Cresterea normelor de munca ii nemultumeste pe profesori

joi, 25 noiembrie 2010, 17:10
2 MIN
 Cresterea normelor de munca ii nemultumeste pe profesori

Sindicalistii din invatamintul preuniversitar sint ingrijorati ca norma profesorilor ar putea creste de la 18 ore pe saptamina la 20 sau 22. "Nu exista o astfel de prevedere in varianta de Lege a Educatiei propusa pentru plenul Senatului de luni, insa vom vedea ce se va intimpla atunci. Dar exista o astfel de prevedere in scrisoarea suplimentara convenita cu Fondul Monetar International. Executivul se angajeaza prin aceasta sa creasca volumul de munca a profesorilor, iar acest lucru nu este posibil decit prin cresterea normei didactice de la 18 la 20 sau 22 de ore pe saptamina, din totalul de 40 alocate pentru desfasurarea activitatii", a explicat secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamintul Preuniversitar (FSLI), Liviu Marian Pop.

In proiectul de Lege a Educatiei exista o prevedere legata de cresterea numarului de ore la clasa de la 16 la 18 pentru cadrele didactice cu gradul didactic I si peste 25 de ani vechime la catedra. Daca toti profesorii vor fi obligati sa petreaca la clasa 20 de ore pe saptamina, in loc de 18, 30.000 de colegi din toata tara ar ramine fara post, in timp ce, in conditiile in care norma de predare ar creste de la 18 la 22 de ore pe saptamina, ar urma 50.000 de concedieri.

Pe de alta parte, sindicalistii atrag atentia asupra faptului ca efectele negative se vor resimti si la nivelul calitatii orelor de la clasa. "Daca va creste numarul de ore de la clasa, implicit va scadea numarul de ore alocat pregatirii pentru aceste ore, astfel incit este posibil sa fie afectata calitatea acestora", a precizat Liviu Marian Pop.

Norma de predare la clasa din sistemul educational romanesc este similara cu cea din sistemul finlandez (maximum 18 ore), insa cu mult mai mica decit cea din sistemul american, unde profesorii petrec si cite 30 de ore la clasa. (Loredana OPREA)

Comentarii