Fostul ministru al Educatiei a lansat proiectul unei „megauniversitati” la Iasi

luni, 27 iunie 2011, 18:53
4 MIN
 Fostul ministru al Educatiei a lansat proiectul unei „megauniversitati” la Iasi

Deputatul iesean Cristian Adomnitei, fostul Ministru al Educatiei, a lansat pe blogul sau proiectul InterUniversitas, o ambitioasa intentie ce presupune crearea unui consortiu al universitatilor iesene, adunate intr-un mega-campus universitar in zona Copou. Pentru acest proiect Adomnitei a precizat ca este nevoie de aproximativ 200 de milioane de euro, finantare care ar putea fi accesata de la Ministerul Educatiei, Ministerul Dezvoltarii, autoritatile locale, dar si de la bugetele proprii ale universitatilor.

Dumitru Oprea, care a avut o initiativa similara in 2004, a declarat ca proiectul lui Adomnitei este rupt de realitate si diferit de cel pe care l-a initiat el. "Eu propuneam valorificarea resurselor si a potentialului existent al universitatilor iesene, pe cind acest proiect necesita alti bani, alte terenuri, alte distractii", a precizat Oprea. Acesta a mentionat ca initiativa sa de a crea un consortiu al universitatilor iesene a esuat din cauza "dragului de scaune al oamenilor din sistem".

Cum va arata campusul gigant

Obiectivul proiectului InterUniversitas, lansat de Cristian Adomnitei, este sprijinirea crearii unui Consortiu al universitatilor de stat, in vederea folosirii in comun a resurselor educationale si de business si dezvoltarea unui nou campus universitar al consortiului in Copou. "Universitatile iesene ar trebui sa creeze un consiliu de administratie, care sa gestioneze acest proiect. Nu ma astept ca universitatile sa fuzioneze, orgoliile sint prea mari, insa acestea trebuie sa inteleaga ca prin consortiu vor putea face mult mai mult. Deja au inceput sa apara in Romania filiale ale universitatilor mari ale lumii si, in acest context, universitatile noastre trebuie sa se modernizeze, sa faca ceva ca sa reziste in competetia europeana", a declarat Cristian Adomnitei.

Acesta a explicat cum va arata, in viziunea sa, viitorul campus. Astfel, campusul va contine spatii separate de invatamint, cercetare si acomodare ale fiecarei universitati, camine noi, cantina, sala de sport polivalenta si cel putin o cladire, cea principala, in folosinta comuna. "In cladirea principala vor fi spatii comune de predare, expozitionale, laboratoare multifunctionale, multi si interdisciplinare. De exemplu, actualul laborator de vizualizare din cadrul Universitatii Agronomice a costat foarte mult, insa el nu este folosit zece ore pe zi la capacitate maxima, nu se poate umple doar cu studentii de la aceasta universitate. Alte laboratoare vor fi ca un loc de intilnire intre universitati si mediul de business. Nu m-ar deranja sa avem turnul Siemens, Microsoft, General Electric, dar si multe alte firme multinationale, care sa sustina un parteneriat. Aceste companii vor dezvolta in campus noi facilitati de cercetare, productie si servicii, realizind, astfel, transfer de tehnologie" a precizat Adomnitei.

Fostul ministru a publicat si o harta in care indica amplasarea campusului gigant, care se doreste a fi amenajat pe terenurile fostelor grajduri regale, care se intind pe o suprafata de 7 hectare. Locul este intre Sararie si bulevardul Copou, in zona caminului de batrini. Ca acest proiect sa devina viabil, Adomnitei a precizat ca este necesar ca autoritatile locale, si anume Consiliul Judetean, sa doneze terenul disponibil in Copou.

Seful CJ: Eu il sprijin, numai sa faca!

De partea cealalta, Constantin Simirad, presedintele Consiliului Judetean, a declarat ca terenurile din Copou au fost deja date Tribunalui Iasi si Spitalului de Chirurgie Cardiovasculara. "Pentru proiectul lui Adomnitei se pot gasi alte terenuri, nu neaparat in buricul tirgului, numai el sa-l faca. Eu il sprijin din toata forta, dar am impresia ca acest proiect este de genul celor care apar in campania electorala, iar apoi se sting. Cine se prinde, bine, cine nu, asta este" a afirmat Simirad.

Cu privire la continuitatea InterUniversitas, Adomnitei a mentionat ca nu doreste sa mearga mai departe cu acesta si ca evolutia lui depinde de edilii orasului, dar si de rectorii universitatilor. Totodata, Adomnitei crede ca este nevoie de aproximativ 200 de milioane de euro pentru implementarea proiectului.

"Finantarea poate fi variata. Sala Polivalenta din campus, biblioteca, bazinul ar putea fi construite cu bani de la Ministerul Dezvoltarii, laboratoarele – din granturi europene, dar si romanesti, salile de curs din banii universitatilor si din fonduri de la Ministerul Educatiei, iar Primaria ar putea realiza toate racordurile la utilitati si tot ce tine de infrastructura campusului. Nu ma astept ca politicienii sa fie parintii acestui proiect. Fac o invitatie la creatie, la gindire, la vis, nu la PNL", a subliniat Adomnitei.

Dumitru Oprea: Alti bani, alte terenuri, alte distractii

Acesta a precizat ca proiectul sau este diferit de cel al senatorului PDL Dumitru Oprea, fost rector al Universitatii "Cuza", care a initiat in 2004 primul consortiu universitar din tara. "Desi rectorii celor cinci universitati din Iasi au semnat atunci un acord de principiu al constituirii consortiului, acesta a esuat pentru ca erau neclare obiectivele consortiului" a conchis Adomnitei.

De partea cealalta, Dumitru Oprea crede ca proiectul propus de el a esuat pentru ca "dragul de scaune al oamenilor din sistem a facut ca proiectul sa nu fie unul de pionierat". Oprea a subliniat ca demersul lui si cel a lui Adomnitei sint total diferite, cel din urma fiind departe de realitatile actuale. "Eu propuneam valorificarea resurselor si a potentialului existent al universitatilor iesene, pe cind acest proiect necesita alti bani, alte terenuri, alte distractii. Cred ca universitatile iesene au resurse putin utilizate, iar acest proiect este de nivelul la o mentalitate de secol XX. Pentru ce cantine, cind deja avem unele foarte dotate, pentru ce alte spatii de studiu cind acestea vor deveni neutilizabile, deoarece invatamintul se combina cu forma online de predare, ceea ce la noi inca nu exista. Daca as avea o putere mare, le-as demonstra ce minuni se pot face cu actualele resurse existente" a declarat Dumitru Oprea.

Acesta a subliniat ca universitatile iesene sint victimele descompunerii universitatilor adevarate din Romania, "portii dintr-un trup sfirtecat", si ca doar prin integrare acestea vor putea urca in topuri internationale.

Comentarii