De Business

Punem punctul pe știi

Clasamentul fondurilor de pensii dupa numarul de clienti

vineri, 16 noiembrie 2007, 19:09
2 MIN
 Clasamentul fondurilor de pensii dupa numarul de clienti

ING, Allianz-Tiriac si Generali ocupa podiumul intre administratorii de pensii private, iar Aviva si Interamerican vin pe urmatoarele pozitii.

Acestea sint rezultatele dupa doua luni de vinzare a pensiilor private obligatorii, iar primele sapte companii de administrare si-au pastrat pozitiile detinute la raportarile anterioare.

La jumatatea campaniei de atragere a clientilor,  2,3 milioane de salariati cu virsta sub 45 de ani si-au ales fondul de pensii private obligatorii, potrivit datelor oferite de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Aceasta inseamna ca 66% dintre persoanele vizate au ales deja pentru un fond ori altul.

Primele zece fonduri de pe piata au atras in jur de 98% dintre clienti, restul de 2% fiind impartit intre celelalte opt fonduri. Doar Zepter, ultimul intrat in cursa celor 18 administratori, nu are nici un contract raportat la Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS). Dupa primele doua luni, piata si-a mentinut gradul mare de concentrare, primele cinci fonduri de pe piata reusind sa atraga aproape 84% dintre clienti.  Rezultatele au fost insa previzibile, dupa cum sustin analistii economici.

„Ma asteptam ca ING sa stringa mai multi salariati, iar topul nu rezerva mari surprize. Cei care au atras mai multi aderenti sint de mult pe piata. Cind am fost intrebat, am recomandat sa se tina cont de marimea fondului, de experienta in domeniu a fondurilor", a explicat Ilie Serbanescu, analist economic.

Specialistii sustin ca una din explicatii pentru actuala structura a pietei este modul in care au negociat marile companii cu sindicatele. „Multe companii si-au facut faima in strainatate. Probabil ca unele companii au facut intelegeri cu sindicatele si au atras astfel mai multi clienti. Mi se pare cam mare diferenta dintre prima si a doua companie in top, dar ING este prima banca care a venit in Romania si a intrat de la inceput pe piata asigurarilor", a sustinut Ionut Popescu, analist economic.

Numarul actelor de aderare invalidate, pe motiv de semnatura multipla sau alte erori de completare, a fost de 52.367, adica mai putin de 3% din total. „Numai in ultimele doua saptamini, 477.000 de romani au semnat pentru pensia privata obligatorie", a declarat  Mariana Campeanu, presedintele CNPAS.

Tendinta de pe piata din ultima perioada a fost insa de incetinire a vinzarilor, cifrele raportate de curind de cei 18 administratori fiind mai mici decit cele de la raportarile bilunare anterioare.

Comentarii