Justiție vândută țiganilor pentru curcani, vin şi ceva euro. Un judecător din Iaşi recunoaşte că a luat mită

miercuri, 21 decembrie 2016, 03:03
5 MIN
 Justiție vândută țiganilor pentru curcani, vin şi ceva euro. Un judecător din Iaşi recunoaşte că a luat mită

Premieră juridică în justiţia ieşeană. Un magistrat a admis că a primit mită de la un clan de ţigani, pentru a le „cumpăra” acestora o sentinţă. Judecătorul ar fi primit curcani, vin şi 10.000 de lei pentru a determina un fost coleg să scoată din puşcărie doi evazionişti  

Un judecător din garda veche a justiţiei ieşene a recunoscut în faţa procurorilor de la Crimă Organizată că a primit mită de la un clan de ţigani. Viorel Maftei a fost, în trecut, preşedinte al Judecătoriei din Paşcani şi a ieşit la pensie fără ca, oficial, să planeze suspiciuni că ar fi fost implicat în dosare de corupţie. Ieri, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) au aruncat bomba: Maftei a recunoscut că ar fi primit bani şi bunuri de la un clan de romi, promiţând în schimb că poate interveni pe lângă judecătorul-suspendat Dan Anton pentru „cumpărarea” unei sentinţe. Implicarea celui din urmă magistrat în acest caz de corupţie din justiţia ieşeană nu a putut fi dovedită de anchetatori. 

Trei ani de închisoare

Viorel Maftei a petrecut 24 de ore în Arest în acest dosar ce a „explodat” în urmă cu un an şi jumătate. După ce anchetatorii din cadrul DIICOT Iaşi au adunat mai multe probe, fostul şef de la Judecătoria Paşcani a decis să nu rişte să meargă în instanţă – unde putea primi chiar o pedeapsă cu executare, şi a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei. „În cadrul activităţii de urmărire penală, inculpatul Maftei Viorel a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv, 3 ani închisoare sub supraveghere”, au precizat procurorii DIICOT.

Ţiganii i-au pupat mâna

Viorel Maftei a intrat în vizorul DIICOT după ce ar fi primit bani, de la un rom pe nume Dafin Nunucă, dar şi alte produse, pentru a-l determina, în 2015,  pe judecătorul Dan Anton (la acea vreme judecător la Curtea de Apel Iaşi) să admită o contestaţie în anulare introdusă de părinţii lui Nunucă. Cei doi se aflau în arest după ce fuseseră condamnaţi într-un dosar de evaziune fiscală.

Deşi Dan Anton nu i-a eliberat pe cei doi din puşcărie, magistratul judecat într-un alt dosar ar fi participat la o întâlnire cu Viorel Maftei, Neculai şi Dafin Nunucă. Pe 16 martie 2015, Neculai şi Dafin Nunucă au mers la restaurantul „Coroana” din Paşcani pentru a se întâlni cu Viorel Maftei şi cu Dan Anton. Procurorii susţin că cei doi romi s-au aşezat la o masă, în timp ce Viorel Maftei a rămas în parcarea restaurantului pentru a-l aştepta pe judecătorul Dan Anton, care a venit în cele din urmă la întrevedere fiind însoţit de Marina Moglan, amanta sa. Maftei şi Anton au stat în jur de cinci minute în parcare, după care au intrat în restaurant şi s-au aşezat la o masă alăturată celei în care se aflau cei doi romi.

Despre acest caz a scris Ziarul de Iași, pe 16 iunie 2015. Textul poate fi citit AICI

25.000 de euro o sentinţă la Curte?

„După circa o oră, numiţii Dan Anton, Moglan Marina şi Viorel Maftei s-au ridicat de la masă şi s-au îndreptat spre uşa de ieşire. Înainte de a ieşi, aceştia au făcut un ocol, pentru a ajunge la masa numiţilor Nunucă Constantin Dafin, zis Beny, şi Nunucă Neculai, zis Gogu. Aici, numitul Dan Anton a dat mâna cu cei doi şi au schimbat câteva replici. În continuare, numiţii Dan Anton şi Moglan Marina au plecat cu autoturismul marca Audi al celui dintâi, iar Maftei Viorel a rămas în parcare. La scurt timp, au ieşit din restaurant şi numiţii Nunucă Constantin Dafin, zis Beny, şi Nunucă Neculai, zis Gogu, cel dintâi sărutând mâna numitului Maftei Viorel în semn de mulţumire”, au precizat surse juridice.

Suma finală pe care membrii familiei Nunucă trebuiau să o plătească pentru a-şi scoate părinţii din arest era de 25.000 de euro, din care 5.000 pentru Viorel Maftel. „Din cercetările efectuate a rezultat că numitul Nunucă Constantin Dafin, zis Beny, i-a dat numitului Maftei Viorel circa 10.000 de lei, în mai multe tranşe, pentru a-l influenţa pe judecătorul Anton Dan şi pentru a-i oferi acestuia o sumă de bani în schimbul unei soluţii favorabile”, au mai precizat sursele citate. Acelaşi Dafin i-ar fi dat lui Maftei curcani şi vin, o parte din produse trebuind să ajungă şi la Anton. Viorel Maftei a precizat în faţa anchetatorilor că l-a apelat pe Dan Anton pentru a-l întreba dacă este interesat de produse alimentare spunând însă că acesta nu a răspuns, aşa că a restituit partea „ce era destinată judecătorului” Anton. După ce contestaţia în anulare a fost respinsă de Dan Anton, Maftei a restituit 8.000 de lei celor doi romi.

Anton nu a putut fi incriminat în acest dosar, însă este judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României într-un alt dosar, instrumentat de DNA, în care este acuzat de mai multe fapte de corupţie, asimilate celor de corupţie sau de violare a vieţii private. Implicarea sa în afacerea cu membrii clanului ţigănesc Nunucă a fost cercetată de DNA, care a dispus clasarea cauzei. În prezent, pe rolul DIICOT se mai află un dosar în care sunt cercetaţi Dafin şi Neculai Nunucă, dar şi alte persoane. 

Comentarii