O veste bună pentru mii de copii ieşeni. Palatul Copiilor de pe Săulescu va intra în reparaţii

miercuri, 02 decembrie 2015, 02:53
2 MIN
 O veste bună pentru mii de copii ieşeni. Palatul Copiilor de pe Săulescu va intra în reparaţii

"Ziarul de Iaşi" atrăgea atenţia încă din luna martie asupra pericolului în care se află cei 2.000 de copii care fac cursuri în această clădire monument istoric 

Casa Beldiman, unde funcţionează corpul B al Palatului Copiilor de pe strada Săulescu, va intra în reparaţii. Instituţia a lansat o licitaţie în acest sens, iar valoarea totală a lucrărilor a fost estimată la 2,7 milioane lei. Procedura de selecţie a unui constructor va avea loc pe 8 decembrie.

În luna martie a acestui an, „Ziarul de Iaşi” a tras un semnal de alarmă privind pericolul în care se află cei 2.000 de copii care învaţă anual la clădirea din strada Săulescu. La vremea respectivă, inclusiv Ministerul Educaţiei a admis că imobilul se poate prăbuşi, dar nu a prezentat şi soluţii de finanţare. Însă, ulterior, au fost identificate fonduri.

„Din expertiza tehnică, întocmită în anul 2011, reiese faptul că imobilul nu respectă gradul minim de asigurare la cutremur şi se impune adoptarea unor măsuri de consolidare a structurii care constau în refacerea zonelor fracturate, injectarea fisurilor, confinarea panourilor de zidărie prin realizarea unui sistem de stâlpi şi centuri şi înlocuirea planşeelor din lemn cu planşee de beton armat”, se preciza într-o adresă a Ministerului Ediucaţiei.

În 2011, au fost alocaţi 300.000 lei pentru începerea lucrărilor, dar din care s-au cheltuit doar 225.600 lei, în contextul în care valoarea totală a contractului semnat de Inspectoratul Şcolar Judeţean ajungea la 2,24 milioane lei. Din anul 2012, Ministerul Educaţiei nu a mai alocat fonduri pentru continuarea lucrărilor. În ultimii ani, s-au mai făcut reabilitări în interiorul Casei Beldiman, dar fără a se interveni la structura de rezistenţă a imobilului. Casa Beldiman a fost construită în anul 1819 şi se află pe lista de monumente istorice ale oraşului.

 

Comentarii