GALERIE FOTO: Curtea Mitropoliei, de nerecunoscut. Şantierul s-a extins

marți, 12 mai 2015, 02:00
2 MIN

Accesul în curte se face acum pe poarta din dreapta, pe unde, de regulă, ieşeau procesiunile importante.

Lucrările de restaurare şi reabilitare a clădirii Mitropolitane de pe bulevardul Ştefan cel Mare au început să se extindă. În afara şantierului din faţa intrării în catedrală, unde s-a găsit cimitirul cu 400 de schelete la lucrările iniţiale, acum şi partea vestică a lăcaşului de cult este acoperită de schele, iar lucrările au început să se desfăşoare în curtea interioară înspre Bulevardul Ştefan cel Mare. Acum, accesul nu se mai face prin poarta din stânga catedralei, ci prin dreapta, pe unde ieşeau, de regulă, procesiunile la sărbătorile mai importante.

Cei care gestionează proiectul susţin că aceste lucrări de construcţie, reabilitare şi modernizare a aleilor din incinta ansamblului Mitropolitan au început de pe 27 aprilie şi au ca rol „facilitarea accesului turiştilor către monumentele istorice. Lucrările fac parte din proiectul «Valorificarea turistică a ansamblului Mitropolitan din Iaşi“, a declarat Geanina Postolachi, de la sectorul Fonduri Externe al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care se ocupă de acest proiect.

Progrese se pot observa şi în interiorul lăcaşului de cult, restaurarea picturii de pe catapeteasmă avansând până la punctul în care partea de sus a acesteia, amplasată deasupra altarului, poate fi observată de către credincioşi, lucrările urmând a continua şi la restul icoanelor.

Proiectul prin care se renovează clădirea este făcut din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional, şi are ca obiective consolidarea şi restaurarea Cancelariei Mitropolitane şi a Bibliotecii „D. Stăniloae“, aflate în acelaşi ansamblu, restaurarea şi remodelarea faţadelor, asigurarea iluminatului arhitectural, lucrări de amenajare peisagistică, restaurarea catapetesmei, amenajarea subsolului Catedralei Mitropolitane şi a spaţiilor de acces spre subsol în vederea funcţionării unui muzeu.
 

Comentarii