Profa copy paste de la Iaşi

vineri, 10 mai 2013, 01:50
4 MIN
 Profa copy paste de la Iaşi

Portalul integru.org o acuză pe Olesia Mihai că a copiat din lucrarea profesorului american Jay W. Ruud, redactată în 1981. „Nu înţeleg de unde vine, cine scorneşte chestiile astea şi cu ce ocazie”, a spus lectorul acuzat.

 

 Acuzaţii de plagiat planează asupra unui cadru didactic de la Universitatea „Al. I. Cuza”. Pe platforma academică internaţională găzduită de portalul integru.org au fost lansate acuzaţii la adresa Olesiei Mihai, lector la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor. Aceasta riscă să piardă titlul de doctor, dar şi avansarea, întrucât jumătate din punctajul final este obţinut în baza lucrării plagiate. Olesia Mihai a urmat în perioada 1996 – 2000 studiile doctorale în Literatura Engleză Medievală la UAIC, primind titlul de doctor în filologie după susţinerea lucrării „Medieval Tradition in Geoffrey Chaucer’s Writing” (n.r. „Tradiţia medievală în scrierile lui Geoffrey Chaucer”). Experţii care au evaluat lucrarea susţin că este preluată aproape în totalitate cu metoda „copy – paste” dintr-o teză redactată în 1981 de profesorul american Jay W. Ruud.
 
„A copiat pur şi simplu”
 
Inclusiv autorul lucrării originale a studiat teza de doctorat a Olesiei Mihai, subliniind că nu respectă nicio normă etică. „Această persoană a copiat pur şi simplu dizertaţia mea, în cele mai multe cazuri cuvânt cu cuvânt, pe sute de pagini”, arată Jay W. Ruud, profesor la University of Central Akansas. Acesta remarcă şi faptul că nu a existat nici măcar vreo intenţie a plagiatorului de a completa cercetarea cu ceva original. Îndrumătorul tezei de doctorat a Olesiei Mihai, Ştefan Avădanei, fost decan al Facultăţii de Litere, susţine că este foarte uşor să plagiezi o lucrare, aşa încât nimic nu îl mai suprinde. „La fiecare universitate americană există câte un raion în care sunt puse exemplare din tezele susţinute şi nepublicate. Este foarte uşor pentru cineva să ia o astfel de lucrare. Este greu de presupus că membrii unei comisii ştiu toate lucrările care au fost susţinute pe o anumită temă. Ea (n.r. Olesia Mihai) trebuia să dea o declaraţie, care într-o vreme se ataşa la teză, cum că lucrarea este în cea mai mare parte originală. Tema ei este foarte veche, s-au scris foarte multe teze pe subiect. Nici nu mă mir, să ştiţi, deloc. Este aşa de greu să depistezi că cineva a găsit o teză sau o lucrare undeva ascunsă şi a folosit-o. Se întâmplă o dată la un milion”, a declarat Avădanei.
 
„Bineînţeles că nu este plagiată”
 
Profesorul a mai menţionat faptul că, în timpul studiilor, Olesia Mihai a susţinut trei referate şi trei examene, existând mai multe comisii care au validat diferite părţi ale tezei. Surprins de acuzaţiile aduse lectorului a fost Dinu Airinei, decanul de la FEAA. „După regulament vom vedea ce măsuri se impun. Acuzaţiile sunt grave, dar ele trebuie confirmate. Aţi văzut şi în cazul Ponta ce se întâmplă. Pentru noi este o surpriză, ea avea o atitudine pozitivă şi o activitate bună”, punctează Airinei. Săptămâna viitoare, când activitatea didactică va fi reluată, ar urma să fie programată o şedinţă pentru lămurirea situaţiei. „Am vrut să discut cu dumneaei astăzi (n.r. ieri), dar era plecată. A spus că îmi dă un semn când ajunge în Iaşi”, a specificat decanul de la FEAA. Contactată pentru un punct de vedere asupra acuzaţiilor care i se aduc, Olesia Mihai a declarat că nu este la curent cu informaţiile. „Eu nu înţeleg. Teza mea este acasă, în variantă printată, eu nu am variantă electronică. Bineînţeles că nu este plagiată şi nu înţeleg de unde vine, cine scorneşte chestiile astea şi cu ce ocazie”, ne-a spus, vizibil afectată.
 
Un nume greu de la UMF, aceleaşi acuzaţii
 
Suspiciuni de plagiat au fost aruncate şi în direcţia Universităţii de Medicină şi Farmacie. Pe aceeaşi platformă, Ioana Dana Alexa, conferenţiar la UMF, în calitate de coautor al unui articol publicat în „Jurnal Medical Arădean”, este acuzată de plagiat. Alături de Liana Moş (decan al Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară de la Universitatea de Vest „V. Goldiş” din Arad şi coordonator al articolului), Corina Zorilă (prodecan), Coralia Cotoraci (rector la aceeaşi universitate), Adrian Wiener, Veronica Grec şi Alina Marian, aceasta a semnat articolul „Cytokine and atherogenesis”. Specialiştii integru.org susţin că autorii ar fi copiat din cinci surse, fără a le cita. Ioana Dana Alexa nu a răspuns la telefon în cursul zilei de ieri, pentru a oferi lămuriri cu privire la aceste suspiciuni.
 
 
 

 

 

Comentarii