Anul viitor, salariile din invatamint vor creste cu 22%

joi, 23 noiembrie 2006, 20:31
4 MIN
 Anul viitor, salariile din invatamint vor creste cu 22%

 Guvernantii au facut ieri primul pas spre impacarea cu angajatii din invatamint. Ministrii Finantelor si Educatiei, Sebastian Vladescu si Mihail Hardau, au anuntat ca Guvernul va accepta amendamentul la bugetul de stat pe 2007, potrivit caruia vor fi transferate 420 milioane RON de la investitii la sectiunea salarii.

Acelasi amendament fusese respins saptamina trecuta in comisiile reunite de buget-finante ale Parlamentului, sindicalistii declansind greva japoneza. Insa nici dupa aprobarea amendamentului Guvernul nu este singur ca dascalii vor renunta la proteste, o decizie urmind sa fie luata astazi.

Adoptarea amendamentului inseamna practic ca in 2007 personalul din invatamint va beneficia de o crestere salariala de 22%, cu 4 puncte procentuale mai mult fata de cit era prevazut. "Cresterea va fi de 7% din ianuarie si 15% din octombrie", a spus ieri Gheorghe Isvoranu, liderul Federatiei "Spiru Haret", apreciind ca procentul aprobat de guvernanti este
imbucurator, dar nu suficient.

"Este cit de cit mai bine,desi noi cerusem 30%. In plus, problemele salariale nu au fost singurele pe care le au de rezolvat guvenantii. Modificarea Legii Invatamintului nu poate fi trecuta cu vederea, iar guvernantii nostri trebuie sa revina si asupra acestui punct", a precizat Isvoranu, reamintind ca in revendicarile sindicalistilor s-a aflat si solicitarea de acordare a unui procent de 6% din PIB pentru Educatie.

"Este ultima cedare pe linia politicilor salariale vizavi de Educatie in acest moment. Aceasta este decizia Guvernului si sper ca sindicalistii vor accepta ca ceea ce facem pentru Educatie este un efort unic, extrem de consistent si care creeaza premisele unui sistem educational functional", a spus ieri ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

Pasul facut ieri de guvernanti nu le garanteaza insa acestora incheierea conflictului de munca din sistemul de invatamint, intrucit sindicalistii nu au anuntat intreruperea protestelor. "Nu stim inca daca renuntam la proteste. Mai sint multe de discutat", a spus ieri Isvoranu.

"Greva japoneza continua. Profesorii vor hotari daca incetam sau nu protestele", a declarat la rindul ei Violeta Amariei, liderul judetean al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI).

Profesorii debutanti vor cistiga 6 milioane abia la sfirsitul anului viitor

Negocierile dintre sindicalisti si guvernanti se afla in impas dupa ce miercuri liderii celor patru federatii din invatamint au anuntat incetarea dialogului social. Aceasta presupune ca orice act normativ nu poate fi
intocmit, deoarece nu poate fi trecut si prin comisiile paritare din care fac parte sindicatele. Aceasta decizie a sindicalistilor a venit dupa ce luni Executivul a anulat prin Ordonanta de Urgenta un articol din Legea
Invatamintului care prevede acordarea a 6% din PIB pentru invatamint.

"Aceasta ramine in continuare o mare nemultumire a noastra, intrucit anularea acelui articol este un act incalificabil. Pentru ca noi am spus
mereu ca neacordarea acestui procent din PIB este o incalcare a legii, guvernantii au schimbat legea ca sa intre in legalitate", a spus Isvoranu. Daca totusi dascalii vor face pace cu Guvernul, acceptind majorarea salariala de 22%, salariul unui cadru didactic va creste in 2007 cu pina la 1,5 milioane lei.

De exemplu, un cadru didactic cu gradul didactic I si o vechime in invatamint de 15 ani ia acum in mina un salariu de 7 milioane fara sporuri. Cu majorarea din 2007, leafa acestuia va creste la aproximativ 8,5 milioane, la care se adauga sporurile legale. Un debutant, care ia acum 5,2 milioane net, va avea la sfirsitul anului 2007 putin peste 6 milioane lei. Aceste sume sint insa estimative, intrucit procentul nu va fi aplicat unitar la toate categoriile de dascali, salariile brute urmind sa fie stabilite printr-o viitoare grila.

"Vom renunta la greva doar daca vor creste salariile si la personalul nedidactic"

Dupa ultima "oferta" a guvernantilor, sindicalistii din invatamintul superior sint si ei dispusi sa accepte varianta de compromis. Desi spera sa primeasca in continuare un raspuns pozitiv si pentru celelalte revendicari, universitarii spun ca ar putea sa renunte la greva japoneza.

"O crestere salariala de 22% nu rezolva toate revendicarile noastre. Noi am cerut si o noua lege a bugetului, alocarea a 6% din PIB pentru invatamint sau cresteri salariale si pentru personalul nedidactic. Ordonanta de Urgenta care a aminat acordarea a 6% din PIB pentru 2008 este in continuare in vigoare. Deci mai sint lucruri de rezolvat. Totusi, cresterea de 22% este o realizare
importanta care ne-ar putea determina sa renuntam la greva japoneza", ne-a spus prof.dr. Stefan Grigoras, liderul de sindicat al Universitatii Tehnice "Gh.
Asachi". 

Sindicalistii sustin insa ca vor renunta la greva doar daca cresterea salariala de 22% va fi valabila si pentru personalul nedidactic din unitatile de invatamint. "Ne vom gindi sa renuntam la greva doar daca vor acorda cresterea salariala si personalului nedidactic", a mai precizat Stefan Grigoras.

Deocamdata, greva japoneza din invatamintul superior continua si miine, cind sindicalistii se vor intilni pentru a lua o decizie definitiva.

Comentarii