EXCLUSIV Teroristul, in prima noapte la SOCOLA. A refuzat pastilele. Afla date din trecutul sau

marți, 09 iulie 2013, 23:18
19 MIN

Cum a putut pune la cale o asemenea oroare un copil care era odată mândria celor ce l-au educat? Aintrat primul la admitere la facultate, după ce a terminat unul din cele bune colegii din Iaşi – „Racoviţă“ – unde ar fi câştigat şi concursuri naţionale. Oliver Stan a intrat în 1993 la o facultate la care concurenţa era acerbă atunci, vestita „Electro“, cu o medie extraordinară la admitere scris: 9,50. În scrisoarea către Băsescu menţionează că această medie l-a pus în capul listei de admitere, pe primul loc. După o serie de note foarte bune în primul an, ceva s-a întâmplat cu el. Începuse oare nebunia? În anii care au venit, notele au scăzut dramatic. A vrut să se înscrie la doctorat, dar a fost refuzat. Mama lui spune că asta ar fi contribuit la frustrarea sa.

UPDATE ORA 12:30

Oliver Stan, barbatul care a incercat sa detoneze o bomba in sala de licente a UTI, si-a petrecut noaptea trecuta la Spitalul de Psihiatrie. Medicii spun ca acesta a fost foarte calm, numai ca a refuzat sa ia medicamentele pentru schizofrenia de care sufera

TEXT APARUT IN PAGINILE ZIARULUI DE IASI

„Teroristul“, încurajat de mamă să nu ia tratamentul

Oliver Stan suferea enorm din cauză că realizase un film pe care îl postase pe internet, dar care nu era băgat în seamă de nimeni. Prin gestul său, el pare să fi dorit să atragă atenţia presei asupra sa.

Atentatorul care a intenţionat să arunce în aer amfiteatrul plin cu studenţi a trecut prin mai multe momente tumultuoase de-a lungul vieţii sale. La baza atentatului s-au aflat numeroase nelinişti pe care le avea Oliver Stan, bărbatul în vârstă de 38 de ani, diagnosticat cu schizofrenie paranoidă. Bărbatul a recurs la acest gest pentru că voia să atragă atenţia televiziunilor asupra unui filmuleţ pe care l-a realizat şi pe care-l postase pe Internet. Suferea că nu are audienţa pe care credea că o merită. Mama acestuia a făcut dezvăluiri şocante şi a recunoscut că ea este cea care l-a îndemnat pe fiu să nu-şi mai ia tratamentul, deşi medicii i-au explicat care sunt riscurile. La fel ca şi în cazul celorlalţi bolnavi psihic, de monitorizare nu s-a ocupat nimeni, odată ce bărbatul a părăsit spitalul. Ultima externare din spital al lui Oliver Stan a fost pe 1 aprilie, atunci când medicul curant i-a recomandat câte o pastilă de Zyprexa.

Citeste si EXCLUSIV! Teroristul, surprins inainte de atentat la un internet cafe din Iasi cu un rucsac (VIDEO)

Şi mama avea afecţiuni psihice

Ieşeanul care ar fi putut provoca un adevărat dezastru la universitate şi-a petrecut ieri noaptea în arest, după ce procurorii DIICOT au dispus reţinerea sa pentru 24 de ore ieri. Aseară, după expirarea ordonanţei, Stan a fost dus la Spitalul de Psihiatrie „Socola“, acolo unde va fi expertizat din punct de vedere psihic. „Având în vedere natura şi gravitatea faptelor comise de inculpat, precum şi faptul că expertiza psihiatrică este obligatorie pentru astfel de infracţiuni, în speţă, prin ordonanţa procurorului s-a dispus efectuarea acesteia de către specialişti din cadrul IML, urmând ca, în funcţie de rezultatul expertizei să se dispună măsurile legale faţă de inculpat“, a precizat Iulia Diaconu, procuror de caz.

