De Business

Punem punctul pe știi

Moldovenii au dat pe git anul trecut 12.700 de butoaie de tuica

joi, 23 septembrie 2010, 19:09
2 MIN
 Moldovenii au dat pe git anul trecut 12.700 de butoaie de tuica

137.200 de butoaie de vin, 96.000 de butoaie de bere si 12.700 de butoaie de tuica si rachiu de 500 de litri. Atit au baut moldovenii pe tot parcursul anului trecut.

Potrivit ultimelor date oferite de Directia Judeteana de Statistica (DJS) Iasi, in medie, lunar, pe parcursul anului 2009, populatia regiunii de nord-est a consumat 2,85 litri de bauturi alcoolice din care 1,55 litri de vin, bere 1,09 litri, iar tuica si rachiu cite 0,14 litri de persoana.

Trebuie insa mentionat ca statistica oferita cuprinde toata populatia regiunii de Nord-Est, ceea ce inseamna ca daca eliminam persoanele sub 18 ani, consumul ar fi cu mult mai mare. Fata de anul 2008, cantitatile de bauturi alcoolice consumate au fost in crestere, in medie cu 20%.

"Situatia se datoreaza faptului ca sintem intr-o zona viticola si se cunoaste ca romanul compenseaza frustrarea si esecul cu alcoolul. Asta se intimpla peste tot in tara. Nu conteaza calitatea ci cantitatea. Ieftin sa fie. Chiar daca regiunea de nord-est este cea mai saraca din regiunile tarii consumul de alcool este influentat si de situatia de criza", a sustinut prof. univ. dr. Nicu Gavriluta, decanul Facultatii de Filosofie si Stiinte Social Politice.

Cu toate acestea, Moldova este detronata la capitolul consum de bauturi alcoolice de ceilalti locuitori ai tarii. Cei mai impatimiti "degustatori" de vin par a fi oltenii si cei din zona de sud-vest. Acestia au consumat in medie anul trecut cite 2,1 litri de vin pe cap de locuitor, iar dupa moldoveni, pe locul trei, se incadreaza cei din sud-est, cu 1,22 litri de vin pe luna.

La bere cei din Muntenia sint fruntasi cu aproape 1,5 litri de bere consumata pe luna, urmati de cei din centru cu 1,38 litri pe cap de locuitor, pe locul trei situindu-se bucurestenii cu 1,35 litri pe luna.

La tuica si rachiul de casa tot oltenii conduc. Cu jumatate de litru pe luna consumat in medie, ei sint urmati de catre munteni cu 380 de mililitri pe luna, cei din nord-vest ocupind locul trei, cu un consum mediu lunar de 240 de mililitri.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii