De Business

Punem punctul pe știi

Sfânta a adus Iaşului câteva milioane de euro

De vineri şi până ieri, potrivit datelor oficiale, prin Iaşi au trecut 150.000 de pelerini.

marți, 15 octombrie 2013, 01:50
4 MIN
 Sfânta a adus Iaşului câteva milioane de euro

 Prin numărul pelerinilor prezenţi, Sărbătoarea Cuvioasei Parascheva plasează an de an Iaşul pe harta marilor manifestări ale creştinătăţii.

 

Cheltuielile vizitatorilor sunt pe măsură. Potrivit datelor oficiale oferite de Jandarmerie, de vineri şi până ieri seara, peste 150.000 de pelerini s-au închinat deja la moaştele “ocrotitoarei Moldovei”, iar numărul acestora creşte cu fiecare oră care trece. Reporterii “Ziarului de Iaşi” s-au aflat în mijlocul evenimentului pentru a realiza un calcul estimativ al banilor cheltuiţi de pelerini cu ocazia Sfintei Sărbători.
 
 
Ce preţuri aveau suvenirurile
 
 
În medie, un pelerin ajuns zilele acestea la Iaşi a scos din buzunar suma minimă de 100 RON. În total, pelerinii au pompat în economia Iaşilor o sumă de aproximativ 3 milioane de euro. Unii au cheltuit mai mult, alţii mai puţin. Hotelurile şi pensiunile din muncipiu sunt arhipline în aceste zile. În aceste condiţii, pelerinii cu dare de mână au scos din buzunat între 80 şi 300 RON de persoană pentru a avea un acoperiş deasupra capului după aşteptarea interminabilă de la poarta Mitropoliei. Pelerinii care au rude sau cunoştinte în Iaşi sunt cei mai norocoşi, fiind scutiţi de astfel de cheltuieli şi se pot odihni după drumul istovitor şi aşteptarea de ore îndelungate la rând. În ultimul moment, pe internet au apărut şi anunţi ale localnicilor, care ofereau gazdă pelerinilor. Contactaţi telefonic de reporterii “Ziarului de Iaşi”, ieşenii au declarat că primesc în gazdă pelerini în schimbul a minimum 80 RON de persoană, dar preţul se putea negocia. Însă cei mai mulţi pelerini au îndurat noaptea frigul şi căldura din cursul zilei, cu bagajele alături şi cu credinţă în suflet, sperând să treacă prin faţa moaştelor pentru a se întoarce apoi la casele lor. Aceştia din urmă au economisit banii necesari cazării şi i-au cheltuit pe suveniruri. De regulă, în aceste zile, Mitropolia încasează din vânzarea acestor produse cât pentru un an întreg. Preţurile sunt pentru toate buzunarele. O sticluţă cu aghiazmă costă 5 RON, iar una cu mir 3 RON. Cruciuliţele şi lanţişoarele se vând cu sume între 5 şi 30 RON, iar preţul unei icoane variază între 15 şi 200 RON.
 
 
“Cutia milei” nu a fost uitată
 
 
Pe lângă aceste sume, pelerinii mai lasă bani şi la “cutia milei”. Reporterii “Ziarului de Iaşi”, prezenţi în mijlocul acestora, au stat de vorbă cu cei care stăteau la coadă pentru a vedea cât mai lasă cei prezenţi la “cutia milei”. Astfel, cei chestionaţi ne-au răspuns că suma variază între 3 şi 10 RON. Sărbătorile Iaşului sunt şi prilej bun pentru controalele realizate de instituţiile din subordinea autorităţilor locale. În vistieria Primăriei, pe lângă banii de închiriere a spaţiilor de comercializare a diferitelor produse, vor intra şi amenzile primite de comercianţi pentru nerespectarea diferitelor obligaţii. Sancţiuni contravenţionale cu amendă au aplicat şi responsabilii instituţiilor de asigurare a ordinii publice. “De vineri, am aplicat 70 de sancţiuni contravenţionale, valoarea totală a amenzilor fiind de aproximativ 10.000 RON”, a transmis maiorul Marius Ţăranu, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmerie Bacău. “Cele 70 de sancţiuni au fost acordate pentru tulburarea ordinii publice, comercializarea de produse fără acte în regulă şi pentru cerşetorie, iar 20 de persoane au fost conduse de colegii noştri la secţia de poliţie”, a completat Ţăranu. “Totodată, s-a deschis un dosar penal pentru furt calificat pe numele unei ieşence în vârstă de 50 ani. Aceasta încerca să tâlhărească două femei în vârsta din comuna Bahna – judeţul Neamţ”, a completat maiorul. La închiderea ediţiei, începând de vineri au fost înregistrate 860 de situaţii medicale în zona Mitropoliei, în 50 dintre acestea fiind necesară spitalizarea pelerinilor. De asemenea, reprezentanţii Poliţiei au raportat 10 situaţii în care minori cu vârsta cuprinsă între 3 şi 14 ani s-au pierdut în aglomeraţia de la Mitropolie, fiind returnaţi ulterior părinţilor.

 

 

Comentarii