Citeste si Cu aceasta bomba, Oliver Stan a vrut sa arunce universitatea in aer

Suvera Lupeca, mama lui Oliver, nu este străină de psihiatrie. Şi ea a fost diagnosticată cu probleme psihice în luna februarie a acestui an. A ajuns la Spitalul „Socola“ în urma unui atac de panică, iar medicii i-au pus diangosticul de depresie severă. Deşi a avut contact cu lumea bolnavilor mintal şi a simţit pe propria piele cât de importantă este medicaţia pentru un pacient, ieşeanca i-a interzis fiului să mai ia medicamentele, iar acesta a ascultat-o fără a protesta. „Nu ia tratamentul şi nu are nevoie de medicamente pentru a fi bine. El suferă de o boală psihică, dar este un băiat inteligent, pe care societatea nu l-a înţeles. Boala s-a declanşat şi s-a agravat din cauza unui profesor universitar, care i-a promis că îl va ajuta cu doctoratul şi îi va oferi o bursă în Viena“, a afirmat Suvera Lupeca, mama bărbatului. Ea a susţinut că băiatul său nu a fost acceptat şi înţeles de societate, acesta fiind unul dintre motivele pentru care boala s-a agravat atât de tare. Mama a recunoscut că nu i-a mai dat băiatului tratamentul şi l-a îndemnat să nu şi-l administreze. „Nu sunt de acord cu medicaţia şi nici cu internarea la Psihiatrie“, a adăugat femeia. Din spusele mamei, dar şi ale medicilor, Oliver Stan este un om cu o suferinţă mare, care nu a reuşit să-şi croiască un drum şi să se integreze în societate. Uneori se credea ucenicul lui Dumnezeu, alteori se considera însuşi Mesia, venit pe lume cu scopul de a rezolva toate problemele. Aceste gânduri au fost transpuse într-o carte pe care Oliver a scris-o, în care povesteşte viaţa sa petrecută la Psihiatrie, dar şi într-un filmuleţ postat pe Youtube.

Medicul curant nu se aştepta la aşa ceva

În ciuda carnagiului pe care l-ar fi putut provoca, bărbatul a fost întotdeauna considerat de medicii de la „Socola“ un om foarte inteligent, civilizat, educat şi cu bun-simţ. Medicul curant al acestuia, dr. Nicoleta Niţă, a afirmat că a rămas şocată atunci când a auzit ce s-a petrecut, pentru că nu s-ar fi aşteptat niciodată la aşa ceva din partea lui Oliver. „Eu cred că este incapabil de violenţă directă. Probabil de aceea a apelat la o bombă, pentru că ar fi ucis indirect şi nu ar fi fost mai apoi martorul acţiunii săvârşite“, a afirmat dr. Niţă. Potrivit acesteia, în perioada în care a stat internat, pacientul a primit întotdeauna medicaţia.

GALERIE FOTO

Cadrele medicale au afirmat că bărbatul se considera indestructibil şi, cel mai probabil, a crezut că el nu va păţi nimic după detonarea bombei, chiar dacă acest lucru ar fi însemnat sinucidere. Potrivit medicilor, pacientul nu-şi lua tratamentul doar atunci când era în afara unităţii medicale. Ultima internare pe care a avut-o Oliver Stan a fost acum două luni. Deşi medicii i-au spus mamei că ar trebui să mai petreacă o perioadă în spital, pentru ca starea sa să se amelioreze, femeia a refuzat şi l-a externat pe propria răspundere. Medicii au încercat să o convingă pe mamă că este obligatoriu ca fiul să ia medicaţia, însă nu au avut succes. „Dacă lua medicamentele, nu s-ar fi ajuns niciodată aici“, au afirmat medicii psihiatri.

