De Business

Punem punctul pe știi

Patronul de la Schalke 04, fermier de Iaşi

miercuri, 16 octombrie 2013, 07:15
5 MIN
 Patronul de la Schalke 04, fermier de Iaşi

Clemens Tönnies (FOTO) deţine direct şi indirect mai multe firme din judeţ şi din Botoşani ce administrează 7.000 de hectare de teren agricol. Principala companie deţinută de patronul cunoscutei echipe de fotbal în Iaşi este Orgapic, care face agricultură pe 4.000 de hectare în judeţ. O altă societate din subordine este Agro Iulia SRL. Firmele au sediul în clădirea de birouri deţinută de liderul PDL Iaşi, Gabriel Surdu. „Chiar nu ştiam”, s-a arătat surprins Surdu.

 

Patronul echipei germane de fotbal Schalke 04 Gelsenkirchen, Clemens Tönnies, se află în spatele unor companii care exploatează în arendă aproape 7.000 de hectare în judeţele Iaşi şi Botoşani. Acesta este prezent în mod direct dar şi prin intermediari în acţionariatul firmelor Orgapic, Agro Solum, Agro Iulia, respectiv MB Norus Biogaz.
 
 
Primii la subvenţii
 
 
Clemens Tönnies deţine în mod direct la Orgapic 25% din acţiuni, restul de 75% fiind împărţite între Tönnies Aussenhandels Beteilingungs GMBH, RKS Agrarbeteiligungs GMBH şi MB Nours Agrar AG, controlate indirect tot de patronul Schalke 04. Înfiinţată în anul 2006, firma Orgapic îşi desfăşoară activitatea în domeniul agriculturii bio, având 4.000 de hectare luate în arendă. În anul 2008, “Ziarul de Iaşi” publica un material privind primii investitori străini din agricultura judeţului. Astfel, potrivit cererilor pentru subvenţie depuse la acea dată la Agenţia de Plăţi şi intervenţii în Agricultură (APIA) Iaşi, una dintre cele mai mari firme care investiseră în pământ în judeţul Iaşi era “Orgapic”. Atunci, deşi datele furnizate de APIA Iaşi indicau că administratorul Kruger Wolfgang avea în arendă 2.718 hectare, inginerii firmei „Orgapic“ susţineau că suprafaţa deţinută este de 4.200. Acum cinci ani, firma avea 32 de angajaţi, iar terenul arendat se întindea pe suprafaţă a 11 comune din Iaşi şi 3 din Botoşani. Pe site-ul Ministerului Finanţelor, în dreptul firmei Orgapic, în 2012, este trecută o cifră de afaceri de aproximativ 8,3 milioane lei şi pierderi de 1,5 milioane lei. Tot în cursul anului 2012, firma Orgapic avea datorii de circa 23 milioane lei, având de recuperat de la terţi creanţe de 14 milioane lei. Potrivit raportului de divizare parţială a firmei, postat pe site-ul Registrului Comerţului, “în cadrul societăţii s-au cristalizat două ramuri de activitate distincte: agricultura ecologică, constând în principal în culturi de secară, grâu, porumb şi ovăz, respectiv agricultura convenţională, în principal în culturi de porumb şi sfeclă de zahăr”. Conform aceluiaşi material citat, în luna martie a acestui an, Orgapic a fost divizată parţial, iar o parte a activelor au fost transferate către Agro Solum. În urma acestei proceduri, Orgapic s-a axat doar pe segmentul agriculturii bio, exploataţia convenţională fiind preluată de Agro Solum, firmă înfiinţată în anul 2012. Până în prezent, în judeţul Iaşi, Orgapic a deschis ferme în care se practică agricultură bio în localităţile Gropniţa, Scobinţi, Hârlău, Frumuşica, Costeşti şI Cucuteni. Totodată, firma mai desfăşoară activităţi de gen în judeţul Botoşani, la Flămânzi şi la Prăieni.
 
 
Aduşi de parteneri germani
 
 
La Agro Solum, compania Orgapic deţine în prezent 41% din acţiuni, restul aparţinând omului de afaceri german Bert Wigger. Acesta din urmă este şi administrator împuternicit la Agro Iulia SRL, firmă la care 50% din acţiuni aparţin MB Norus Agrar AG. Cealaltă jumătate este deţinută de cetăţeanul german Bernd Maximilian Tonneis. În cadrul Agro Iulia, printre împuterniciţi se mai află Dieter Isaack, Gustav Walter Reinhard Fuss, Dietmar Luz, Rodo Schneider. Potrivit informaţiilor de la Registrul Comerţului, toţi aceştia se regăsesc printre împuterniciţi şi la Orgapic, respectiv MB Norus Biogaz SRL. Înregistrată îniţial în judeţul Neamţ, reprezentanţii Agro Iulia au mutat sediul social în Iaşi, pe strada Sf. Lazăr, în anul 2011. „De la nişte parteneri de afaceri (germanii – n.red.) au aflat că se poate face agricultură în zonă şi aşa au ajuns în judeţul Neamt. Au înfiinţat Orgapic, după care au cumpărat Agro Iulia”, declara pentru în 2012 pentru EcoMagazin Andrei Dorobanţu, director în cadrul ambelor firme. Agro Iulia deţine în arendă peste 2.600 de hectare de teren arabil.
 
 
„Să îi dea Dumnezeu sănătate atunci”
 
 
MB Norus Biogaz este înfiinţată de curând în România, având ca obiect de activitate producţia de energie electrică. La aceasta se regăsesc printre acţionari Tönnies Aussenhandels Beteilingungs, RKS Agrarbeteiligungs GMBH şi MB Nours Agrar AG, fiecare având câte 23% din acţiunile firmei. Orgapic, Agro Iulia, Agro Solum şi Norus Biogaz mai au în comun un lucru. Toate au sediul social principal pe strada Sf. Lazăr din Iaşi, în clădirea deţinută de liderul PDL Gabriel Sandu. Contactat telefonic de reporterii „Ziarului de Iaşi”, Gabriel Sandu a rămas surprins la auzul veştii că patronul clubului Schalke 04 este chiriaşul său. „Chiar nu ştiam. De la dumneavostră aflu acum. Să îi dea Dumnezeu sănătate atunci, pentru că investeşte şi în judeţul nostru”, a menţionat Sandu. Născut în anul 1956 în localitatea Rheda din regiunea Westfalia, într-o familie cu şapte copii, Tönnies s-a implicat de tânăr în industria cărnii. Cel mai probabil, faptul că tatăl său a fost măcelar a contat mult în parcursul său pe piaţa de profil, cunoscând de timpuriu mersul lucrurilor în acest domeniu. În prezent, compania sa Tönnies Fleischwerk, unul dintre cei mai mari producători europeni de carne de porc, are o cifră de afaceri de aproximativ 5 miliarde de euro anual.
 

 

 

Comentarii