Declaratiile de avere ale universitarilor din Iasi sint scumpe la vedere

luni, 22 noiembrie 2010, 15:58
3 MIN
 Declaratiile de avere ale universitarilor din Iasi sint scumpe la vedere

Universitatile din Iasi nu au publicat inca declaratiile de avere ale profesorilor pentru anul 2009 pe site-urile institutiilor, desi legea prevede acest lucru. Unii spun ca nu au auzit de aceasta lege, altii dau vina pe secretarele care nu au postat declaratiile la timp, iar altii promit sa le posteze atunci cind tot mediul academic o va face.

Desi toti rectorii ieseni au declarat in unanimitate ca au completat declaratiile de avere, pe siteurile universitatilor nu apare nimic, iar termenul limita pentru depunerea acestora a expirat de la inceputul acestei luni.

"Nu stiu daca apare pe site"

Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa" a adoptat in septembrie o decizie prin care obliga tot personalul angajat cu contract individual de munca, care organizeaza sau implementeaza proiecte finantate din fonduri externe sau bugetare, sa-si completeze declaratiile de avere pina pe data de 15 noiembrie 2010, si chiar a amenintat cu amenzi de pina la 2.000 de lei.

Pe site-ul institutiei nu apar insa decit declaratiile pentru veniturile din 2008. "Eu personal mi-am completat declaratia, nu stiu daca apare pe site. Oricum, universitatea noastra va pune totul pe site, nu stiu ce vor face celelalte universitati, e decizia lor", a declarat Vasile Astarastoae, rectorul UMF.

Nici Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" nu a facut publice declaratiile de avere ale profesorilor sai. "Dosarele cu declaratiile de avere au fost strinse, sint la secretariat, urmeaza sa le postam", a declarat Ion Giurma, rectorul UTI.

Situatie similara si la Universitatea de Stiinte Agricole si de Medicina &Veterinara, unde, potrrivit rectorului Gerard Jitareanu, declaratiile pe anul fiscal 2009 au fost postate in februarie, dar au fost retrase pentru a fi completate. "Au existat o serie de discutii daca trebuie mediul academic sa posteze declaratiile de avere sau nu. Daca celelalte universitati vor publica, ne vom alinia si noi, ca sa fie transparenta", a marturisit rectorul Jitareanu.

"Eu respect legile, dar pe aceasta nu o stiu"

Cea mai reticenta la acest capitol s-a aratat Universitatea "Al.I. Cuza", pe site-ul careia se regaseste doar declaratia de avere pe 2008 a rectorului Vasile Isan. El califica legea ANI ca fiind una abuziva, si a marturisit ca nu doreste sa oblige pe nimeni sa-i urmeze exemplul. "Eu am fost prins in evenimentele dedicate zilelor universitatii si nu am reusit sa postez, dar urmeaza sa apara. Nu am luat nici o decizie la nivel de universitate privind declaratiile de avere si nici nu cred ca rezolvam cu acestea vreo problema. Aceasta lege a fost facuta pentru a deturna atentia de la adevaratii domni care calaresc economia, ea nu face decit sa instituie prezumtia ca rectorul e un hot. Aceasta este logica mea. Eu ma conformez legii, dar nu ii oblig si pe colegii mei", a declarat Vasile Isan, rectorul UAIC.

Astfel, decanii de la "Cuza" s-au impartit in doua tabere: unii spun ca nu au auzit de vreo lege care sa ii oblige sa posteze declaratiile de avere, altii stiu, dar pur si simplu nu doresc sa-si faca publice averile. "Eu respect legile, dar pe aceasta nu o stiu. Sint niste prostii, nu are lumea ce face, de asta merg treburile asa rau in tara asta, ca lumea se ocupa cu prostii", a declarat Ovidiu Carja, decanul Facultatii de Matematica, care a marturisit ca nu face mare avere din educatia studentilor si ca de fapt acestia sint averea lui.

Printre cei care au auzit de lege, dar nu o recunosc este Dinu Airinei, decanul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor. "Eu deocamdata nu am postat, si nici nu am de gind sa postez", a spus el.

Comentarii