Bolnavii nu sunt monitorizaţi

Astfel de tragedii ar putea avea loc în orice clipă, pentru că bolnavii psihic nu sunt monitorizaţi de nimeni odată ce părăsesc spitalul. În judeţul Iaşi nu există suficienţi asistenţi sociali care să-i supravegheze la domiciliu, medicii de familie nu merg acasă la bolnavi decât dacă există sesizări, iar în legea sănătăţii mintale sunt numeroase lacune. Practic, dacă un părinte îşi ia copilul din spital pe propria răspundere şi refuză să-i mai ofere tratamentul, nu există nicio instituţie care să-l monitorizeze şi să-l oblige să ia medicaţia. În toată Moldova nu este nicio organizaţie sau asociaţie care să se ocupe de bolnavii psihic adulţi, în judeţ sunt doar două centre de sănătate mintală, în loc de opt, aşa cum ar trebui. Nu se fac întruniri cu rudele bolnavilor psihic, pentru ca acestea să conştientizeze importanţa tratamentului. Cele două centre de sănătate mintală din Iaşi au în evidenţă circa 15.000 de bolnavi psihic. Numărul bolnavilor depăşeşte cu mult numărul medicilor, care ajung deseori să nu mai facă faţă solicitărilor, mai ales că în centre nu lucrează mai mult de 15 medici psihiatri şi cinci asistenţi sociali. Rolul asistenţilor sociali este de a merge la domiciliul bolnavilor pentru a-i monitoriza îndeaproape. Nu există însă o echipă mobilă care să facă acest lucru din cauza lipsei asistenţilor, iar bolnavii sunt supravegheaţi doar atunci când vin pentru internare şi tratament. Multe persoane nu vin însă să-şi ia lunar medicamentele şi nu se poate merge la fiecare în parte pentru a-i convinge, din lipsă de personal. În municipiul Iaşi ar mai fi nevoie de încă trei centre, pe lângă cele două existente, iar restul ar trebui construite în localităţile Hârlău, Răducăneni şi municipiul Paşcani.

Citeste si Apartamentul atacatorului, percheziţionat. Bomba, dusă pe un câmp pentru a fi detonată

Vid legislativ

Personalitatea lui Oliver Stan este greu de înţeles chiar şi de specialişti. Acesta trecea de la o stare la alta atunci când era internat, uneori venea la spital voluntar, iar alteori era adus de Poliţie. Nimeni însă nu s-a îndoit de inteligenţa pe care o are. Nu a absolvit doar o facultate şi un masterat, ci a scris o carte numită „Prima mea luptă“, care se găseşte în librării. Psihiatrii sunt de părere că legea sănătăţii mintale ar trebui să sufere modificări, în aşa fel încât bolnavii psihic să nu fie închişi pe viaţă, dar să se caute o soluţie pentru a nu pune viaţa altora în pericol. „Ei nu trebuie culpabilizaţi. Trebuie să-i facem să înţeleagă, şi pe ei dar şi pe cei din familie, că este nevoie de medicaţie. Numărul celor care săvârşesc fapte penale este mic în comparaţie cu numărul tuturor pacienţilor cu schizofrenie, de aceea punerea sub pază nu reprezintă o soluţie. E nevoie de sensibilizare, de întruniri menite să-i ajute pe pacienţi şi aparţinători“, a declarat dr. Nicoleta Niţă.
De la începutul acestui an, 1.147 pacienţi cu schizofrenie au trecut pragul Spitalului „Socola“, iar 72 se află acum în unitatea medicală. Anul trecut, cu schizofrenie au fost 1.838. „Trebuie să existe o reglementare a modului în care se face externarea. Medicul ar trebui să decidă când părăseşte pacientul spitalul, chiar dacă familia este sau nu de acord“, a declarat prof.dr. Roxana Chiriţă, medic psihiatru la „Socola“. Conducerea unităţii medicale a afirmat că, într-adevăr, este necesară o reglementare legislativă a modului în care sunt externaţi bolnavii, dar nici nu pot fi ţinuţi cu forţa în spital, pentru că beneficiază de drepturi, la fel ca şi alţi pacienţi. „În perioada următoare se va lucra la un proiect de lege, pentru rezolvarea modului în care pacienţii părăsesc unitatea medicală“, a declarat dr. Lucian Burlea, managerul Spitalului de Psihiatrie.

