De Business

Punem punctul pe știi

Ziua pacalelilor debuteaza cu scumpiri pe bune

joi, 31 martie 2005, 23:00
5 MIN
 Ziua pacalelilor debuteaza cu scumpiri pe bune

Ziua pacalelilor debuteaza cu scumpiri in serie. Datorita majorarii accizelor pretul carburantilor, autoturismelor de productie interna si din import, tigarilor, bauturilor alcoolice, berii, sampaniei si cel al camerelor foto va salta semnificativ, de la 1 aprilie. Noul cod fiscal, adoptat la sfirsitul saptaminii trecute, prevede intrarea in vigoarea a noilor accize de la inceputul lui aprilie. Conform aceleasi surse de la inceputul lui mai, impozitul pe dobinzi va fi majorat de la 1% la 10%, iar cel pe tranzactiile cu actiuni de la 1% la 10%. De anul viitor aceste impozite vor fi majorate cu inca 6%, urmind sa se alinieze la cota unica de 16%. Tot de la 1 aprilie, conform acordurilor cu FMI va fi majorat si pretul gazelor naturale, in medie cu circa 20%.
Gazele ne vor arde la buzanare

La 1 aprilie va intra in vigoare o noua metodologie de tarifare a gazelor naturale, astfel incit, pe linga volumul de gaze naturale consumate, clientii societatilor de distributie vor achita si un abonament. Introducerea abonamentului se suprapune cu scumpirea gazelor naturale, in urma majorarii tarifelor pentru gazele din import dar si din productia interna, conform angajamentelor asumate cu Fondul Monetar Intenational. Consumatorii casnici vor achita un abonament pentru gaze naturale intre 4.500 de lei pe zi, pentru locuintele individuale, si 12.000 lei pe zi, pentru asociatiile de locatari, la care se adauga pretul gazelor furnizate, diferentiat?in functie de consum. Astfel, daca au un consum care nu depaseste 2.400 metri cubi/an si sint in aria?societatii Distrigaz Nord, persoanele fizice vor plati un abonament de 4.500 lei/zi, la care se adauga costul gazelor naturale, de 4.808.290 lei pe mia de metri cubi. Blocurile de locuinte au, in general, un consum care depaseste aceasta valoare, astfel ca intra in urmatoarea categorie de consum, intre 2.400 si 12.400 metri cubi pe an. Pentru aceste blocuri, abonamentul va fi de 10.000-12.000 lei pe zi, costul urmind sa fie achitat de asociatia locatarilor.
Plus 2.000 lei la benzina si motorina
La sfirsitul saptaminii acesteia am putea asista la cresterea pretului la benzina si motorina, in media cu cel putin 2.000 de lei. Si asta din cauza majorarilor accizelor la produsele respective potrivit Codului Fiscal aprobat, saptamina trecuta de Guvern. De la 1 aprilie, acciza la benzina cu plumb va fi?de 480 euro/tona. In plus, acciza va creste de la 272 euro la 327,29 euro/1.000 litri pentru benzinele fara plumb si de la 207 euro la 259,91 euro/1.000 litri pentru motorina, adica cu circa 2.000 lei atit in cazul motorinei, cit si al benzinei. Deja la sfirsitul saptaminii trecute marile comapanii petroliere din Romania, respectiv Rompetrol, Lukoil si Petrom, au anuntat ca, de la inceputul lui aprilie vor majora preturile carburantilor vinduti.
Nici Daciile nu au fost uitate
Guvernul a mai decis de asemenea sa aplice o acciza de 1% la achizitia masinilor cu capacitati cilindrice mai mici de 1.601 de centimetri cubi. Anterior pentru aceasta categorie de masini nu se aplicau taxe. Decizia va conduce la scumpirea Daciilor Logan de la 50 pina la 70 euro in functie de model. De asemenea pentru autoturismele cu capacitati mai mici de 1.601 cmc, dar rulate, nivelul accizei a fost majorat de la 1,5% la 2,5%. Dupa aceasta categorie, taxarea este diferentiata in functie de tipul de combustibil folosit, respectiv benzina sau motorina. In medie acciza va fi majorata cu un procent in cazul celorlalte categorii de autovehicule.
Pachetul de tigari inferioare se scumpeste cu 5.000 lei
Tot de 1 aprilie se vor scumpi si tigarile si baurile alcoolice. Prin noul cod fiscal, adoptat saptamina trecuta, Guvernul a hotarit sa majoreze accizele la tigari la 9,10 euro/1.000 tigerete (acciza fixa) plus 30% din pretul mediu al celei mai vindute categorii de pret (acciza ad valorem). Acciza pentru tigari si tigari de foi va creste de la 16,5 euro la 22,13 euro/1.000 tigarete. Pentru tutunul destinat fumatului si pentru cel destinat rularii in tigarete a fost stabilita o acciza de 29,51 euro pe kilogram. SNTR apreciaza ca majorarea accizelor la tigari va determina cresterea pretului pachetului de tigari, in medie, cu 2.000 lei in cazul tigarilor superioare si cu 5.000 de lei in cazul celor inferioare. Accizele pentru alcoolul etilic pur aproape ca se vor dubla, ele crescind de la 280 uro hectolitrul la 465,35 euro/hl. Vinurile linistite vor ramine, in continuare, neaccizate, iar acciza pentru vinurile spumoase va fi de 34,05 euro pe hectolitru. Nivelul accizelor la bere va fi de 0,74 euro/hectolitru/grad Plato (Gradul Plato reprezinta greutatea de zahar exprimata in grame). In cazul berii realizate de catre producatorii independenti cu o capacitate de productie anuala care nu depaseste 200.000 hectolitri, acciza va fi de 0,43 euro/hectolitru/grad Plato.
Pretul camerelor foto digitale salta cu 30%
De asemenea Guvernul a revenit asupra decizie de a scuti de accize importul de camere foto digitale. Conform noului cod fiscal, in cazul camerelor foto digitale si camerelor video acciza va fi de 30%. Executivul a mai decis sa majoreze la 45% accizele pentru confectii din blanuri,?la 55% pentru articolele din cristal, 35% pentru parfumuri, 20% pentru aparatele electronice (n.r.-exceptie facind camerele video si aparatele de luat imagini fixe), la 100% in cazul armelor de vinatoare, 50% pentru iahturi si barci cu motor pentru agrement, si 25%?la bijuterii. In plus, accizele la aparatele de aer conditionat au fost majorate de la 15% la 20%. Toate acestea au fost considerate de catre Guvern drept mofturi, si din acest motiv s-a recurs la majorarea accizelor.

