De Business

Punem punctul pe știi

Încă o firmă a milionarului Constantin Comănescu se clatină serios

Judecătorii au decis ieri ca societatea Com-Beton SA să intre în incapacitate de plată.

vineri, 07 noiembrie 2014, 02:50
4 MIN
 Încă o firmă a milionarului Constantin Comănescu se clatină serios

Afacerile lui Constantin Comănescu se clatină serios: o nouă firmă din grupul Pieta a “capitulat” în faţa creditorilor. În urmă cu două zile, firma de construcţii Com-Beton SA a intrat oficial în insolvenţă. Tribunalul Iaşi a admis solicitarea depusă de conducerea societăţii în urmă cu o lună. Com-Beton a mai “cochetat” cu Tribunalul Sindic în acest an, o cerere similară fiind înregistrată la finele lunii iunie.

Atunci, conducerea Com-Beton SA a ajuns însă la o înţelegere cu creditorii şi firma a scăpat de insolvenţă. În dosarul deschis pe numele firmei lui Comănescu, instanţa a desemnat un consorţiu de administratori judiciari format din KPMG Restructuring SPRL şi Eurobusiness LRJ, iar următorul termen va avea loc abia anul viitor, pe data de 4 martie 2015. Momentan, doar Banca Comercială Română (BCR) figurează drept creditor în această speţă. Datoriile firmei lui Comănescu sunt de aproximativ 53 milioane lei, iar între 2008 şi 2013 afacerile derulate de Com-Beton s-au redus de şase ori. Anul 2014 nu a fost de bun augur nici pentru societatea REMAT SA, deţinută tot de Comănescu, în cazul acesteia fiind deschisă în instanţă procedura concordatului preventiv.

 
 
BCR este aratată cu degetul
 
 
Omul de afaceri ieşean arată cu degetul către BCR, pe care o acuză de situaţia nefastă în care se află cele două firme din portofoliu. Astfel, Comănescu susţine că toate problemele au început în momentul când banca a hotărât să nu prelungească linia de credit acordată societăţii REMAT SA, pe data de 15 mai 2014. La nici o lună distanţă de la acest moment, BCR a şi demarat procedura de executare silită contra societăţii, deşi Comănescu spune că atunci societatea garantase creditul şi cu un contract de export în valoare de 17 milioane dolari, aflat în derulare. Decizia luată de BCR a stârnit o reacţie în lanţ, ceilalţi finanţatori ai REMAT fiind nevoiţi să treacă toate finanţările acordate grupului de firme în restructurare, solicitând returnarea acestora începând cu data de 15 iunie 2014, a mai specificat Comănescu. Din aceste considerente, omul de afaceri spune că s-a ajuns la blocarea activităţii firmelor sale şi, în principal, a societăţii REMAT SA, cea care are o pondere de 85% din activitatea întregului grup Pieta. În consecinţă, solicitarea instituirii concordatului preventiv în cazul REMAT a fost motivată de omul de afaceri ca o încercare de protejare a patrimoniului şi „ţinând cont şi de faptul că la momentul respectiv SC REMAT SA Iaşi nu avea nici o datorie la bugetul de stat”, a precizat proprietarul Grupului de firme Pieta. Comănescu a indicat că s-a urmărit şi preluarea creanţei de la BCR, asociindu-se în acest sens cu o firmă de profil, dar conducerea băncii i-ar fi refuzat. “Răspunsul a fost negativ, BCR solicitând un preţ de răscumpărare de 90% din valoarea creanţei, deşi în luna iulie, acelaşi finanţator, respectiv BCR, vânduse un pachet important de creanţe sub 20% din valoarea acesteia”, a menţionat Comănescu. Acesta a remarcat că refuzul băncii i-a fost comunicat după 1 august 2014, dată la care BCR a pornit procedura executării silite împotriva co-debitorului SC Com-Beton SA, motiv pentru care societatea a fost nevoită să ceară reorganizarea judiciară, tot în vederea protejării patrimoniului.
 
 
Cum se apără banca
 
 
Pe de altă parte, conducerea BCR spune că de fapt REMAT nu şi-ar fi respectat contractul de credit. Instituţia bancară îi reproşează lui Comănescu că nu şi-a achitat la scadenţă sumele datorate şi nici nu a constituit garanţii suplimentare. “Mai mult decât atât, în timpul negocierilor purtate între BCR şi reprezentanţii companiei pentru identificarea unei soluţii acceptabile în vederea rambursării sumelor datorate, societatea a procedat la valorificarea de garanţii constituite în favoarea băncii în valoare de peste 2 milioane euro fără a fi direcţionate veniturile obţinute în conturile societăţii deschise la BCR pentru acoperirea sumelor datorate la scadenţele de plată asumate contractual”, a transmis “Ziarului de Iaşi” Vasile Cezar Marin, reprezentantul pe Relaţii Publice al băncii. În cazul iniţierii procedurilor de executare silită, oficialii BCR au declarat că, în urma negocierilor dintre părţi, nu au putut fi identificate soluţii acceptabile în vederea rambursării sumelor datorate. Banca confirmă că a refuzat o ofertă de achiziţie a creanţei, motivându-şi decizia prin faptul că discount-ul cerut era foarte mare raportat la valoarea creanţei. De asemenea, a cântărit decisiv şi necesitatea băncii de a-şi proteja interesele şi de a-şi maximiza recuperările faţă de un debitor care şi-a încălcat obligaţiile contractuale fără a le remedia ulterior, a explicat reprezentantul BCR. “Războiului” cu BCR l-a costat scump pe Comănescu, peste 650 de salariaţi fiind disponibilizaţi din cauza acestei situaţii, activitatea grupului de firme desfăşurându-se în prezent cu aproximativ 200 de angajaţi. Cu toate acestea, omul de afaceri este optimist, considerând că grupul de firme poate fi relansat.
 
 
 
 
 
 

 

 

Comentarii