Proiect sub egida UNICEF: sute de elevi ieşeni ajutaţi să nu abandoneze şcoala

joi, 19 februarie 2015, 02:50
3 MIN
 Proiect sub egida UNICEF: sute de elevi ieşeni ajutaţi să nu abandoneze şcoala

În cursul zilei de ieri a avut loc la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) un seminar judeţean pe tema prevenirii abandonului şcolar. Aici s-au întâlnit în jur de 20 de psihologi, cadre didactice, directori de şcoli, asistenţi sociali, dar şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar.

Întâlnirea a avut loc în cadrul proiectului „Reţele comunitare pentru Prevenirea Abandonului Şcolar. Reţele PAS 2014-2015“, care la rândul său face parte din Campania pentru participare şcolară „Hai la şcoală!“, susţinută de UNICEF. În acest proiect sunt incluşi 209 elevi din judeţ, mai exact de la şcolile Goruni (Tomeşti), Slobozia (Voineşti) şi Crucea (Lungani).

Dacă anul trecut au fost 556 de copii susţinuţi prin acest proiect, anul acesta, numărul este mult mai mic, la mai puţin de jumătate, deoarece s-a micşorat numărul de granturi oferite de UNICEF.

Fiecare şcoală are un grant în valoare de 2.500 de euro, iar noutatea de anul acesta o reprezintă „ziua comunităţii“, un eveniment comunitar care va fi organizat la toate cele trei şcoli, şi care presupune o finanţare de 800 de lei pentru fiecare.

Misiunea noastră este să facem legătura între şcoală şi liderii comunităţii. DGASPC trebuie să acorde suport metodologic în vederea întocmirii anchetelor şi planurilor de servicii. La Iaşi, proiectul a început din 2011, iar acum este în ultimul an. Sunt copii cu risc ridicat de abandon şcolar, şi aici vorbim de multe ori de copiii cu repetiţie de an, care provin din familii cu mulţi copii“, a declarat Iuliana Însurăţelu, asistent social în cadrul departamentului Prevenire Marginalizare Socială din cadrul DGASPC Iaşi.

În cadrul întâlnirii de ieri a avut loc, pe lângă vizionarea unui film cu poveştile copiilor care au depăşit momentul abandonului şcolar şi care au ajuns la liceu sau facultate, şi un workshop. Participanţii la seminar s-au împărţit în trei grupe şi au găsit soluţii la trei situaţii reale.

Primul caz a fost cel al unei mame minore, cu risc de abandon şcolar, cel de-al doilea, al unui copil cu tulburări de conduită, cu risc de abandon şcolar, iar cel de-al treilea caz, al unui copil cu nevoi speciale.

Soluţiile s-au discutat apoi în plen pentru fiecare caz în parte. „Iaşul s-a implicat în campania naţională demarată de UNICEF şi Institutul de Stat în Educaţie, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi alte ONG-uri, încă din primul an. De-a lungul timpului au fost şase şcoli care au beneficiat de acest proiect, pe lângă cele trei de anul acesta: Şcoala Gimnazială Ion Neculce din Iaşi, Şcoala Gimnazială Ion Creangă din Tg. Frumos şi Şcoala din Moţca. Proiectul vizează parteneriatul şcoală-familie-comunitate, iar cele mai apreciate activităţi au fost schimbul de experienţă între şcoli, dar şi excursiile organizate pentru cei mai buni elevi la învăţătură. Noi analizăm rata abandonului şcolar, şi se remarcă o scădere, lucru datorat şi acestui proiect“, a precizat Alla Apopei, inspector şcolar pentru educaţie formală şi nonformală.

„Ziua comunităţii“ va avea loc la Tomeşti, pe 21 mai, şi va implica 130 de copii din acest proiect, la Voineşti, pe 13 mai, unde sunt 55 de elevi în program, iar la Lungani, pe 28 mai, aici existând un număr de 51 de elevi ajutaţi să nu renunţe la şcoală.

 

Comentarii