Proiect ambiţios pentru 30 de copii abuzaţi fizic şi sexual

marți, 21 octombrie 2014, 01:57
3 MIN
 Proiect ambiţios pentru 30 de copii abuzaţi fizic şi sexual

Nu mai puţin de 50 de specialişti vor încerca reabilitarea acestora, în cadrul unui proiect al Asociaţiei „Salvaţi Copiii“.

Bătaia nu e ruptă din rai. Asociaţia „Salvaţi Copiii“ vine în ajutorul copiilor care au suferit o formă de abuz sau de exploatare sexuală. 30 de tineri din mediul rural şi urban care manifestă tulburări emoţionale şi comportamentale cauzate de o formă de abuz vor primi sprijinul a peste 50 de specialişti, pentru a fi reabilitaţi. Cei care vor beneficia de acest pro­iect vor fi în principal tineri care au suferit o formă gravă de abuz şi cărora le-a fost pusă viaţa în pericol.

„De exemplu, un copil care a sufe­rit un abuz sexual poate să nu mai aibă o viaţă ordonată, poate să aibă un comportament hipersexualizat şi să apară alte devieri comportamentale, nu poate să aibă o relaţie pe termen lung sau nu poate să îşi întemeieze o familie. Efectele sunt în plan psihologic, pentru că se schimbă imaginea de sine şi stima de sine, concepţia despre lume şi viaţă, mai ales dacă abuzul vine din partea persoanelor de încredere. Iar studiile arată că cei care abuzează de un copil, mai ales sexual, sunt persoa­ne cunoscute de către copil. Per­soane în care copilul are încre­dere“, a precizat Corina Mighiu, psiholog şi coordonator al proiectului.

De asemenea, conform studiilor realizate, Regiunea Nord-Est este pe primul loc în România ca număr de copii care necesită protecţie – respectiv 14.070 de copii, judeţul Iaşi fiind de asemenea primul în regiunea Moldovei, urmat de judeţul Vaslui. Iar acest lucru se datorează „situaţiei socio-econo­mice, pe urmă, nivelul de educaţie şi concepţiile paternaliste, şi poate un pic inflexibile, în ceea ce înseamnă educaţia copilului. Poate şi slaba noastră implicare, atitudinea noastră faţă de momentul în care vedem că un copil este plesnit sau se ţipă la el. Încercăm prin proiectul acesta să mai mişcăm un pic mentalitatea vizavi de ce înseamnă educaţia copilului şi ce înseamnă a folosi bătaia ca metodă educaţională. Nu are cum bătaia, un gest agresiv, să fie metodă educaţională. Dacă vedem pe stradă doi oameni care se lovesc, spunem că se lovesc. De ce nu spunem că se educă? Pentru că, dacă vedem un părinte care îşi loveşte copilul, nu ne băgăm că e treaba lui, că îl educă“, a explicat psihologul.

De aceea, pe lângă consilierea oferită copiilor, vor exista şi servicii pentru părinţi prin care aceştia să fie ajutaţi să înţeleagă unde greşesc şi eventual să fie schimbat modul lor de a înţelege ce înseamnă să fii părinte. Proiectul „Comunitate – Copil – Familie“ are o durată de 15 luni şi o valoare de 75.000 euro, în cea mai mare parte fonduri nerambursabile.

Comentarii