Sanitas iaşi anunţă greve de avertisment. Prima zi de proteste: 23 iunie

luni, 16 iunie 2014, 01:58
2 MIN
 Sanitas iaşi anunţă greve de avertisment. Prima zi de proteste: 23 iunie

Angajaţii din sistemul sanitar se pregătesc să iasă din nou în stradă. Sindicaliştii Federaţiei Sanitas vor începe pe 23 iunie protestele, iar până pe data de 4 iulie vor picheta ministerele Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor.

Ei cer creşterea cu 10% a salariilor din sănătate şi asistenţă socială, precum un contract colectiv de muncă în sectorul sanitar. Viorel Tănase, liderul de sindicat al Sanitas Iaşi, spune că aceste mişcări sindicale sunt doar un prim pas către greva generală ce va fi organizată în toamnă.

„După perioada 23 iunie – 4 iulie, le vom da răgaz celor de la conducere să soluţioneze parte din probleme noastre. Pe data de 10 iulie se va face o evaluare pentru a vedea ce am realizat în acest timp. Dacă nu ni se vor da drepturile salariale luate în 2010, adică cei 62%, nu 25% cât au spus, noi vom organiza mitinguri şi greve de avertisment, urmând ca în luna octombrie a anului acesta să intrăm în grevă generală“, a precizat preşedintele local de la Sanitas.

Conform programului stabilit la nivel central, Iaşul ar urma să picheteze sediul ministerului Muncii pe data de 26 iunie, împreună cu judeţul Prahova, Vrancea şi Tulcea. „S-a făcut un grafic de planificare şi în fiecare zi, din cele stabilite, ar trebuie să meargă trei sau patru judeţe, adică 150 de persoane, la sediul unui minister. De la Iaşi vom pleca cu un autocar aproximativ 50 de persoane“, a adăugat Viorel Tănase.

Reprezentanţii Sanitas spun că au ajuns la această situaţie întrucât, în ultimii cinci ani, nu s-au găsit soluţii pentru revendicările sindicaliştilor din sistemul sanitar şi din asistenţă socială, iar în sănătate există un deficit major.
 

Comentarii