De Business

Punem punctul pe știi

Carnea de vita nu se va ieftini in magazine

Subtitlu

luni, 09 iulie 2007, 20:46
2 MIN
 Carnea de vita nu se va ieftini in magazine

Comerciantii nu vor ieftini carnea de vita, desi seceta ii determina pe tarani sa isi vinda animalele la preturi derizorii. Doua din cele cinci abatoare existente in judet, respectiv cele care primesc vaci de la cetateni, sustin ca nu au intentia sa scada pretul carnii de vita.

De asemenea, comerciantii sustin ca supermarketurile impun deja preturi mici comerciantilor autohtoni. „Nu voi ieftini, nici scumpi carnea in viitorul apropiat. La anul insa e posibil ca pretul carnii de vita sa creasca de trei ori. Acum, depindem de clima si de voia Celui de Sus. Eu cred ca deja pretul este prea mic, iar supermarketurile din Iasi au stabilit niste preturi de dumping", a spus Constantin Irimia, administratorul AJC Ana Maria.

De aceeasi parere sint si alti proprietari de abatoare. In plus, patronii sustin ca pretul pe care il practica la cumparare este cel corect. „Procesatorii de carne cumpara carne din import, de cele mai multe ori de proasta calitate, cu 1,5-2 lei kilogramul, iar cea de la tarani nu are cautare. In prezent, cumparam carnea de vitel in viu de la cetateni cu 2,7- 3 lei, iar cea de bovina adulta cu 1,8- 2 lei kilogramul", a sustinut Dumitru Plesca, administrator al societatii Romcarn.

Realitatea tranzactiilor din satele iesene este insa departe de preturile oficiale de la abatoare pentru ca micii fermieri sustin ca ar vinde cu 2-300 de lei vaca, adica aproximativ 0,5 lei kilogramul. „Se taie foarte multa carne la negru, iar povestea cu batrina de la capatul judetului nevoita sa isi vinda vaca la pret mic este destul de departe de adevar. Este adevarat ca sint unii care umbla prin sate sa cumpere vacile celor care nu mai au posibilitati sa le creasca, dar noi cumparam vacile cu 7-8 milioane, iar viteii cu 15-16 milioane. Cit despre carnea de porc, dupa legislatia actuala, nici nu o putem achizitiona decit din ferme autorizate care cresc porci de rasa", a mai spus Plesca.

Acesta a mai spus ca a a aplicat deja o strategie a firmei si a ieftinit carnea de vita cu aproximativ 21%, iar cea de porc cu 5%. „Noi ne asiguram necesarul de carne de porc din fermele proprii, iar carnea  de bovina o luam din niste ferme din judet, dar si din Cluj unde stim ca produsele sint de calitate. Deocamdata nu avem intentia sa scumpim sau sa ieftinim, atit carnea de porc, cit si cea de vita", a spus Teodor Apostol, director general al Kosarom.

Comentarii