Oliver Stan locuia pe un vârf de munte la Cârlibaba, cu un laptop şi un cal

El i-a spus vice-primarului din Cârlibaba despre planurile sale privind atentatul, dar nu l-a băgat nimeni în seamă. Primarul Iaşului critică atitudinea edililor de acolo, care ar fi fost contactaţi de atentator şi nu au făcut nimic.

Primarul comunei sucevene Cârlibaba, situată la graniţa cu judeţul Maramureş, Gabriel Danciu, ne-a declarat că ieşeanul Oliver Stan a apărut pe raza comunei în 2006. Şi-a construit pe un vârf de munte o căsuţă improvizată, din lemn şi polistiren. În mai multe rânduri, părinţii acestuia din Iaşi au încercat să îl ia acasă, însă acesta a refuzat. A găsit, într-un fel sau altul, şi un cal pe care umbla pe coama munţilor din zonă. Interesant este că Oliver Stan nu era departe de noile tehnologii, el deţinând un laptop de pe care trimetea mesaje. „Avea un cal cu care se plimba în sus şi în jos, dar şi un calculator de pe care trimitea fel de fel de mesaje“, a explicat primarul Gabriel Danciu. Cât priveşte sursele de trai ale acestuia, primarul de la Cârlibaba opinează că Oliver Stan a fost în permanenţă finanţat de familie, altcumva neputându-se exlica modul în care a supravieţuit şapte ani în vârful muntelui, într-o colibă pe care şi-a înjghebat-o acolo. Atitudinea indiferentă a edililor din comuna suceveană a fost criticată ieri de primarul Iaşului. Gheorghe Nichita susţine că bărbatul şi-ar fi exprimat public la Cârlibaba, în faţa viceprimarului, intenţia de a dinamita universitatea din Iaşi. Nichita spune că aceia care ştiau ar fi trebuit să anunţe autorităţile. „De ceva timp, el stătea în judeţul Suceava, unde s-a exprimat de câteva ori că vrea să dinamiteze universitatea din Iaşi. Asta o ştiu din datele anchetatorilor. Cei care au auzit aceste lucruri de la bărbat ar fi trebuit să anunţe mai departe structurile statului. Dacă Poliţia din Iaşi ştia, poate că acest om era monitorizat“, a afirmat Nichita. El a mai spus că bărbatul a discutat la un moment dat inclusiv cu viceprimarul localităţii Cârlibaba. „Acest om a fost amendat pentru port de armă albă. I-a spus viceprimarului că are o misiune pe pământ. S-au găsit acolo unde stătea el şi nişte schiţe şi planuri prin care pregătea detonarea bombei la Iaşi. Deci erau nişte semnale că vrea să fie ascultat. Viceprimarul de acolo trebuia să anunţe mai departe alte instituţii, dacă acest om a venit la el“, a spus primarul Nichita.

