MasterChef, în premieră la un liceu din Iaşi (Galerie foto)

La competiţie au participat elevi din clasa a V-a A şi a V-a B de la Liceul “M. Costin”, mulţi alegând să pregătească în general deserturi.

joi, 04 aprilie 2013, 01:50
3 MIN

Elevii claselor a V-a A şi a V-a B de la Liceul “M. Costin” au desfăşurat ieri ora de educaţie tehnologică într-un mod inedit. Inspirându-se după cunoscuta emisiune MasterChef, difuzată marţi seara de Pro TV, elevii au organizat sub îndrumarea profesoarei lor o prezentare de preparate cu juriu.

Cei de la clasa a V-a B au ales să-şi dovedească deprinderile pe care le au în bucătărie, pregătind în general deserturi. Tort de mere cu ciocolată, pandişpan, salată de fructe, clătite cu dulceaţă de cireşe, prăjitură Coca-Cola, tiramisu sau choux á la crème au fost doar o parte din deserturile pe care elevii şi-au dat silinţa să le prepare în general acasă, sub îndrumarea atentă a mamelor. Unii dintre ei însă s-au încumetat să facă singuri totul, nu atât pentru a-şi impresiona colegii sau pe cei trei juraţi, cât pentru a se convinge că pot. Până la urmă, li s-a părut şi distractiv. „Sunt uşor de pregătit şi chiar sunt bune. Le-am pregătit după o reţetă de pe Internet. Nu e prima dată când fac gogoşi cu carne. Am tăiat pieptul de pui fâşii, le-am prăjit, am pus ceapă peste carnea prăjită şi un pic de usturoi, pentru gust. Aluatul a fost unul simplu, adică din făină, apă, sare şi drojdie. Am mai făcut o dată acasă gogoşi cu carne, pentru mine. Cam 4 ore am stat în bucătărie împreună cu colegul meu şi a fost distractiv. Suntem amândoi îndemânatici”, a explicat Vlad. Juriul a evaluat munca micilor bucătari, ţinând cont, de asemenea, de gustul preparatelor şi de modul de prezentare a acestora. Acesta nu a fost întruchipat, după modelul celebrei emisiuni, de trei băieţi, ci de un băiat şi două gemene. „Le-ai gustat înainte?”, l-a întrebat Jean pe Vlad, încruntându-şi privirea. „Dacă aş fi gustat, ar fi rămas urme! Normal că am mâncat una!”, i-a dat replica Vlad. Dacă fetele din juriu au fost mai mult tăcute şi blânde, Jean Frunză şi-a luat rolul în serios şi, în încercarea de a-l imita pe chef Sorin Bontea, şi-a certat sau intimidat colegii în repetate rânduri. „Ornamentele de pe biscuţii cu frişcă se mănâncă? Să le mănânci tu!”, i-a spus el uneia dintre colege. „Sincer, chestia asta o fi bună la gust, dar nu pare comestibilă. Eu nu am să gust”, i-a transmis unui coleg care a venit în faţa juriului cu o salată de fructe cu frişcă. De criticile „chefului Jean” a scăpat salata de fructe pregătită de Tudor Tîrnoveanu. Puştiul a tăiat meticulos fructele în clasă, iar pentru ca cei din juriu să se bucure numai de gustul dulce al acestora nu a pus la salată nici frişcă, nici sirop. „Alături de o felie de pandişpan am pus această salată, pentru un strop de sănătate”, a menţionat Tudor. La finalul degustărilor, juriul a trebuit să desemneze cele mai gustoase patru preparate, pentru care se făcuseră şi cele mai convingătoare prezentări. Toţi elevii au avut însă de câştigat participând. „Că ei au dorit o astfel de activitate demonstrează faptul că vor să se implice şi că vor să-şi ajute părinţii. Faptul că ajută, că intră în bucătărie şi văd cât de ocupată este mama contează foarte mult în pregătirea lor pentru viaţă. Aboslut tot ceea ce facem noi la educaţie tehnologică ca şi activităţi practice consider că îi ajută în pregătirea pentru viaţă. Noi avem foarte multă teorie la oră de predat dar, câteodată, ne mai rupem din orele teoretice şi facem activităţi practice, dorite de ei. Participând la această activitate şi-au testat dexteritatea şi au învăţat ce înseamnă fair-play-ul. Am corelat cu emisiunea, pentru a face activitatea mai atractivă, mai dinamică, mai hazlie”, a subliniat profesoara Irina Antal.

 

Comentarii