Pilula ecologica

miercuri, 30 ianuarie 2008, 19:42
2 MIN
 Pilula ecologica

Daca se incearca o comparatie intre continutul chimic al apei din mari si oceane (89% cloruri, 10% sulfati, 0,2% carbonati) si cel al lichidului fiziologic uman, se ajunge la constatarea ca proportiile elementelor naturale sint aproape aceleasi. Apa a fost si ramine un factor primordial pentru existenta materiei vii, fiind o componenta majora a tesuturilor si celulelor corpulului uman dar si o componenta valoroasa pentru toate activitatile.

De aceea primele aglomerari urbane s-au dezvoltat in jurul unei surse de apa. Repartitia rezervelor de apa este urmatoarea: 0,7% apa dulce in fluvii, lacuri si ape subterane, 97% in mari si oceane, 2,3% apa inglobata in ghetari si calote glaciare (C. TEODOSIU 2003). In afara de nevoile directe de apa pentru oameni, e nevoie de apa in procesele industriale ca materie prima, ca agent de racire, ca transportator al unor produse. Astfel, pentru producerea unei tone de fonta sint necesare cca 15000 litri apa, pentru o tona de zahar 100000 l apa, pentru producerea unui litru de bere se pierd 30 litri apa.

Rezervele de apa potabila sint localizate astfel: in ghetari 2-4 mil km3,in lacuri 230 mil km3, in atmosfera 14 mil. km3. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), pentru acoperirea nevoilor directe ale populatiei sint necesare minim 100 l apa/zi/locuitor. Consumul de apa pe glob este repartizat neuniform.

Astfel in SUA consumul de apa zilnic este de cca 1000 l apa/ locuitor, iar in tarile lumii a 3-a, 3 persoane din 4 nu beneficiaza de conditii igienice. Maladiile cauzate de consumul de apa ucide anual milioane de copii, iar jumatate din paturile de spital de pe planeta in 1980 erau ocupate de bolnavii suferind de boli provocate de apa. Apa dulce disponibila sufera an de an procese de poluare a calitatii naturale.

O serie intreaga de boli netransmisibile sint considerate ca fiind determinate sau favorizate de compozitia chimica a apei, citind in acest sens: gusa endemica, caria dentara, intoxicatiile cu plumb, cadmiu etc. Inginerul francez Louis Cloude Vincent a ajuns la concluzia ca exista o conexiune intre apa tratata cu clor si anumite boli datorate proprietatilor oxidante ale clorului.

Datorita continutului de clor, apa este lipsita de cel mai important element ce trebuie asigurat organismului: forta magnetica. Pentru a scapa de acest incovenient este ideal sa consumam apa de izvor. Iar daca nu avem incotro si trebuie totusi sa consumam apa de la robinet macar sa o lasam sa stationeze intr-un vas (galeata) pentru a pierde din clorul existent.

Comentarii