Profesoara la seici

Subtitlu

miercuri, 04 august 2010, 20:25
14 MIN
 Profesoara la seici

Din cauza ca sint remunerati prost, ca trebuie sa se adapteze iar si iar schimbarilor legislative din sistem, ca au la clasa tot mai multi elevi dezinteresati, o parte din dascalii ieseni incep sa se gindeasca serios la un loc de munca in strainatate. Deoarece in tara situatia economica e critica, acestia sint dispusi sa se angajeze si pe posturi sub nivelul lor de pregatire, numai sa cistige un salariu din care sa poata trai decent. Profesorii buni, cu experienta la catedra, se pot angaja insa in scoli din Marea Britanie si SUA, prin intermediul unor programe lansate in parteneriat cu Ministerul Educatiei si alte institutii romanesti preocupate de invatamint. Totodata, profesorii care isi doresc cu adevarat sa predea intr-o scoala din afara pentru un salariu mult mai bun si ca sa capete experienta in sisteme cu alte rigori decit cel romanesc isi pot crea si singuri sanse de angajare. "Ziarul de Iasi" va prezinta experientele a patru temerari care predau sau au predat in scoli din Marea Britanie, Carolina de Sud si Kuweit, dupa ce au tinut o perioada ore in scoli din Iasi. "Dincolo", au fost nevoiti sa faca fata celor mai diverse provocari: sa se obisnuiasca cu sistemul de pontare la serviciu, sa retina tot felul de "titulaturi" si responsabilitati dupa initiale, sa lucreze cu elevi agresivi sau sa renunte la modul in care tineau lectiile acasa. Acestia ne-au povestit cum si-au croit drum catre scoli din afara, prin ce anume au convins ca merita sa obtina jobul, ce dificultati au intimpinat acolo si ce au avut de cistigat. Doi dintre interlocutori sint in continuare profesori bine cotati in doua scoli private din Marea Britanie si Kuweit, unde rezisti doar daca inveti repede si ai rezultate concrete cu elevii.

Testul final: A tinut o lectie de 30 de minute

Mona Chiriac a ajuns in conducerea unei scoli britanice

Mona Chiriac este profesor de geografie in Marea Britanie de aproape sase ani, si nu intentioneaza sa revina in tara pina cind lucrurile nu se vor mai aseza. A plecat in noiembrie 2003, dupa ce a predat un an ca suplinitor la Grupul Scolar "Ion Holban", unde s-a angajat la scurt timp dupa absolvirea Facultatii de Geologie si Geografie, specializarea Geografie-Engleza.

Fiind un post provizoriu si remunerat modest, Mona a inceput sa caute prin intermediul site-urilor de recrutare un loc de munca mai bun. "Am depus CV-ul la o firma care facea recrutari in invatamint in UK si ei l-au trimis la mai multe scoli. Una din scoli mi-a selectat dosarul si m-a intervievat prin telefon. In mai putin de o saptamina de la interviu scoala a aplicat pentru permis de munca si am plecat in UK", a povestit Mona.

La scoala, a mai avut loc un interviu, de aceasta data o discutie informala intre ea, seful de catedra si alti colegi. Testul cel mai important pentru angajare a fost insa lectia de 30 de minute pe care a trebuit sa o tina efectiv la o clasa. "Urmaresc atit modul in care predai, dar mai cu seama cum faci managementul clasei, de exemplu ce faci cu elevii care sint obraznici, cum reactionezi daca iti perturba ora etc.", a precizat profesoara. Spre deosebire de Romania, unde sistemul de angajari este centralizat, in invatamintul britanic fiecare scoala isi angajeaza personalul dupa criterii proprii de selectie.

In cazul Monei Chiriac, dupa ce a demonstrat ca stapineste cunostintele si are lipici la elevi, scoala i-a facut contract de munca pentru o jumatate de an si abia dupa un an a angajat-o pe un post permanent. Obtinuse statutul de profesor calificat, recunoscut de General Teaching Council, dupa ce pe parcursul anului a fost asistata la mai multe ore. Inspectia finala a fost facuta de catre un profesor universitar. Dupa doi ani, a fost nevoita insa sa isi caute alt loc de munca, scoala fiind inchisa din cauza ca era prost administrata, iar majoritatea elevilor avea rezultate slabe la invatatura. S-a angajat in acelasi oras, la Barclay School, situata la circa 50 de kilometri distanta de Londra, unde preda si in prezent. In scoala, sta de la 8:30 pina la 15.00, indiferent de numarul de ore de la clasa. "Profesorii stau insa mai mult in scoala ca sa isi pregateasca orele pentru a doua zi, ca sa tina elevii obraznici in detentie, pentru sedinte cu parintii… Sistemul britanic este foarte descentralizat, astfel ca scolile isi stabilesc singure programul", a mentionat profesoara.

Pe linga activitatea de predare, are in scoala responsabilitati de "house leader". Are grija ca un sfert din elevi si diriginti sa fie punctuali la ore si sa aiba un comportament adecvat. Nu este doar o munca de supervizare, ii solicita destul de mult timp, fiindca trebuie sa gaseasca si strategii pe care scoala sa le aplice ca sa rezolve problema absenteismului. Conducerea scolii a numit-o in aceasta pozitie deoarece predase doi ani intr-o scoala cu nevoi speciale, plus ca a urmat un program de master la Universitatea din Cambridge pe probleme de management al clasei, spune profesoara.

Povesteste ca depune o munca istovitoare, insa este platita pe masura. Salariul ei ajunge la 30.000 de lire pe an, adica in jur de 2.500 lire pe luna. In bani romanesti, peste 120 milioane de lei vechi pe luna. De cind preda in Marea Britanie, si-a schimbat perceptia asupra rolului pe care il are profesorul in educatie. "Imi amintesc cu tristete cum mi se cerea ca elev sa retin informatii, iar ca profesor ceream si eu la rindul meu la fel. Nu zic ca e rau, dar parca numai asta conta. Nu as mai putea preda geografie in acest fel. Am invatat aici sa nu mai predau din fata clasei, si din manual", a marturisit Mona Chiriac.

Si-ar dori sa adopte aceste metode de predare acasa, in Romania, insa crede ca este dificil sa se reintegreze in sistemul de invatamint de aici. Are dubii ca i s-ar echivala calificarea din Marea Britanie si nu este dispusa sa o ia de la inceput, avind in vedere ca a obtinut un post permanent si are si o pozitie de conducere, plus ca motivatia financiara este incomparabil mai mare. Deocamdata, nu stie inca pentru citi ani, va ramine in Marea Britanie impreuna cu sotul si fetita ei. "Accept in orice moment ca nu as putea cistiga la fel de mult in Romania, si sint impacata cu asta, dar cum nu am dat definitivatul in tara, cu tot masterul meu in Educatie la Cambridge, nu vad cum as intra in sistemul de invatamint din nou, fara sa o iau de la capat", a marturisit Mona Chiriac.

–––

O experinta cu un impact extraordinar

Delia Voronca a predat trei ani matematica in SUA

Delia Voronca a predat trei ani matematica in SUA, prin intermediul programului Foreign Academic and Cultural Exchange Services (FACES), care recruteaza profesori din Europa Centrala si de Est, dar si din Asia, pentru scoli speciale din Carolina de Sud. A plecat in 2006, la un an dupa absolvirea facultatii, si nu avea deloc experienta la catedra, practic botezul in profesie a avut loc in SUA. Aflase de acest program de la o prietena, s-a inscris si a fost acceptata in urma unui interviu televizat. "Terminasem cu 8 si ceva, nu trebuia sa ai o medie extraordinara ca sa fii acceptat, au contat mai mult scrisorile de recomandare si faptul ca vorbeam foarte bine engleza", a precizat Delia.

Si-a dorit sa plece ca profesor in SUA, pentru ca putea folosi cunostintele dobindite in facultate, dar au motivat-o, de asemenea, banii. "Se platea foarte foarte bine comparativ cu un salariu de profesor in Romania, putin peste 2.000 de dolari pe luna, ceea ce era foarte bine ca  profesor debutant", a mentionat Delia. Dupa ce platea chiria, utilitatile, rata la masina si taxele de studiu, raminea in mina cu peste 1.000 de dolari. A fost greu pina s-a obisnuit cu elevii, majoritatea cu probleme de comportament sau cu deficiente de concentrare. Insa, in toti cei trei ani cit a predat la Dillon High School, a colaborat in permanenta cu un profesor de educatie speciala. In afara de cursuri, care incepeau la 7:30 si se terminau la 15:30, Delia raminea in scoala pentru activitati artistice si sportive. "Trebuia, de exemplu, sa merg la meciurile din campionate ale echipei scolii sau la alte meciuri de baschet, volei, erau foarte multe", a explicat Delia.

Tot dupa cursuri, insa numai in primul an, mergea saptaminal la o sedinta in care ei si colegilor straini li se explica cum functioneaza sistemul de invatamint american si cum sa predea la clasa. Considera ca experienta acumulata ca profesor in SUA a ajutat-o mai ales sa se maturizeze, intrucit a invatat sa faca bani si sa se descurce singura. "Cred ca aceasta experinta a avut un impact extraordinar asupra mea. Pentru prima data m-am simtit independenta si responsabila, mi-a dat foarte multa incredere in mine si sentimentul ca pot avea mai mult", a marturisit Delia.

––-

"Toata lumea imi spunea ca sint nebuna"

Alina Tacu preda la una din cele mai rivnite scoli din bogata tara Kuweit

Alina Tacu este de anul trecut profesoara de engleza la Scoala Britanica din Kuweit, unde invata copii din familia emirului, din familii de seici, avocati si ambasadori.  In paralel, sustine si un curs de comunicare efectiva in afaceri, dezvoltat de ea insasi, la Universitatea Americana din Kuweit.

Spre deosebire de Mona Chiriac, care a plecat in Marea Britanie la un an dupa terminarea facultatii, Alina Tacu a pornit catre Orientul Mijlociu cu o experienta de predare consistenta. In 1995, a absolvit Facultatea de Litere, sectia Engleza, unde a urmat si un master in literatura americana. Pentru ca si-a dorit foarte mult sa lucreze in invatamint, a inceput sa tina seminarii ca asistent universitar la facultatea unde s-a format. In 2000, s-a inscris la un master in jurnalistica la Bratislava, dupa care a revenit la catedra in Iasi, pina in 2007. Era multumita de jobul de la facultate, dar in acelasi timp era constienta ca putea obtine unul mai bun. Si-a postat CV-ul pe site-ul de recrutare ejobs si intr-o zi a fost sunata ca sa se prezinte la interviu pentru un post disponibil la o scoala particulara din Kuweit.  Ideea de a pleca la "capatul lumii", intr-o tara despre care se spunea ca e in vizorul teroristilor, nu a speriat-o. "Toata lumea imi spunea ca sint nebuna daca ma duc intr-o tara unde toti se impusca, dar, cum eram fascinata de Orient si eram innebunita sa calatoresc, am acceptat oferta. Plus ca mi-a dat imbold si o prietena: «Du-te, domnule!» mi-a spus ea", isi aminteste Alina.

A dat un interviu pe chat in tara, dupa care a mai urmat unul in Kuweit. Scoala avea nevoie de o secretara, dar a angajat-o ca profesor. "Cind le-am vorbit despre experienta mea si despre faptul ca prioritatea mea este sa predau, m-au chemat sa asist o zi la cursuri, dupa care am fost invitata sa tin o lectie la o clasa de a XI-a, set 1, adica cea mai buna", a precizat Alina. A obtinut primul ei post in Kuweit deoarece a stiut sa se faca placuta elevilor. Dupa ce a predat aici doi ani, s-a angajat la "scoala VIP-urilor".

A fost acceptata la Scoala Britanica din Kuweit si a ramas aici, fiindca reuseste sa ii motiveze pe elevi ca sa obtina certificatul de limba engleza cu punctaj maxim sau foarte bun. Parintii platesc pina la 20.000 de euro pe an taxa de scolarizare, dar au siguranta ca, dupa absolvire, copiii lor se pot inscrie la universitati de prestigiu din Marea Britanie si SUA.

Profesorii care tin pasul cu exigentele scolii sint rasplatiti pe masura. "Cistig de cinci ori mai mult decit cistigam in tara cind predam la universitate, insa kuweitenii au o politica de salarii frustranta uneori. Salariul meu este calculat in functie de venitul brut al Romaniei, astfel ca e mai mic cu 1.000 de euro decit al colegilor britanici, australieni sau canadieni si mai mic chiar decit al colegilor din Africa de Sud. Cu toate ca sint sefa de catedra", a precizat profesoara. Pe linga salariul de la scoala, sint si alte beneficii, cel mai important fiind faptul ca i s-a oferit o casa a ei. Totodata, pina a inceput sa cunoasca orasul unde preda (Salwa), conducerea scolii s-a asigurat ca are alimente pentru cel putin o saptamina. "Cind am venit din Romania si m-am mutat aici, am gasit frigiderul plin cu de toate. E un ajutor pina inveti orasul, ca sa mergi singur la cumparaturi", a povestit Alina.

Profesorii bine cotati pot cistiga frumusel si din meditatii, deoarece elevii din familii bune vor sa faca pregatire suplimentara. "Daca predai la Scoala Britanica, esti primul cautat. Tariful e de 14 dinari pe ora, echivalentul a 140 de lei la noi", a precizat Alina Tacu. In Kuweit, profesorii cistiga foarte bine, fiindca e un stat bogat, iar Educatia este vazuta ca o prioritate. Plus ca profesorul are un statut special. "Profesorul e foarte respectat aici, e cel care te invata, te lumineaza, un fel de profet, scrie si in Coran", a explicat Alina.

In scolile private, care sint mult mai bune decit cele de stat, profesorul este "rasfatat" doar daca are rezultate; in caz contrar, este concediat fara bataie de cap, intrucit au de ales dintre cei mai buni. Pentru Alina, care preda unor elevi proveniti majoritatea din familii mixte, cu o engleza foarte buna, principala provocare este sa le atraga atentia cu lucruri noi. "Sint foarte buni, vorbesc engleza de te uluiesc, uneori ai impresia ca nu ai ce sa ii mai inveti. