Şi-a abandonat nou-născutul în bălării, însă a scăpat de puşcărie

Mama a fost obligată să plătească daune propriului copil în vârstă de 10 luni

sâmbătă, 30 martie 2013, 16:00
3 MIN
 Mama a fost obligată să plătească daune propriului copil în vârstă de 10 luni

Judecătorii au decis ca femeia ce a născut şi abandonat propriul prunc pe câmp, în mai anul trecut, să primească o pedeapsă cu suspendare. Lăcrămioara Anuţă va trebui să dea însă copilului, aflat acum în plasament, despăgubiri de  20.000 de lei.

Tribunalul Iaşi a dat vineri prima sentinţă în dosarul mamei din comuna Dolheşti care a născut în timp ce se afla la prăşit şi a abandonat apoi pruncul în bălării. Ma­gistraţii au decis ca Lăcrămioara Anuţă să fie condamnată la patru ani de închisoare cu suspendare. De asemenea, femeia va trebui să achite şi daune morale de 20.000 de lei bebeluşului ei, care a supravieţuit miraculos, şi care se află în prezent în asistenţă maternală.

Minunea din bălării

Potrivit anchetatorilor, Anuţă a rămas însărcinată la sfârşitul anului 2011, însă nu a mers la medic pentru a fi consultată. Mai mult, deşi avea semne vizibile de sarcină, a negat că va aduce pe lume o viaţă. Pe 11 mai, alături de soţul lei şi de fiica cea mare, în vârstă de 15 ani, Anuţă a mers pe un câmp situat la aproximativ doi kilometri de sat, unde avea de prăşit.
În jurul prânzului, femeia a început să aibă dureri, iar câteva ore mai târziu, acestea s-au intensificat. Şi-a dat seama că este pe punctul de a naşte şi în jurul orei 15 s-a depărtat de grup şi a mers într-un loc cu vegetaţie înaltă, unde a născut fără a fi asistată de nimeni. Şi-a abandonat nou-născutul acolo, s-a odihnit două ore şi jumătate, ridicându-se apoi şi reluându-şi munca agricolă. Două zile mai târziu, fata de 15 ani, care şi-a dat seama că mama ei nu mai este gravidă, a mers în locul unde fe­meia născuse şi şi-a găsit frăţiorul. Era în stare foarte gravă, cu hi­potermie şi probleme de respiraţie. Adolescenta a mers la o vecină, care a anunţat Poliţia. Lăcrămioara Anuţă a stat şi în arest pentru o perioadă, ea fiind însă ulterior eliberată de judecători.

Alţi doi părinţi condamnaţi

Este al doilea caz din ultima perioadă de la Iaşi în care părinţii sunt obligaţi să plătească despăgubiri copiilor. În urmă cu câteva săptă­mâni, doi foşti concubini de loc din comuna Bivolari au fost condamnaţi la închisoare pentru că nu au avut grijă de copii lor. Tatăl a primit patru ani şi nouă de puşcărie, în timp ce mama a luat trei ani de închisoare cu suspendare. Cei doi au fost obligaţi, de asemenea, să plătească despă­gubiri de 1.750 de lei fiecăruia dintre cei patru copii pe care i-au maltratat. În cazul Lăcrămioarei Anunţă, aceasta poate ataca decizia de ieri a Tribunalului cu apel, acesta urmând a fi judecat de Curtea de Apel Iaşi 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii