Jale: nu s-a putut copia

Subtitlu

miercuri, 07 iulie 2010, 17:48
6 MIN
 Jale: nu s-a putut copia

Unii candidati de la Bacalaureatul din acest an nu au nici notiuni de clasa a VII-a. Profesori din comisiile de corectare declara ca subiectele de la bacalaureatul din acest an au fost mai usoare decit in anii trecuti. Cu toate acestea, aproape jumatate dintre candidati nu au reusit sa obtina la cele trei probe cel putin media 6. La multe grupuri scolare si tehnice, procentul de promovabilitate a ajuns sa fie si cu 60 de procente mai mic fata de anii trecuti. Daca ultima proba, i-a prins descoperiti din perspectiva faptului ca a fost o noutate, rezultatele de la matematica si de la romana arata ca multi dintre ei nu stapinesc nici macar cunostintele elementare. "De exemplu, au avut o problema de nivelul clasei a VII-a ca dificultate, unde li s-a cerut sa calculeze inaltimea unui triunghi echilateral. Din 92 de teze cite am corectat, toate provenind de la grupuri scolare din judet, in 10 am gasit rezolvarea corecta", a semnalat profesorul de matematica Aurel Neicu, director al Liceului "Stefan cel Mare" din Hirlau.

  

Rezultatele mai proaste decit in anii trecuti sint puse in principal pe seama faptului ca elevii nu s-au pregatit sau au facut-o superficial. "Parerea mea e ca sint mai slab pregatiti. Nu citesc, vin cu teme descarcate de pe Internet, pe care unii nici nu se obosesc sa le transcrie macar", a atras atentia o profesoara de romana din municipiu. Nu au exercitiul lecturii si al argumentarii, insa nu se dau in laturi de la exprimari nastrusnice.

Ultimul subiect i-a luat prin surprindere pe unii candidati. Din cauza ca nu au citit nici unul din basmele "Povestea lui Harap-Alb" sau "Danila Prepeleac", unii candidati s-au bazat pe imaginatia lor bogata. "Personajul Harap-Alb este un taran de prin partile Neamtului", si-a inceput caracterizarea unul dintre candidati. "Spinul i-a fost absolut necesar lui Harap-Alb, altfel nu era om intreg", a remarcat un altul. "Gerila, Flaminzila, Setila, Ochila, Pasari-Lati-Lungila au ceea ce-i lipseste lui Harap-Alb", a constatat alt candidat. Unii candidati au incercat sa explice in maniera originala semnificatia numelui, sustinind ca "Harap-Alb inseamna "femeie care se imbraca in alb".

Nu au lipsit nici exprimarile sincere, dezinvolte, la eseul pe marginea unui proverb despre omenie. "Am incercat sa fiu bun si am patit-o", a marturisit un candidat.

In timp ce unii i-au facut pe profesori sa zimbeasca in timp ce le corectau lucrarile, altii i-au facut sa se ingrozeasca. "Am avut teze la care am dat fara nici o retinere nota maxima, dar am gasit si lucrari in care elevii nu si-au scris corect numele sau denumirea scolii de provenienta", a precizat Vasile Tataru, profesor de romana si director al Grupului Scolar din Vladeni.

La matematica, candidatii ar fi putut lua fara probleme 5 sau 5,50. "Anul acesta, toate subiectele puteau fi atacate de orice elev care s-a pregatit cit de cit. Anul trecut, la ultimul subiect, au avut o inegalitate foarte dura, de olimpiada, in unele culegeri nici nu era rezolvata", a semnalat Gabriel Marsanu, profesor de matematica la Liceul "Gr. Moisil". In opinia acestuia, erau note slabe si in anii trecuti, insa media finala era salvata de notele de la oral si de la educatie fizica.

Nu s-a mai putut copia ca in anii trecuti

Absolventii de atunci sint studentii slabi de astazi. "Dintr-o suta de studenti Bologna, sint trei-patru cu care poti sa discuti. Cei mai multi nu sint in stare sa corecteze lucrarile elevilor de clasa a VIII-a si a IX-a si nu pot tine o ora de geometrie, fiindca li se pare dificil. I-am observat pe cei care vin sa faca practica la noi in liceu", a mentionat Gabriel Marsanu.

