Traficanţii de ţigări care furau bani unul de la altul rămân în arest

miercuri, 04 ianuarie 2017, 02:55
3 MIN
Chiar în prima zi a anului, judecătorii ieşeni au decis ca o grupare periculoasă de traficanţi de ţigări peste Prut să rămână în arest preventiv sau în arest la domiciliu.

Judecătorii de la Tribunalul Iaşi au muncit intens şi în prima zi a acestui an. Magistraţii de la completul de drepturi şi libertăţi au venit la muncă pentru a decide asupra li­bertăţii unor ieşeni acuzaţi de trafic de ţigări, membri ai unei reţele trans­frontaliere. Lucian Morariu, unul dintre lideri, va rămâne încă 30 de zile în arest, în timp ce Dănuţ-Costel Petrache, Ştefănel Amar­ghioalei, Lenuţa Toma, Nicuşor-Romică Pîrţac, Ciprian Constantin Pavel şi Ionel Răzvan Iamandi vor fi cercetaţi în arest la domiciliu. Ei pot contesta decizia judecătorilor. 

Se furau între ei 

„Pentru activitatea de trecere efectivă peste frontieră a ţigărilor de contrabandă, transportul şi de­po­zitarea pe raza localităţilor adiacente frontierei de stat (Ungheni, Bosia şi Golăieşti), au fost recrutate şi au aderat la grupul in­fracţional organizat alte 21 de persoane cetăţeni români şi moldo­veni“, au precizat procurorii. Aceştia au mai arătat că Morariu şi Florin Costea, un tânăr ce nu se află pe lista celor reţinuţi, se ocupau de organizarea trecerii ţigărilor din Republica Moldova în România, de cele mai multe ori peste râu Prut. Cei doi primeau ţigările de la Ivan Postolachi, cetăţean basarabean. „Membrii grupului infracţional introduceau ţigaretele în România, peste râul Prut, cu ajutorul unor lansete şi a unor frânghii, iar uneori erau trecute înot, în ciuda temperaturilor scăzute. De asemenea, aceştia preluau şi transportau coletele cu ţigarete de la malul râului Prut fie în spate, fie cu atelaje hipo până la locurile de depozitare din localităţile Bosia, Ungheni şi Golăieşti. În activitatea infracţio­nală, membrii grupului apelau la anumite persoane care se depla­sau, în calitate de antemergători, cu autoturisme, biciclete sau mij­loace de transport în comun, în faţa autoturismelor în care erau transportate ţigările de contrabandă, cu scopul de a sesiza şi anunţa prezenţa echipajelor de poliţie“, au precizat procurorii DIICOT. O mare parte din probato­riul strâns de anchetatori este re­pre­zentată de interceptările telefonice pe care oamenii legii le-au realizat în timpul în care membrii grupării adu­ceau ţigări de contrabandă la Iaşi. „În ziua de 1.07.2016, la ora 21:17, Costea Florin este contactat de către un bărbat X, cu accent specific Republicii Moldova, care îi transmite că lipsesc 3.000 de lei din suma de 24.000 de lei care reprezintă contravaloarea ţigărilor de contrabandă“, se arată în documentele an­chetatorilor. În acest caz, DIICOT a capturat 310.000 de ţigarete prove­ni­te din contrabandă.

Comentarii