Primele declaraţii ale debutanţilor ieşeni în Parlament

joi, 02 martie 2017, 02:50
2 MIN
 Primele declaraţii ale debutanţilor ieşeni în Parlament

Camelia Gavrilă (foto) a vorbit despre necesitatea învăţământului dual, iar Silviu Macovei, despre problemele aleşilor locali.

Ieşenii debutanţi în Parlament au început să se facă auziţi de la tribună. Deputaţii PSD Silviu Macovei şi Camelia Gavrilă şi-au susţinut primele declaraţii politice. Intervenţia fostei şefe a Inspectoratului Şcolar Iaşi a făcut referire la învăţământul dual, reglementat printr-o ordonanţă de urgenţă aflată în dezbaterea Camerei Deputaţilor. 

Acesta presupune o colaborare între agenţii economici interesaţi de o anumită calificare şi şcolile profesionale, pentru a asigura pregătirea sau recalificarea tinerilor până în 26 de ani. În primul ciclu de învăţământ dual vor fi pregătiţi aproximativ 3.000 de tineri. „Ştim că una dintre cele mai vulnerabile categorii de vârstă în faţa ameninţării excluziunii sociale este reprezentată de generaţia tânără. Ani întregi am asistat la migrarea tinerilor către economiile altor state, în speranţa de a găsi acolo oportunităţi pe care ţara natală nu le putea oferi“, a argumentat Gavrilă. Silviu Macovei, avocat şi fost consilier judeţean, s-a referit la aleşii locali.

„Am citit prima declaraţie politică în plenul Camerei Deputaţilor. Am considerat de la bun început că o astfel de declaraţie trebuie să fie despre primarii din judeţul Iaşi. Ei trebuie să gestioneze comunităţi mici, adesea sărace, fără posibilităţi financire. Adesea le lipseşte personalul calificat în cadrul primăriilor şi de cele mai multe ori se zbat de la un an la altul pentru a construi ceva în localitatea lor. Nu în ultimul rând, ei duc întotdeauna greul oricărei campanii electorale“, a spus Macovei. În declaraţia sa politică, Macovei a precizat că legislaţia stufoasă şi contradictorie, aflată în permanentă schimbare, duce la blocarea administraţiei, primarii preferând să nu aibă iniţiative decât să rişte să încalce o lege abia modificată. Deputatul a cerut totodată consultarea Parlamentului, ca reprezentant direct al votanţilor, la orice iniţiativă legislativă. „Evităm în acest fel greşelile guvernelor anterioare care, prin utilizarea excesivă a ordonanţelor de urgenţă, creau o distanţare faţă de mandatul de reprezentativitate dat de alegători“, a declarat Macovei. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii