Lista ruşinii din politica bahluiană: demnitarii prinşi în tăvălugul justiţiei

marți, 17 iunie 2014, 02:06
4 MIN
 Lista ruşinii din politica bahluiană: demnitarii prinşi în tăvălugul justiţiei

Parlamentarul PNLGrigore Crăciunescu a fost condamnat de prima instanţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României la doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare. Dacă sentinţa va rămâne definitivă, Grigore Crăciunescu nu va mai avea dreptul de a fi ales în funcţii publice. Crăciunescu completează o listă ruşinoasă a demnitarilor din Iaşi care anul acesta au fost trimişi în judecată, condamnaţi sau băgaţi în spatele gratiilor. Iaşul are în prezent un deputat în arest, Relu Fenechiu, un senator condamnat şi trimis în judecată în alt dosar, Sorin Lazăr. Fostul parlamentar Luminiţa Iordache a fost şi ea trimisă în judecată recent, la fel şi Anghel Stanciu, deputat PSD. Pe lista ruşinii a politicii bahluiene îi mai putem include şi pe fostul ministru Tudor Chiuariu, condamnat la trei ani, sau pe fostul prefect Radu Prisăcaru, proaspăt încarcerat.

Un nou politician cunoscut în Iaşi a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României (ÎCCJ). Deputatul PNL Grigore Crăciunescu, fost primar de Paş­cani, a primit o pedeapsă de doi ani şi ju­mătate de închisoare cu suspendare sub supraveghere după ce a fost acuzat de conflict de interese. Sentinţa magistraţilor poate fi atacată la completul de cinci judecători a ÎCCJ şi, dacă va rămâne definitivă, Crăciunescu nu va mai avea dreptul să fie ales în funcţii publice.

Potrivit procurorilor, în perioada în care Crăciunescu era primar în Paşcani ar fi perfectat nouă acte juridice cu diferite societăţi comerciale care erau reprezentate de fiul său. La una dintre respectivele firme, mai notează anchetatorii, Crăciunescu activase înainte de a deveni primar. „De menţionat este şi faptul că unul dintre aceste acte juridice vizează concesiunea prin încre­din­ţarea unei suprafeţe de teren intravilan, situat vis-a-vis de primăria oraşului Paşcani şi în imediata vecinătate a sediului uneia dintre societăţile comerciale al căror administrator era fiul inculpatului. Atribuirea suprafeþei de 110 mp de teren s-a realizat prin concesionare directă, fără licitaţie publică, pentru o perioadă de 25 de ani, la un preţ de 219 euro/an (faţă de preţul stabilit într-un proiect iniţial al concesiunii de 1.021 euro/an), pentru cons­truirea unei parcări ce urma să de­servească laboratorul de analize medicale care aparţinea familiei inculpatului“, au precizat procurorii.

Celelalte acte juridice, au mai spus aceştia, ar fi avut ca obiect derivat activitatea de publicitate stradală prin panouri publicitare şi/sau totemuri de mari dimensiuni, amplasate pe suprafeţe de teren de la 1 mp până la 5 mp, în intravilanul oraşului Paşcani, în zonele cu cea mai bună vizibilitate. „Toate aceste activităţi denotă dorinţa şi diligenţele depuse de inculpat pentru stabilirea unor preţuri preferenţiale pentru societăţile familiei sale şi pentru faci­litarea desfăşurării activităţii acestora.“ Crăciunescu nu a dorit ieri să comenteze sentinţa judecătorilor din Bucureşti.

Lista ruşinii din politica bahluiană

Grigore Crăciunescu completează lista parlamentarilor din Iaşi care, în doar jumătate de an, au fost condamnaţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. În ceva mai mult de jumătate de an, de la Iaşi, trei aleşi au fost condamnaţi, pe listă mai aflându-se fostul deputat Relu Fenechiu şi senatorul Sorin Lazăr. Fenechiu este singurul care se află în spatele gratiilor, el fiind condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul „Transformatorul“.

La rândul său, Sorin Lazăr a primit jumătate de an de închisoare cu amânare pentru conflict de interese după ce şi-a angajat rudele la biroul parlamentar. Lazăr poate ajunge efectiv în puşcărie dacă va fi găsit vinovat într-un alt dosar în care a fost trimis în judecată pentru o serie de „găinării“ comise în perioada în care era primar.

Pe lângă parlamentarii condamnaţi, Iaşul mai are un deputat trimis în judecată, Anghel Stanciu, acuzat şi el de conflict de interese într-o speţă similară cu cea a lui Sorin Lazăr. Fosta deputată Luminiţa Ior­dache a fost trimisă în judecată în luna martie după ce, de asemenea, şi-ar fi angajat fiica la biroul parlamentar finanţat din bani publici.

Pe lista politicienilor cu statut de infractor care s-au perindat prin politica ieşeană mai poate fi trecut şi ex-prefectul Radu Prisăcaru, cel care a fost încarcerat la finele săptămânii trecute în Penitenciarul de Maximă Sigu­ranţă din municipiu. Tudor Chiuariu, apropiat al PNL Iaşi şi „pupil“ al lui Relu Fenechiu, a fost şi el condamnat anul acesta la trei ani de închisoare cu suspendare pentru fapte co­mise în perioada în care era Ministru al Justiţiei.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii