Nebunia cardurilor: cozile au dispărut din spitale şi s-au mutat la medicii de familie

miercuri, 06 mai 2015, 01:51
3 MIN
 Nebunia cardurilor: cozile au dispărut din spitale şi s-au mutat la medicii de familie

Folosirea cardului naţional de sănătate încă dă bătăi de cap furnizorilor de servicii medicale şi asiguraţilor.

Deşi la spitalele ieşene ieri nu s-au mai format cozi la biroul de internări, cum a fost cu o zi înainte, pentru că Ministerul Sănătăţii (MS) împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CJAS) au convenit că asiguraţii pot primi îngrijiri medicale, indiferent dacă prezintă sau nu documentul, la medicii de familie cozile încă nu au dispărut.

 
Două ore de pauză
 
De pildă, ieri, în intervalul orar 10-12, sistemul informatic nu a funcţionat, astfel că, după cum au spus medicii de familie, unii pacienţi au renunţat să mai aştepte pentru consultaţie. „Până la ora 10 a mers şi am putut introduce datele în sistem, dar după, timp de două ore, nu a mai mers deloc. Şi vă daţi seamă că iar s-au făcut cozi. În plus, pe lângă sistemul în care validăm folosirea cardului şi oferirea serviciului medical, nu mergea nici cel pentru eliberarea reţetelor electronice, cu toate că sunt sisteme diferite. A fost o nebunie, şi din cauza asta în unele situaţii asiguraţii au renunţat să mai aştepte”, a arătat un medic ieşean, care a preferat să-şi păstreze anonimatul.
 
Doctorul a mai precizat că ordinul prin care s-a explicat că deocamdată asiguraţii pot beneficia de îngrijri medicale, indiferent dacă prezintă sau nu cardul, este ambiguu, întrucât medicul îşi asumă riscul de a nu-i fi decontate serviciile pe care le oferă. Potrivit medicului, MS şi CNAS nu au explicat concret care sunt situaţiile în care asiguratul trebuie să fie îngrijit. „Ordinul nu arată concret circumstanţele pentru care serviciile trebuie oferite. Ne obligă să le oferim, dar nu primim nicio garanţie că ele vor fi decontate. Noi am fost avertizaţi la nivel de societate că ni se va impune să oferim servicii medicale şi ni s-a spus că le facem pe riscul nostru. Nu ştim dacă vor fi decontate aceste servicii sau nu”, a mai completat medicul.
 
Orar prelungit la CJAS
 
Pe de altă parte, dacă luni la birourile de internări din spitale aşteptau zeci de oameni ca să introducă cardul pentru a se interna, ieri situaţia s-a mai calmat, iar asiguraţii care nu aveau la ei documentul medical sau al căror card nu a fost emis au fost internaţi fără să facă dovada actului medical. „Este o situaţie de criză, şi în cazul acesta MS şi CNAS au convenit împreună pentru ca, atunci când asiguratul uită cardul, PIN-ul sau nu are card emis, să i se acorde servicii medicale care vor fi validate în cele din urmă chiar dacă nu mai intră în discuţie acel termen de 72 de ore de trecere a datelor din off-line în on-line”, a arătat ec. Ioan Bârliba, directorul Spitalului „Sfântul Spiridon”.
Totuşi, ieri, la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) încă de la primele ore ale dimineţii zeci de asiguraţi s-au prezentat pentru ridicarea cardului de sănătate, îngrijoraţi de posibilitatea de a fi refuzaţi de medici în cazul în care ajung la aceştia.
În aceste condiţii, CJAS a prelungit orarul de emitere a documentului în intervalul 4-8 mai, de la ora 8,00 la ora 18,00.
 
CITIŢI ŞI:
 
 
Cozi interminabile ieri la medici de familie sau spitale, în prima zi lucrătoare în care cardul trebuie folosit. Softurile cititoarelor s-au blocat încă de dimineaţă, situaţia nerezolvându-se nici după amiază
 
 

Comentarii