N

Statisticile groazei: La Iaşi, zilnic doi copii abuzaţi ajung sub protecţia autorităţilor

N

duminică, 30 martie 2014, 09:31
6 MIN
 Statisticile groazei: La Iaşi, zilnic doi copii abuzaţi ajung sub protecţia autorităţilor

\N

Din 2011 încoace, numărul minorilor ieşeni agresaţi care ajung în atenţia „Protecţiei Copilului“ creşte continuu. La fel se întâmplă şi în cazurile de neglijare sau abandon, lucruri care au dus adesea la tragedii cu morţi sau răniţi. Și victimele minore ale abuzurilor sexuale se numără la Iaşi cu sutele. În ciuda cifrelor înspăimântătoare, autorităţile sociale ieşene ne îndeamnă să vedem partea plină a paharului: „În prezent, comunitatea locală conştientizează situaţiile de genul acesta şi sesizează autorităţile. Înainte, comunitatea, dacă le cunoştea, tăcea“. De unde vine „răul“ pentru o astfel de situaţie îngrijorătoare? Ce spun autorităţile? Ce spun psihologii?

Bătăia chiar este ruptă din rai? Acum două săptămâni, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) a fost sesizată de existenţa a două situaţii de abuz al unor minori. Un tată gelos şi consumator de băuturi alcoolice şi-a izbit copilul de ciment. Micuţul din localitatea Balş a intrat în comă şi a fost internat în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) de la Spitalul de Neuro­chirurgie. Din fericire, minorul şi-a revenit, iar medicii susţin că sunt şanse să se recupereze complet. În cealaltă parte a jude­ţului, în comuna Mogoşeşti-Siret, o ceartă dintr-o familie a degenerat, iar copiii care interveniseră să calmeze situaţia s-au trezit la spital. Unul dintre ei uşor rănit, iar celă­lalt cu nasul spart. Deocamdată, ambele situaţii sunt anchetate de poliţie şi de către asistenţii sociali. Anul trecut, în 2013, DGASPC s-a confruntat cu 522 de cazuri de abuz, cazuri în care 855 de copii au avut de suferit diferite agresiuni. Practic, peste două cazuri pe zi de copii abuzaţi care ajuns în atenţia autorităţilor. 96 de minori au fost astfel scoşi din familie. Pentru 80 dintre ei, casa a devenit centrul de plasament în care au fost integraţi. Alţi 10 copii au fost plasaţi în asistenţă maternală, în timp ce 6 minori au fost încredinţaţi în plasament familial. Potrivit Raportului pe anul 2013 al DGASPC, 140 de copii au fost abuzaţi fizic. Alţi 13 minori au fost victimele violenţei domestice. „Diferenţa dintre cele două tipuri de abuz este dată de contextul în care a apărut acesta.Violenţa domestică ilustrează abuzul din interiorul familiei, atunci când, de exemplu, membrii sunt supuşi bătăilor, iar cel fizic se referă la agresiunea din afara familiei, agresiune întâlnită într-o comunitate“, după cum a menţionat Niculina Ka­rac­sony, director general adjunct DGASPC. Numă­rul copiilor abuzaţi fizic anul trecut a crescut faţă de anii anteriori. Cifra actuală se apropie de numărul situaţiilor raportate în 2008. Astfel, dacă acum şase ani direcţia a instrumentat 144 de cazuri, în 2009 numărul copiilor bătuţi scădea la 105, iar în 2010 ajungea la 93 de cazuri. Din 2011, a început iar să crească, şi să ajungă la 97 de cazuri, respectiv 114 în 2012.

Abuzul psihic

Neglijenţa părinţilor şi lipsa de supra­veghere a copiilor poate provoca tragedii. Pe 20 noiembrie, doi micuţi din Răducă­neni se stingeau din cauză că au fost închişi într-o anexă a locuinţei. Copiilor li s-a făcut frig şi din joacă au aprins focul. Fumul a ieşit în cameră şi i-a ucis pe minori. „Lipsirea de supraveghere duce la accidente regretabile. Sunt încadrate în aceas­tă categorie de pildă cazurile de bebeluşi opăriţi din cauză că au căzut în lichid fierbinte. Au mai fost şi cazuri în care copiii nesupravegheaţi au găsit chibriturile şi au făcut focul, iar fumul inhalat i-a omorât“, au declarat reprezentanţii DGASPC. În total, 401 de copii au avut de suferit de pe urma neglijenţei şi alţi 15 au fost victimele nesupravegherii corespun­zătoare. Potrivit aceluiaşi raport, anul trecut 114 copii au fost abuzaţi sexual, cu 46 de minori mai mulţi faţă de 2012 şi cu 53 de victime în plus faţă de 2011. Minorele violate de propriul tată sau de diferiţi bărbaţi din comunitatea locală găsesc suport în centrele speciale ale direcţiei, fie în cel pentru situaţii de urgenţă din Tătăraşi, fie în Centrul Maternus, acolo unde se pot adăposti pe o perioadă determinată tinerele însărcinate. „Pentru 2013 se înregistrează o creştere semnificativă a abuzului sexual şi datorită faptului că în prezent comunitatea locală conştientizează altfel situaţiile de genul acesta şi sesizează autorităţile cu privire la existenţa lor. Înainte, comunitatea dacă le cunoştea tăcea şi nu anunţa instituţiile care puteau lua măsuri“, a declarat Luiza Harbuz, purtătorul de cuvânt al DGASPC. Alţi 76 de copii din judeţ au fost abuzaţi psihic. Ei au fost martorii scenelor de ceartă dintre părinţi, sau martorii bătăilor pe care le lua mama şi cu timpul s-au transformat în copii stresaţi şi speriaţi. Abuzuri psihice se întâlnesc însă şi în cazul familiilor bune care îşi obligă copiii să obţină rezultate deosebite la şcoală şi astfel presiunile create de părinţi, stresează minorii. 

Părinţi mână în mână cu traficaţii de persoane

În 2013, 33 de copii din judeţul Iaşi au fost victimele traficului de persoane. „În această categorie se încadrează minorele de 12-14 ani care intră în reţele de prostituţie împinse de situaţia de acasă sau prin diferite anturaje. De cele mai multe ori ele sunt identificate la faţa locului de poliţişti şi apoi repatriate. Noi încercăm să liniştim fetele, însă de multe ori ele ajung iar în plasa acestor indivizi. Sunt situaţii în care şi părinţii sunt implicaţi şi se complac pentru că este vorba despre o sursă de bani. Fetele văd că acasă nu au una, nu alta, şi atunci atunci sunt atrase de ideea de a face bani. Am avut cazuri în care fetele s-au îndrăgostit de capii reţelei, ei le-au promis o viaţă frumoasă, ele au crezut şi apoi numai ce le-au spus că nu mai au bani de facturi şi că trebuie să facă rost de bani. Şi fetele au ajuns astfel să se prostitueze din dragoste“, au mai menţio­nat surse din cadru DGASPC. Cifrele situaţiilor raportate la DGASPC care se încadrează în această categorie au rămas aproape constante. Numărul minorilor traficaţi variază uşor din 2008 în 2013 de la 24 de cazuri la 33 anul trecut. Conform ul­timului raport anual încheiat de DGASPC, 28 de copii au fost exploataţi prin muncă. Unii de către propriii părinţi prin obligarea minorilor de a munci pă­mântul şi alţii de către persoane străine care au profitat de sărăcia din Moldova şi şi-au „cumpărat“ slugi chiar de la tatăl sau mama minorilor. „Creşterea numărului de copii abuzaţi se datorează cu siguranţă contextului socio-economic actual. A crescut sărăcia, iar gradul de educaţia în rândul populaţiei adulte a scăzut. În plus, putem vorbi şi despre o lipsă de informare, sau dacă avem informaţii, nu le folosim în sensul propriu şi le utilizăm doar pe cele care şochează. Abuzurile sunt cu siguranţa mult mai multe decât datele oficiale. Prin definiţia termenului acesta, înţelegem chiar şi o atingere, o vorbă sau o privire nepotrivită. O statistică din Europa arată că 4 din 6 fetiţe sunt abuzate. Astfel de lucruri se întâmplă în România pentru că mascarada democraţiei promovează sexualitatea de­şucheată pe care o manifestă în orice împrejurare. Abuzurile de cele mai multe ori nu ajung în atenţia autorităţilor pentru că sunt considerate o normalitate. Copiii aceştia abia aşteptă să fie ascultaţi de cineva“, a concluzionat dr. Mihaela Ghircoiaş, medic psiholog.

Comentarii