De Business

Punem punctul pe știi

Trimisă acasă de la muncă fiindcă a întrebat de ce nu este căldură

joi, 17 noiembrie 2016, 02:50
3 MIN
 Trimisă acasă de la muncă fiindcă a întrebat de ce nu este căldură
Scandalul a izbucnit la firma Kathleen Devine din Holboca. Patronul spune că persoana nemulţumită este singura care reclamă condiţiile de muncă şi în plus a fost angajată pe pile, fiind soţia unui consilier local.

Scandal la o fabrică de confecţii din apropierea Iaşului deţinută de un om de afaceri tunisian, care şi-a trimis cele peste 70 de angajate în preaviz şi vrea să închidă firma. Una din angajatele firmei de confecţii Kathleen Devine, care funcţionează într-un fost grajd din comuna Holboca de aproape nouă ani, acuză rele tratamente din partea patronului companiei şi spune că a fost trimisă acasă pentru că a avut curajul să ceară căldură. Totodată, angajata firmei a depus o plângere şi la Inspectoratul Teritorial de Muncă, în care acuză faptul că, deşi a semnat un contract pentru 8 ore de muncă pentru salariul minim pe economie, a fost nevoită să lucreze şi 10 ore pe zi sau chiar mai mult, fără a fi remunerată.

„Această firmă este una fantomă şi migratoare care a terorizat 72 de persoane care şi-au vândut forţa de muncă pe bani puţini. Pleacă tirurile pline într-una în Franţa, dar salariile sunt mizerabile. Firma nu a respectat contractele de muncă în care scrie la litera H că durata timpului de muncă este de 8 ore pe zi, respectiv 40 de ore pe săptămână. Aceste femei chinuite, în realitate au lucrat 10 ore pe zi, respectiv 60 de ore pe săptămână lucrând şi sâmbăta. Firma nu oferă nici condiţii, în lunile octombrie şi noiembrie s-a lucrat şi se lucrează în continuare fără căldură, nu s-au plătit datoriile şi este sigiliu pus pe contorul de gaz. Nici măcar nu au voie să meargă de mai multe ori la toaletă sau să vorbească la telefon, program mai dur ca în penitenciare”, ne-a povestit angajata firmei.

Pe lângă aceste probleme, în plângerea adresată ITM Iaşi, angajata a reclamat faptul că, în cazul în care lipsea învoită de către şefi într-o zi, pe fluturaşul de salariu era trecut la finalul lunii că a lipsit nemotivată. Alaltăieri dimineaţă, aceasta s-a hotărât să ceară căldură, motiv pentru care a fost trimisă acasă, deşi preavizul prevede ca toţi angajaţii să lucreze până pe 23 noiembrie. „Ei au calorifere acolo unde stau şi am zis că ar trebui să ne pună şi nouă unul – două, că lucram cu mâinile îngheţate. I-am spus doamnei Jăniţa, mâna lui dreaptă, să îi ceară patronului căldură şi când s-a întors m-a dat afară, m-a trimis acasă. Din acest motiv am mers şi la ITM”, a completat angajata. De partea cealaltă, administratorul firmei, Abdelmajid Mhalaa, spune că salariata sa este problematică, celelalte angajate fiind mulţumite, chiar dacă firma se va închide.

„Firma se închide pentru că aşa s-a decis mai sus, nu depinde de noi cei de aici. Într-adevăr avem şi problema cu gazul, dar am făcut toate demersurile ca să rezolvăm problema, deşi ştim că se va încheia activitatea. Doar doamna are nemulţumiri, restul fetelor nu spun nimic. Pe dumneaei a trebuit să o angajez cu pile, că soţul ei este consilier local, ca să poată ieşi la pensie şi acum face astfel de probleme. În dimineaţa în care s-a discutat despre căldură, noi doar i-am spus să meargă acasă dacă îi este frig, nu am alungat-o. De mâine poate veni la muncă fără probleme”, a spus acţionarul firmei. Firma Kathleen Devine şi-a început activitatea în anul 2008 şi, la finalul anului trecut, avea datorii totale către creditori în cuantum de peste un milion de euro, potrivit bilanţului contabil depus la Ministerul de Finanţe. Din aceleaşi documente rezultă şi faptul că firma a avut permanent cheltuieli foarte mari, ceea ce a produs în fiecare din ultimii cinci ani pierderi cuprinse între 400.000 şi 900.000 lei, dar cu toate acestea a avut mereu comenzi.  

 

 

Comentarii