De Business

Punem punctul pe știi

Adio facturi tipizate

miercuri, 29 noiembrie 2006, 20:53
3 MIN
 Adio facturi tipizate

Uniunea Europeana scoate din circuit facturile fiscale tipizate si pe cele cu regim special. Potrivit prevederilor noului Cod Fiscal ce va intra in vigoare incepind de anul viitor, agentii economici nu vor mai avea obligatia sa foloseasca facturile tipizate si inseriate de Imprimeria Nationala sau de tipografiile autorizate de aceasta. In schimb, potrivit actului normativ, se va introduce facturarea electronica. Despre cum va functiona aceasta metoda sau cum se vor urmari si inregistra aceste tipuri de facturi, reprezentantii Directiei Generale de Finante Publice Judetene (DGFPJ) nu au putut oferi detalii. „Stim doar ca vor disparea facturile actuale si se va introduce facturarea electronica. Detaliile despre aceasta noua metoda impusa de UE vor fi stabilite si comunicate noua abia la mijlocul lunii decembrie cind vor aparea normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal", s-a rezumat sa spuna Maria Taran, purtator de cuvint in cadrul DGFPJ. Acest subiect este destul de putin cunoscut si de reprezentantii Garzii Financiare. „Cert este ca se vor scoate faturile fiscale, cele cu regim special si cele destinate transportului de masa lemnoasa. Insa nu stim exact ce se va pune in loc", a spus si Marian Bosianu, comisar sef in cadrul Garzii Financiare.
Acesta a mai precizat ca, din punctul sau de vedere, cel mai probabil se va merge pe un format de facturi electronic similar cu casele de marcat folosite de comerciantii cu amanuntul. „Cred ca va fi asemanator cu casele de marcat. Fiecare firma va avea un aparat electronic de emis facturi care va contine datele de identificare ale firmei precum si valoarea si denumirea bunului supus comercializarii", a spus Bosianu. Acesta a mai precizat ca in cazul tranzactiilor intracomunitare, adica export sau import, facturarea se va face cel mai probabil prin mail. „In cazul facturarii tranzactiilor locale, aparatele de facturat de tipul caselor de marcat ar putea fi o solutie pentru urmarirea si inregistrarea facturilor", a spus Bosianu. Acesta nu a negat nici posibilitatea ca agentii economici sa se sustraga de la inregistrarea tuturor facturilor in contabilitate.
„Practic se merge pe sinceritatea patronilor. Li se va da o anumita larghete insa cu siguranta si consecintele nerespectarii acestor prevederi legislative vor fi pe masura. Care au de facut ilegalitati, fac si in prezent. Oricum in timpul unui control incrucisat pot fi prinsi foarte usor si sanctionati drastic", a avertizat seful Garzii Financiare. Potrivit acestuia, casele de marcat ale comerciantilor cu amanuntul sint prevazute cu un card de memorie ce inregistreaza tranzactiile facute. Periodic, acesta este descarcat si in baza de date a Fiscului pentru urmarirea si contabilizarea veniturilor. Comerciantii sint obilgati sa emita fiecarui client bonul de casa cu pretul produsului achizitionat. „Cind se fac controalele, se face monetarul existent in numerar in casa si monetarul scriptic de pe bonuri. In cazul in care se inregistreaza un plus in numerar, inseamna ca nu s-a emis bon de casa. In acest caz, amenda este intre 80 si 400 milioane lei vechi. Mai exista insa si masuri complementare cu suspendarea activitatii pina la trei luni. Asa ca nu este motiv de bucurie pentru patroni faptul ca vor disparea facturile tipizate", a incheiat Bosianu.

Comentarii