problemele şi nu văd pe nimeni să lucreze peste program”, comentează unul dintre patronii ieşeni.

 

Noua Lege a salarizării unitare este mumă pentru unii şi ciumă pentru alţii. Recent, ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a declarat că de săptămâna aceasta încep discutiile cu sindicatele din ordine publică şi sănătate despre legea salarizării unitare, urmând ca veniturile până la pragul de 4.000 lei să se dubleze, iar cele care depăsesc acest nivel să se majoreze cu 45%. Angajaţii din învăţământul preuniversitar, cei care se lovesc adesea de neajunsurile salariale aşteaptă ca această lege să se resimtă la propriu în buzunarele lor. Olguta Vasilescu nu a specificat în ce perioadă ar urma să fie dublate lefurile şi nici momentul în care va fi aplicată această măsură.

 
„Noi avem această problemă şi suntem trişti”
 
„Este bine pentru că o parte din bani se întorc în consum, deci tot la stat. România se află la coada listei în Europa la salariul minim pe economie, deci nu trebuie să ne speriem de această dublare, nu se va prăbuşi nimic. România va  avea aceeaşi conduită economică, în felul acesta mai păstrăm şi noi oameni în ţară, nu vor mai pleca atât de mulţi la muncă în străinătate. Aş vrea să ajungem şi noi la nivelul Italiei, unde minimul este 900 de euro”, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din învăţământul Preuniversitar ieşean. Nu toţi însă se pot bucura de această mărire salarială. De exemplu, angajaţii de la Poşta Română nu se vor bucura de creşterile salariale. „E o veste bună pentru bugetari, nu pentru Poşta Română. Noi ne autofinanţăm, nu vom beneficia de acea lege, Poşta Română este o societate în suferinţă, în momentul de faţă. Ne bucurăm pentru colegii noştri bugetari, dar noi avem această problemă şi suntem trişti”, a menţionat Elena Bârlescu, reprezentantul sindicatului din cadrul Poştei Iaşi. Ministrul Muncii a mai precizat şi faptul că de la 1 iunie punctul de pensie va ajunge la 1.000 de lei, prin urmare şi pensionarii vor beneficia de majorări. Şi cei care au salarii ce depăşesc 7.000 de lei vor primi măriri, însă nu foarte mari.  
 
„Dărâmă portarul când se fac cele opt ore”
 
„Nu este corect ca românii, cetăţeni ai Uniunii Europene, să primească salarii mult sub media europeană. Totuşi, trebuie să se ţină cont şi de productivitatea muncii. Totuşi, sunt mari diferenţe între funcţionarul public din România şi colegul său dintr-o altă ţară a UE. Eu nu am văzut vreun funcţionar care să vorbească la telefonul personal în timpul programului de lucru. Ce randament are un angajat dintr-o instituţie publică din România? Într-o unitate de timp, trebuie să rezolve un anumit număr de probleme sau solicitări. Ministrul Muncii este o femeie de ispravă, jos pălăria! Dar în spatele acelor bani trebuie să fie productivitate a muncii. Văd că peste tot se plâng că în instituţii este deficit de personal. Cum totuşi de se rezolvă totuşi toate problemele şi nu văd pe nimeni să lucreze peste program. Dărâmă portarul când se fac cele opt ore”, a comentat Neculai Viţelaru, preşedintelui Patronatului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii din Regiunea Nord-Est. (Diego CIOBOTARU, Paula TROFIN)
 
 

    

Comentarii