Teroristul a fost elev premiant

Oliver Stan, bărbatul acuzat de fapte de terorism după ce a fost pe punctul de a produce o tragedie într-un amfiteatru al Universităţii Tehnice „Gh. Asachi“, părea un student cu mare potenţial in urma cu doua decenii. După ce a terminat în urmă cu 20 de ani actualul Colegiu „Racoviţă“, acesta a fost admis în 1993 la Facultatea de Electronică cu note excelente. Asta în condiţiile în care, la acea vreme, admiterea se făcea în baza unui examen cu grad mare de dificultate, la disciplinele matematică şi fizică, iar la o facultate precum vestita „Electro“ concurenţa în acei ani era acerbă. „Oliver Stan fost admis în 1993, când dădeam teze serioase de admitere, şi la care a obţinut note foarte frumoase – 9,40 şi 9,60. Imediat, în anul întâi, şi-a întrerupt studiile pe motive medicale. A invocat pe baza unui certificat medical un sindrom de suprasolicitare. A revenit cu studiile în 1994 şi le-a terminat cu medii relativ mici, în jur de 7“, a detaliat Ion Bogdan, decanul Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei. Potrivit scrisorii trimise preşedintelui Traian Băsescu, Oliver Stan ar fi intrat primul pe listă la admitere. Informaţia nu a putut fi confirmată oficial, neexistând astfel de statistici publice după atâta timp. Nota ridicată luată la admitere face însă informaţia perfect credibilă, notele de intrare cele mai mari fluctuând pe atunci în jurul unor astfel de valori.

A dat licenţa de trei ori

În următorii ani, Oliver Stan avea să clacheze şi mai tare. A terminat studiile de licenţă în 1999, dar nu a putut susţine lucrarea de diplomă din cauza faptului că a obţinut nota 3,40 la examenul scris. A revenit în anul 2000 pentru a susţine acelaşi examen, dar a luat doar 4,84. „În ianuarie 2011, în sfârşit, a luat examenul cu nota 5 şi nota 8 la proiect. S-a înscris în 2002 – 2003 pentru studii aprofundate şi le-a terminat. Era un singur an, a luat examenul cu 8,74 şi 9,33 la proiect. Pe parcursul anilor de studiu nu au fost incidente“, a mai precizat decanul. Interesant este că atentatorul a dorit, la un moment dat, să se înscrie la doctorat, sub îndrumarea profesorului Horia Teodorescu. „Domnul profesor i-a spus să vină în septembrie, cu toată lumea, dar nu i-a convenit – nu ştiu de ce – şi nu a mai participat la examen. Nu îşi mai aminteşte nici domnul profesor anul în care a avut loc întâmplarea“, a spus Ion Bogdan. Conform autorităţilor abilitate, Stan nu figurează în judeţul Iaşi ca fiind angajat din momentul în care a terminat studiile. Însă el a plătit un impozit pentru cedarea folosinţei bunurilor, în cuantum de câteva zeci de lei. Cel mai probabil avea pentru apartamentul său din blocul G4 din Tătăraşi un contract de închiriere înregistrat legal. Oliver Stan a postat pe 25 ianuarie 2013, pe un forum, o scrisoare adresată preşedintelui Traian Băsescu, în care se descrie drept „un geniu“. „Da, sunt bolnav psihic, diagnosticat cu schizofrenie paranoidă, vorbesc cu Dumnezeu (…), dar până şi psihiatrii recunosc că sunt un om de o inteligenţă extraordinară. Deci sunt nebun, da, e adevărat, dar sunt foarte deştept“, scria atentatorul pe forum.

A testat terenul încă de săptămâna trecută

Stan susţinea că are o soluţie pentru a elimina şomajul, dar „un mail e prea scurt (…) şi nici nu cred că puteţi voi înţelege mintea unui geniu“. Bărbatul face şi un rezumat al reuşitelor sale din şcoală şi facultate. „Am absolvit facultate, masterat, primul pe lista de admitere, am construit sisteme cu microprocesoare, am luat premii pe ţară, dar acum am ajuns boschetar“, se arată în scrisoare.

Se pare că Oliver Stan îşi plănuia intrarea în Universitatea din Copou încă de săptămâna trecută, când prezenţa lui a fost sesizată de un paznic. „Fizicul acestui personaj (n.r. – Oliver Stan) atrage atenţia şi a fost observat, în cursul săptămânii trecute, de paznic şi de femeile care asigură curăţenia. Umbla fără un scop precis, aşa că a fost întrebat ce caută acolo. A spus că doreşte să localizeze săli pentru examene viitoare. Era o scuză plauzibilă“, a declarat Irina Lungu, prorector UTI. În Consiliul de Administraţie al instituţiei a fost iniţiată o analiză, pentru a vedea cum se pot preveni aceste situaţii periculoase. Referitor la paza din Corpul A al instituţiei, conducerea UTI a explicat că este greu de controlat fluxul de oameni, pentru că există mai multe intrări şi coridoare comune cu cele ale Universităţii „Al.I. Cuza“.

