ȘOC! Fostul preşedinte al Tribunalului, Radu Tărniceru, 3 ani de închisoare

vineri, 17 iunie 2016, 01:58
3 MIN
 ȘOC! Fostul preşedinte al Tribunalului, Radu Tărniceru, 3 ani de închisoare

Decizia nu este definitivă. Judecătorul Radu Tărniceru (foto) este acuzat de trafic de influenţă în dosarul în care fostul primar din Gorban a reuşit să intabuleze un teren de 282 ha pe numele unei firme pe care o controla.

Judecătorii Curţii de Apel Su­ceava au decis ieri să îl condamne pe fostul preşedinte al Tribunalului Iaşi, Radu Tărniceriu, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru trafic de influenţă. Aceeaşi sentinţă a fost dată de magistraţii suceveni şi în cazul lui Ioan Leonte, fostul primar din Gorban, dar şi pentru Emanuel Osoianu. Alţi doi inculpaţi din dosar, Gina Păcuraru şi Florin Diaconu, au primit câte 6 luni de închisoare cu suspendare.

Contactat telefonic, Radu Irimia, avocatul lui Tărniceriu, a precizat că decizia de la Suceava va fi atacată cu apel, procesul urmând astfel să se reia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Nu înţelegem soluţia pronunţată de instanţă, în contextul în care niciun mijloc de probă nu îl incri­minează pe Radu Tărniceriu ca fiind autorul infracţiunilor reţinute în actul de inculpare. Cu atât mai mult cu cât, pe parcursul judecăţii, martorii audiaţi de instanţă au confirmat versiunea lui Tărniceriu cu privire la acuzaţiile aduse împotriva sa. Am atacat deja sentinţa şi aşteptăm motivarea acesteia, pentru a demara procedurile în faţa Înaltei Curţi de Casaţie, în vederea dovedirii nevinovăţiei domnului Tărniceriu“, ne-a spus Irimia

Faptele imputate lui Radu Tăr­niceriu şi celorlalţi inculpaţi din acest dosar datează din perioada 2007-2011, atunci când, spun an­chetatorii, „prin acţiuni de fals şi abuzuri în serviciu şi prin cumpărare de influenţă“, Ioan Leonte a reuşit să intabuleze un teren de 282 de hec­tare pe numele unei firme pe care o controla.

„Terenul respectiv se afla parţial în administrarea Agenţiei Naţionale pen­tru Pescuit şi Acvacultură şi parţial în domeniul public al comunei Gorban. Demersurile au fost materializate ca urmare a pronunţării deciziei civile nr. 423/ 22.09.2010 a Tribunalului Iaşi – Secţia Civilă, rămasă definitivă prin decizia civilăă nr. 606/03.12.2010 a Curţii de Apel Iaşi – Secţia civilă, ceea ce a determinat intabularea nelegală a dreptului de proprietate al societăţii menţionate asupra terenului în cauză, în cartea funciară a localităţii Gorban“, au precizat procurorii ieşeni.

Aceştia au mai arătat că, în perioada august – septembrie 2010, Ioan Leonte le-ar fi promis lui Emanuel Osoianu şi Radu Tărniceriu 50.000 de euro pentru ca cei doi să intervină pe lângă judecători de la Tribunal pentru a da o sentinţă judecătorească favorabilă.

„Suma de 50.000 euro promisă iniţial de Leonte Ioan în schimbul pronunţării unei decizii favorabile pentru societatea comercială, în apel, în dosarul Tribunalului Iaşi, urma să fie dată/primită după vânzarea terenului vizat de operaţiune, urmând să fie împărţită în cote egale între Tărniceriu Radu-Dimitrie şi Osoianu Emanuel“, au mai spus anchetatorii.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii