De Business

Punem punctul pe știi

Preţul carburanţilor din România sfidează bunul simţ

In timp ce în majoritatea ţărilor lumii ieftinirea petrolului a produs o scădere sensibilă a preţurilor la benzină şi motorină, în ţara noastră reducerile abia se văd cu lupa.

joi, 06 noiembrie 2014, 11:24
3 MIN
 Preţul carburanţilor din România sfidează bunul simţ

Presa internaţională “vuieşte” în aceste zile pe tema ieftinirii preţului petrolului american care a scăzut cu 27% în raport cu maximul atins în iunie, ajungând astfel la 80 de dolari pe baril pentru prima dată în ultimii doi ani. Potrivit unui articol publicat de Ziarul Financiar, în Franţa, a doua economie ca mărime din Uniunea Europeană, benzina a continuat să se ieftinească săptămâna trecută.

Preţul mediu al sortimentului de benzină preferat de francezi a ajuns săptămâna trecută la 1,4244 euro pe litru, minimul de după 24 decembrie 2010. Preţul mediu al motorinei, care are o pondere de 80% în vânzările totale de combustibil din Franţa, a scăzut la 1,2367 euro pe litru, de asemenea cel mai redus nivel de după decembrie 2010”, scrie Ziarul Financiar, citând Le Figaro. În România, scăderea preţurilor a fost aproape nesemnificativă, astfel că în prezent se practică preţuri medii pe cele două tipuri principale de carburant, benzină şi motorină, similare celor din Franţa, în condiţiile în care există diferenţe majore în privinţa indicatorilor economici ai celor două ţări. “Ziarul de Iaşi” a verificat ieri preţurile carburanţilor la principalele staţii de alimentare cu carburant din interiorul municipiului, constatând că faţă de săptămânile trecute nu se resimt modificări semnificative.

Astfel, au fost monitorizate preţurile practicate de staţiile Petrom de pe strada Sfântul Lazăr şi Podu de Piatră, staţia Lukoil de pe strada Sfântul Lazăr, staţia Rompetrol din Canta şi staţiile MOL din Podu de Piatră şi Păcurari. În ceea ce priveşte preţul cel mai scăzut practicat, Lukoil avea cele mai bune preţuri la motorina şi benzina simple, în timp ce Petrom venea cu cea mai bună ofertă pentru varianta superioară a carburanţilor. În cealaltă extremă s-a aflat Rompetrol care avea cel mai ridicat preţ pentru fiecare din cele patru tipuri de carburant.

„La pompele din Iaşi nu se simte nimic”
 
În articolul amintit, Ziarul Financiar l-a citat pe fondatorul unui site francez, Franck Ibled, care declara pentru midilibre.fr că „nu este greu de găsit la benzinării motorină mai ieftină de 1,2 euro pe litru”. Comparând preţurile din Iaşi, motorina are un preţ mediu de 1,3 euro (n.r. – a fost luat în calcul cursul de ieri al Băncii Naţionale Române), în timp ce motorina superioară trece de 1,36 euro. „Nici n-aş fi visat la o scădere atât de puternică şi de rapidă a preţurilor“, a încheiat francezul.

De cealaltă parte, şoferii ieşeni spun că nu simt decât o foarte uşoară scădere a preţurilor, undeva la maxim 10 bani în ultima lună. „Eu sunt şofer la o firmă privată şi zilnic sunt nevoit să alimentez. În ultima lună, dacă a scăzut preţul cu zece bani. Pot să spun asta pentru că eu doar de aici alimentez. Am văzut la televizor că se vorbea de scăderea preţului pe baril la americani, s-o simţi la ei, la pompele din Iaşi nu se simte nimic”, ne-a spus Ciprian, un şofer pe care l-am găsit ieri alimentând la staţia Petrom de pe strada Sfântul Lazăr. Potrivit ZF, analiştii anticipează că traiectoriile descendente vor continua în Uniunea Europeană.

 

 

Comentarii