Impozitul pe dobinzi a fost majorat de 10 ori
Populatia va plati, de la 1 mai, un impozit de 10% pe cistigurile rezultate din dobinzile bancare, vinzarea de actiuni pastrate mai putin de un an si din operatiuni de vinzare-cumparare de valuta la termen, potrivit noului cod fiscal. Pentru veniturile sub forma de dobinzi, impozitul se calculeaza si se retine de catre platitori, respectiv banci. Practic la un depozit de 100 de milioane de lei pe sase luni, la o dobinda medie de 11% pe an, se incaseaza o dobinda de 5,5 milioane lei. Daca pina acum acest cistig era impozit cu 55.000 lei, de la 1 aprilie pentru acelasi beneficiu se va achita un impozit cu 500.000 lei mai mare. De asemenea cistigurile rezultate din operatiunile de vinzare de actiuni vor fi impozitate cu 10% pentru titlurile instrainate inainte de un an de la cumparare si cu 1% daca valorile mobiliare sint pastrate in portofoliu peste acest interval de timp. In plus tot prin noul cod fiscal se prevede ca cistigurile realizate din tranzactiile imobiliare sa fie impozitate cu 10% in cazul populatiei, urmind ca de anul viitor sa se aplice o cota de 16%. (Dan MINDRUTA)

Comentarii