Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Justiție vândută țiganilor pentru curcani, vin şi ceva euro. Un judecător din Iaşi recunoaşte că a luat mită

GALERIE
viorel maftei d
  • viorel maftei d
- +

Premieră juridică în justiţia ieşeană. Un magistrat a admis că a primit mită de la un clan de ţigani, pentru a le „cumpăra” acestora o sentinţă. Judecătorul ar fi primit curcani, vin şi 10.000 de lei pentru a determina un fost coleg să scoată din puşcărie doi evazionişti  

Un judecător din garda veche a justiţiei ieşene a recunoscut în faţa procurorilor de la Crimă Organizată că a primit mită de la un clan de ţigani. Viorel Maftei a fost, în trecut, preşedinte al Judecătoriei din Paşcani şi a ieşit la pensie fără ca, oficial, să planeze suspiciuni că ar fi fost implicat în dosare de corupţie. Ieri, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) au aruncat bomba: Maftei a recunoscut că ar fi primit bani şi bunuri de la un clan de romi, promiţând în schimb că poate interveni pe lângă judecătorul-suspendat Dan Anton pentru „cumpărarea” unei sentinţe. Implicarea celui din urmă magistrat în acest caz de corupţie din justiţia ieşeană nu a putut fi dovedită de anchetatori. 

Trei ani de închisoare

Viorel Maftei a petrecut 24 de ore în Arest în acest dosar ce a „explodat” în urmă cu un an şi jumătate. După ce anchetatorii din cadrul DIICOT Iaşi au adunat mai multe probe, fostul şef de la Judecătoria Paşcani a decis să nu rişte să meargă în instanţă - unde putea primi chiar o pedeapsă cu executare, şi a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei. „În cadrul activităţii de urmărire penală, inculpatul Maftei Viorel a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv, 3 ani închisoare sub supraveghere”, au precizat procurorii DIICOT.

Ţiganii i-au pupat mâna

Viorel Maftei a intrat în vizorul DIICOT după ce ar fi primit bani, de la un rom pe nume Dafin Nunucă, dar şi alte produse, pentru a-l determina, în 2015,  pe judecătorul Dan Anton (la acea vreme judecător la Curtea de Apel Iaşi) să admită o contestaţie în anulare introdusă de părinţii lui Nunucă. Cei doi se aflau în arest după ce fuseseră condamnaţi într-un dosar de evaziune fiscală.

Deşi Dan Anton nu i-a eliberat pe cei doi din puşcărie, magistratul judecat într-un alt dosar ar fi participat la o întâlnire cu Viorel Maftei, Neculai şi Dafin Nunucă. Pe 16 martie 2015, Neculai şi Dafin Nunucă au mers la restaurantul „Coroana” din Paşcani pentru a se întâlni cu Viorel Maftei şi cu Dan Anton. Procurorii susţin că cei doi romi s-au aşezat la o masă, în timp ce Viorel Maftei a rămas în parcarea restaurantului pentru a-l aştepta pe judecătorul Dan Anton, care a venit în cele din urmă la întrevedere fiind însoţit de Marina Moglan, amanta sa. Maftei şi Anton au stat în jur de cinci minute în parcare, după care au intrat în restaurant şi s-au aşezat la o masă alăturată celei în care se aflau cei doi romi.

Despre acest caz a scris Ziarul de Iași, pe 16 iunie 2015. Textul poate fi citit AICI

25.000 de euro o sentinţă la Curte?

„După circa o oră, numiţii Dan Anton, Moglan Marina şi Viorel Maftei s-au ridicat de la masă şi s-au îndreptat spre uşa de ieşire. Înainte de a ieşi, aceştia au făcut un ocol, pentru a ajunge la masa numiţilor Nunucă Constantin Dafin, zis Beny, şi Nunucă Neculai, zis Gogu. Aici, numitul Dan Anton a dat mâna cu cei doi şi au schimbat câteva replici. În continuare, numiţii Dan Anton şi Moglan Marina au plecat cu autoturismul marca Audi al celui dintâi, iar Maftei Viorel a rămas în parcare. La scurt timp, au ieşit din restaurant şi numiţii Nunucă Constantin Dafin, zis Beny, şi Nunucă Neculai, zis Gogu, cel dintâi sărutând mâna numitului Maftei Viorel în semn de mulţumire”, au precizat surse juridice.

Suma finală pe care membrii familiei Nunucă trebuiau să o plătească pentru a-şi scoate părinţii din arest era de 25.000 de euro, din care 5.000 pentru Viorel Maftel. „Din cercetările efectuate a rezultat că numitul Nunucă Constantin Dafin, zis Beny, i-a dat numitului Maftei Viorel circa 10.000 de lei, în mai multe tranşe, pentru a-l influenţa pe judecătorul Anton Dan şi pentru a-i oferi acestuia o sumă de bani în schimbul unei soluţii favorabile”, au mai precizat sursele citate. Acelaşi Dafin i-ar fi dat lui Maftei curcani şi vin, o parte din produse trebuind să ajungă şi la Anton. Viorel Maftei a precizat în faţa anchetatorilor că l-a apelat pe Dan Anton pentru a-l întreba dacă este interesat de produse alimentare spunând însă că acesta nu a răspuns, aşa că a restituit partea „ce era destinată judecătorului” Anton. După ce contestaţia în anulare a fost respinsă de Dan Anton, Maftei a restituit 8.000 de lei celor doi romi.

Anton nu a putut fi incriminat în acest dosar, însă este judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României într-un alt dosar, instrumentat de DNA, în care este acuzat de mai multe fapte de corupţie, asimilate celor de corupţie sau de violare a vieţii private. Implicarea sa în afacerea cu membrii clanului ţigănesc Nunucă a fost cercetată de DNA, care a dispus clasarea cauzei. În prezent, pe rolul DIICOT se mai află un dosar în care sunt cercetaţi Dafin şi Neculai Nunucă, dar şi alte persoane. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri