Exemple demne de urmat

luni, 06 iunie 2011, 15:50
4 MIN
 Exemple demne de urmat

Pe parcursul lunii trecute au avut loc mai multe evenimente caritabile care au sprijinit cauza copiilor defavorizati sau bolnavi din zona Iasului. Concertul cu Florin Chilian sau Costel Busuioc, recitalul cu actorul Horatiu Malaele, spectacolul cu Pavel Bartos sau seara de Drive in Cinema sint doar citeva dintre manifestatiile care au avut un ecou puternic in mediul iesean.

Ceea ce este mai putin cunoscut este ca aceste evenimente au fost organizate de masteranzi din anul doi de la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA). Astfel, acestea au fost gindite in cadrul unor proiecte de practica studenteasca in cadrul materiei de masterat Event Marketing. In total, masteranzii de la FEAA au strins din cele 7 evenimente caritabile in jur de 60.000 de lei.

O idee de import

Seria proiectelor studentesti este la a doua editie. Dupa ce anul trecut au avut loc evenimentele caritabile "Stand up for education" prin care s-a amenajat o biblioteca din comuna Perieni, sau "Fluier din nou" cu proiectia filmului "Eu cind vreau sa fluier, fluier" cind studentii au adus la Iasi toata echipa de actori, si "Party around the world in one night", student ii au revenit in acest an cu proiecte originale si unele chiar in premiera in mediul iesean.

"Ideea unei astfel de practici este a unui profesor din Statele Unite, George Iizzo, care a venit la Universitatea "Cuza" cu un stagiu Fullbright in 2007 – 2008. El a organizat doua evenimente si ne-am gindit ca este bine sa le oferim studentilor sansa sa continue seria evenimentelor. Si atunci le-am oferit un stagiu de practica de trei luni in care ei realizeaza aceste proiecte. Ideile si tema sint in totalitate ale studentilor. Ei nu au voie sa foloseasca nici un leu din banii strinsi la eveniment, iar organizarea acestora se face doar cu sponsorizari. Scopul acestui curs este de a-i face pe ei sa se loveasca de greutati, sa vada cum ti se inchide usa, cum cineva iti promite ceva si nu se tine de cuvint, cum sa gestionezi o situatie de criza", a declarat lect. Adrian Monoranu, titularul acestui curs de masterat.

Citeva cazuri

In acest an, evenimentele au fost organizate de sapte echipe, a cite 10-15 studenti. Primul a fost concertul "Povestea unui cintec" realizat de echipa "McAmazing" si Asociatia "Familia Nostra". Concertul, care a sustinut cauza a 13 copii cu risc crescut de abandon scolar, a fost centrat in jurul tenorului Costel Busuioc si a adunat o suma de 13.000 de lei.

"Seara reclamelor interzise" a fost pregatita de echipa "AdBusters" impreuna cu Asociatia Romana Anti Sida si a avut ca obiectiv imbunatatirea vietii tinerilor seropozitivi de la Centrul Gulliver din Iasi. Pentru acestia, tinerii masteranzi au strins din vinzarea biletelor 8.200 de lei.

Concertul "The beat of (he)Art", organizat de echipa "Synaptico" impreuna cu fundatia Bethany IasI, a fost prezentat de catre actorul Pavel Bartos si a reunit pe aceeasi scena trei forme diferite ale artei: arta teatrala, coregrafie si arta muzicala. Din acest eveniment, tinerii au adunat in jur de 5.000 de lei pentru a oferi sansa recuperarii neuromotorii prin dotarea unui cabinet de kinetoterapie cu facilitati specifice serviciului de recuperare.

"Venetian Masquerade" a fost un bal mascat organizat de echipa "Xperience Event" si Clubul Sportiv "Iasi 21". De pe urma evenimentului, echipa a strins 7.700 de lei pentru sprijinirea tinerilor cu dizabilitati locomotorii.

Tehnici neconventionale

Tot masteranzii de la FEAA, si anume echipa "Stay Open", au organizat si primul "Drive in Cinema"din Iasi. Echipa a reusit sa stringa din vinzarea biletelor 6.000 de lei, care vor fi folositi pentru sprijinirea copiilor cu risc crescut de abandon scolar din mediul rural. Urmatorul eveniment a fost "Scoala DA!", organizat de echipa "ReCreativ" impreuna cu sucursala locala a Fundatiei "Salvati copiii, si care a fost gindit pe principiul "daca nu poti veni tu la scoala, vine scoala la tine". Cei aproximativ 6.000 de lei adunati vor merge catre copiii din zonele defavorizate ale orasului Iasi.

Un succes deosebit a inregistrat si concertul caritabil "Merit sa vad" cu Horatiu Malaele. Echipa "Focus" impreuna cu Asociatia "Rotaract Iasi 2000" si-a propus sa stringa fondurile necesare pentru a oferi o operatie oftalmologica unei fetite de 12 ani nascuta cu pleoapele lipite. Din vinzarea biletelor si donatii s-a strins suma de 15.240 lei, putind fi acoperit cu succes costul operatiei.

"Partea dificila a acestui eveniment a fost cautarea de sponsorizari, am primit foarte multe refuzuri. Apoi a fost o problema cu cazul social pentru ca noi ne-am dorit sa schimbam viata unui copil. Am apelat la tehnici neconventionale de promovare. Am iesit cu Ana Maria in Parcul Expozitiei, am vindut bilete in centre comerciale si prin birouri. Si Horatiu Malaele s-a aratat foarte deschis si ne bucuram ca am strins banii necesari operatiei", a declarat Marius Andrei Tudor, liderul echipei "Focus".

Toate cele sapte echipe urmeaza sa primeasca note pentru aceste proiecte in functie de obiectivele indeplinite si de banii pe care au reusit sa-i stringa.

Comentarii