Paza este foarte greu de asigurat

De asemenea, Corpul A este vizitat adesea de absolvenţi de clasa a XII-a şi de părinţi, având în vedere că aceştia se pregătesc de admitere la facultate. Astfel, oricât de strictă ar fi paza clădirii, nu pot fi controlate toate persoanele care trec prin zonă. După incidentul de luni, care s-ar fi putut încheia tragic, câţiva studenţi au făcut public un punct de vedere, condamnând violenţa din universităţi. Membrii Ligii Studenţilor Electrotehnişti au cerut conducerii UTI să asigure o pază mai bună a spaţiilor universitare. Mai mult, ei solicită autorităţilor competente să asigure consiliere psihologică gratuită pentru victime. „Universităţile trebuie să se asigure că serviciile de pază dau dovadă de mai multă vigilenţă şi poliţia trebuie să dea un răspuns referitor la modul în care dispozitivul exploziv a ajuns pe mâna atentatorului. În ceea ce priveşte victimele, sperăm ca autorităţile să le asigure consiliere psihologică gratuită şi ne aşteptăm ca, în dialog cu studenţii, universitatea să găsească cea mai bună soluţie pentru reluarea examenului de licenţă. Solicităm universităţii şi facultăţilor să se gândească dacă pentru admiterea la facultate nu ar trebui inclus la dosar şi un aviz psihologic“, a punctat Alexandru-Lorin Sandu, preşedinte L.S. ETH.

„Curajul lui Marian Platonov ne face mândri pe noi toţi, cetăţenii Republicii Moldova“

Studentul care l-a imobilizat pe atentator va fi premiat cu 1.500 de euro de Fundaţia „Edelweiss“.

Tânărul Marian Platonov, studentul de la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei care l-a imobilizat pe atentatorul Oliver Stan, alături de colegul său Marian Prescure, a devenit erou în Republica Moldova. Fundaţia „Edelweiss“ a anunţat că îi va oferi băiatului 30.000 de lei moldoveneşti (aproximativ 1.500 de euro) pentru că a dat dovadă de curaj în momente critice. „Considerăm că gestul lui Marian Platonov este unul extraordinar, iar curajul său ne face mândri pe noi toţi, cetăţenii Republicii Moldova. Cei 30.000 MDL, pe care îi oferim, reprezintă o modestă recompensă pentru Marian Platonov, un tânăr care merită pe deplin recunoştinţă şi apreciere publică, atât în Republica Moldova, cât şi în România. Fundaţia Edelweiss rămâne fidelă crezului său de a sprijini inteligenţa, efortul, generozitatea şi curajul – oriunde s-ar manifesta acestea“, arată reprezentanţii „Edelweiss“. Marian Platonov ne-a povestit că este suprins de premiu, întrucât nu i-a trecut prin minte că ar putea primi o recompensă pentru o decizie de moment. Părinţii băiatului originar din Republica Moldova au aflat de atentat din presă, pentru că el nu a vrut să îi îngrijoreze. „Mama a fost speriată, a crezut că am murit“, afirmă tânărul. Marian a venit în România în 2005 şi a urmat liceul în Hârlău. De-a lungul perioadei de studii a fost întotdeauna bursier şi a fost beneficiar al programului de burse coordonat de Fundaţia „Dinu Patriciu“. „Din păcate, am probleme cu cetăţenia română. Nu o pot obţine. Am întârziat câteva zile pentru a depune jurământ şi m-au respins. Am trimis mai multe scrisori celor de la Bucureşti legate de cetăţenie, dar nu mi-au răspuns. Degeaba îmi caut loc de muncă şi trec de interviuri. Când ajung la angajare, mă refuză pentru că nu am cetăţenie. Mă voi înscrie cu siguranţă la master, pentru că doresc să rămân în România“, a subliniat Marian Platonov.