In opinia profesorului Aurel Neicu, rezultatele au fost mai slabe anul acesta si din cauza faptului ca membrii comisiilor de bacalaureat au fost mai exigenti. "Eu cred ca nici nu s-a reusit sa se copieze ca in alti ani. Nu spun ca nu au fost elevi care sa fi fost slab pregatiti si sa fi luat note mari, dar cred ca acestia sint exceptii, in general a fost mai multa rigoare", a atras atentia Aurel Neicu.

Proba la biologie a fost un hop doar pentru cei care nu au invatat. "E adevarat ca a reprezentat o surpriza pentru cei de la grupurile scolare, unde biologia se studiaza in clasele a IX-a si a X-a, dar stiti cum se spune, «omul sfinteste locul». Cei care au luat in serios proba, au promovat", a mentionat inspectorul de biologie, Georgeta Mihaila.

In opinia inspectorului de chimie, pentru elevii de la filiera tehnologica ar trebui reintrodusa proba de specialitate, chiar daca au tot atitea ore de chimie ca cei de la teoretic. "Cei buni au luat note bune, insa nu trebuie sa uitam ca sint multi de la ruta progresiva, elevi care si-au continuat studiile fara sa fi luat examenul de capacitate, acestia au un alt parcurs scolar", a semnalat inspectorul de chimie Vasile Sorohan.

In conditiile in care au si cite 10-11 ore de specialitate pe saptamina, considera ca e nefiresc sa nu dea examen la un obiect tehnic. "E drept ca dau acel atestat, dar, pe de alta parte, de ce mai fac zece – unsprezece ore saptaminal, daca nu dau la bacalureat nici un obiect din aria de specialitate?", a atras atentia inspectorul Vasile Sorohan.

Ideea unui bacalaureat diferentiat pentru cei de la teoretic, tehnologic si vocational este vazuta ca o solutie pentru a evita rezultatele dezastruoase. "Probabil ca ar fi fost bun un bacalaureat diferentiat, asa cum a preconizat ministrul Andrei Marga. Cel putin pentru cei care vin de la SAM-uri, fiindca au un alt potential intelectual", e de parere Vasile Tataru, directorul Grupului Scolar din Vladeni.

In ciuda faptului ca procentele de promovabilitate sint mai mici sau foarte mici, noua structura a bacalaureatului este considerata mai buna decit cea de pina acum de catre profesori. "Acum sint notele reale. Faptul ca sint mult mai mici decit in anii trecuti ar trebui sa ne determine pe noi profesorii sa fim mai responsabili fata de ceea ce facem la clasa si sa le pretindem elevilor sa puna mina pe carte, astfel incit la bacalaureat sa ia macar 6", a precizat Aurel Neicu, directorul Liceului "St. Cel Mare" din Harlau.

––-

A scazut ponderea mediilor umflate, dar a crescut numarul zecistilor

Deoarece anul acesta nu au mai fost note la oral si a fost scoasa educatia fizica din rindul disciplinelor la alegere, pentru candidati a fost mai greu ca in anii trecuti sa obtina medii de 8 si 9, dar mai ales sa promoveze bacalaureatul.

Daca anul trecut 18,07% din elevii care au sustinut toate probele bacalureatului au avut medii intre 9 si 9,99, in acest an doar 11,36% dintre candidati au reusit sa obtina astfel de medii. S-a diminuat si procentul celor cu medii intre 8 si 8,99, de la 25,61 la 15,11%, astfel ca majoritatea candidatilor au promovat cu medii intre 7 si 7,99, respectiv intre 6 si 6,99. In acest an, a crescut si procentul celor cu medii sub 6, de la 32,02% la 45,35 %.

Pe de alta parte, a crescut numarul celor care au promovat bacalaureatul cu 10 la toate cele trei probe. Daca anul trecut, 11 candidati au promovat cu 10 la toate cele sase probe ale bacalaureatului, anul acesta au obtinut media maxima 18 candidati.

Procentul de promovabilitate din acest an, cind s-a schimbat structura examenului, este cel mai mic din ultimii 5 ani. In 2006, au promovat 83,43% dintre candidati, in 2007 procentul de promovabilitate a scazut la 78,35%, iar in 2008 si in 2009 a fost de putin peste 72 %. Anul acesta, tot inainte de contestatii, procentul a coborit la 54,62%.

Comentarii