Săptămâna creierului la Universitatea de Medicină:

Timp de patru zile, cadre ale UMF vor căuta în tablouri şi sculpturi boli ale artiştilor

marți, 16 mai 2017, 01:50
2 MIN
 Timp de patru zile, cadre ale UMF vor căuta în tablouri şi sculpturi boli ale artiştilor

Universitatea de Medicină şi Farmacie desfăşoară timp de patru zile, începând de ieri, „Săptămâna creierului“, un eveniment compus din mai multe ateliere cu activităţi interactive şi galerii, expoziţii, prezentări audio-video construite în jurul capitolelor studiului creierului şi ale sistemului nervos în general. 

Acestea au fost grupate în jurul unor evenimente mai mari: Creierul, un univers într-o nucă; BrainArt; Bolile creierului; Memoria şi sistemele ei; Sistemul vizual; Atelierul de Neurologie; Frica; Muzica şi creierul; Tehnologiile creierului. În funcţie de particularitatea fiecărui eveniment există liste la care doritorii se pot înscrie. Spre exemplu, la „Creierul, un univers într-o nucă“, se vor găsi informaţii statistice sugestive pentru complexitatea organului: număr de neuroni, de conexiuni, lungimea totală a prelungirilor nervoase, dar şi momente importante în descope­rirea creierului şi a proprietăţilor sale, cât şi a descrierea funcţiilor pe care le înde­plineşte.

„Informaţiile sunt cuprinse într-un număr important de postere realizate pentru nivelul preşcolar şi liceal, dar şi într-o prezentare orală cu suport audio-video, gândită ca o excursie în creier şi descoperirea «vizuală» a capacităţilor sale extraordinare“, au spus organizatorii. La Atelierul BrainArt, se doreşte o imersiune în procesele abstracte ale gândirii marilor artişti, prin studiul unor detalii de neuroanatomie pe fundalul unora dintre cele mai recunoscute opere internaţionale. „Încercăm să mimăm examenul obiectiv din fişa de observaţie, vom studia creaţii importante, le vom descoperi secretele me­dicale şi antecedetele, le vom prezenta istoricul şi le vom prezice evoluţii“, au adăugat organizatorii. Acesta este gândit ca un workshop interactiv care vrea să implice participanţii în găsirea unor semne specifice unor boli neurologice în tablouri, sculpturi sau alte manifestări artistice. 

 

 

Comentarii