Primăria: Vom demara un proiect de supraveghere a bolnavilor psihic

Gheorghe Nichita le-a mulţumit personal, în numele ieşenilor, celor doi studenţi care l-au imobilizat pe atentator. „Avem nevoie de asemenea exemple, de oameni care nu se pierd cu firea“, a apreciat primarul.

Oficialii Primăriei au reacţionat ieri în urma atentatului cu bombă de la Universitatea „Gheorghe Asachi“. Edilii au anunţat că vor demara împreună cu Universitatea de Medicină, Spitalul Socola şi Direcţia de Sănătate Publică un proiect pilot pentru supravegherea bolnavilor psihic.

Documentaţia ar trebui să fie redactă în perioada următoare. „Este nevoie de iniţierea unui proiect pentru înfiinţarea unei reţele naţionale de supraveghere a pacienţilor aflaţi în evidenţa spitatelor de psihiatrie. Nu-i vorba decât a încerca să fie supravegheaţi, nu urmăriţi, de ideea de a fi evaluaţi permanent, să-şi ia tratamentul şi să fie ajutaţi să se integreze în societate. Trebuie să fie o reţea naţională în cazul în care pacientul se mută dintr-un oraş în altul. Iaşul poate deveni un centru pilot prin care s-ar putea finanţa un asemenea sistem, astfel încât instituţiile abilitate să supravegheze pacienţii cu potenţial de violenţă patologică“, a declarat primarul Gheorghe Nichita. Intenţiile sunt ca iniţiativa de la Iaşi să fie preluată de Guvern, care să implementeze la nivel naţional sistemul de supraveghere al bolnavilor.

Atentatul din timpul examenului de licenţă de la Universitatea „Gheorghe Asachi“ i-a pus în mişcare pe edili. Inspectoratul de Poliţia Judeţean şi Poliţia Locală ar urma să face publice o serie de reguli pentru gestionarea acestor situaţii. Procedurile ar trebui răspândite la nivelul şcolilor, universităţilor şi instituţiilor publice. „Vom încerca cu IPJ şi Poliţia Locală să facem o procedură de gestionare a situaţiilor de criză în zonele vulnerabile din municipiu. Să putem crea o serie de proceduri care să fie cunoscute la nivelul şcolilor şi universităţilor şi chiar instituţiilor. De la faptul de a semnala atunci când apare o persoană străină, de a şti cum să te comporţi într-o asemenea situaţie, de a şti cum să mediezi o asemena problemă, lucruri specifice care trebuie învăţate“, a mai spus Nichita.

În timp ce ameninţările şi cercetările continuă pe problema atentatului cu bomba, cei doi tineri care l-au imobilizat pe Oliver Stan vor fi premiaţi de Primărie. Aceştia vor primi distincţiile de „Merit Civic“ în cadrul Galei Seara Valorilor de pe 14 octombrie. Evenimentul va avea loc la Teatrul Naţional şi nu la Primărie, cum era organizat în anii anteriori. „Ca primar, mulţumesc public cadrelor didactice, decanului şi studenţilor care au avut spirit civic, Marian Platonov şi Marian Prescură. Este un curaj deosebit de care au dat dovadă şi de spirit civic, şi în numele comunităţii ieşene exprim public recunoştinţa şi aprecierea pentru curajul lor. Avem nevoie de asemenea exemple, de oameni care nu se pierd cu firea“, a apreciat primarul Nichita.

Andrei DÎSCĂ, Gabriela TOMA, Claudia DĂNĂILĂ, Liliana GÎNJU, Constantin JUZEAC (Obiectiv de Suceava)

Comentarii