Muzeele au mers cu motoarele turate la maxim (Galerie Foto)

Peste 13.500 de preşcolari şi elevi au trecut pragul muzeelor şi caselor memoriale aflate „sub umbrela” Muzeului Literaturii în săptămâna dedicată activităţilor extraşcolare.

joi, 11 aprilie 2013, 01:50
2 MIN
Peste 13.500 de preşcolari şi elevi însoţiţi de cadre didactice au trecut pragul muzeelor şi caselor memoriale aflate „sub umbrela” Muzeului Literaturii în săptămâna „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”. Cel mai mare interes a fost manifestat pentru Bojdeuca lui Ion Creangă (3780 vizitatori), Muzeul „M. Sadoveanu” (2143 vizitatori) şi Muzeul „V. Pogor” (1794 vizitatori). Peste 1000 de şcolari au admirat Muzeul „M. Eminescu” (1685), Colecţia „Istoria Teatrului” (1667) şi Muzeul „V. Alecsandri” (1200), în timp ce 735 de elevi au fost curioşi să vadă Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul”

 

„Am avut 13.553 de vizitatori, dintre care 8921 cu plată şi 4632 fără plată, deoarece câte un muzeu a fost zilnic cu intrare gratuită. Pe lângă faptul că am avut ziua porţilor deschise la fiecare muzeu, sunt câteva categorii de vizitatori care au gratuitate, de exemplu preşcolarii şi persoanele cu dizabilităţi. E mult peste aşteptări totalul. În ansamblu, «Săptămâna altfel» a fost un succes, pentru că efectiv a fost foarte multă lume, chiar şi în zilele ploioase. Cei mai mulţi vizitatori au fost la Bojdeucă, dar şi la Casa Pogor. Efectiv muzeografii n-au avut timp să-şi ia pauza de masă”, a menţionat Dan Lungu, director al Muzeului Literaturii din Iaşi. Numărul total de vizitatori la cele 11 muzee cu specific literar din judeţ, înregistrat săptămâna trecută, poate fi considerat unul record, în condiţiile în care într-o săptămână obişnuită la acestea ajung cel mult 1000 de persoane. „Într-o medie anuală, avem aproximativ 500 de vizitatori cu plată pe săptămână şi încă 500 cu intrare gratuită.  Desigur, distribuţia pe luni este foarte diferită, cu un maxim în lunile aprilie, mai, octombrie şi noiembrie şi cu un minim în ianuarie, februarie”, a explicat Dan Lungu. Cei care au dorit să admire exponatele şi rarităţile din colecţia muzeelor ieşene nu au venit doar din regiunea Moldovei, ci din aproape toată ţara. Au fost vizitatori şi din judeţele Maramureş, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Mureş, Brăila, Buzău, Prahova, Ilfov, Olt şi Călăraşi. Indiferent de unde au venit, elevii au avut parte de o experienţă utilă în formarea lor. „Vizitarea muzeelor înseamnă încorporarea şi exersarea memoriei colective, interiorizarea valorilor sociale, stimluarea creativităţii şi a motivaţiei. Pentru şcolari, şi nu numai pentru ei, reprezintă nu doar o bucurie şi o ieşire din rutină, ci şi un exerciţiu de imaginaţie socio-culturală, de comunicare cu trecutul şi de socializare. A primi şi ghida preşcolarii şi elevii în muzeu înseamnă mult mai mult decât pare la prima vedere,  înseamnă a participa la edificarea personalităţii lor şi la construcţia colectivă a realităţii sociale, două procese fundamentale”, e de părere Dan Lungu.

Comentarii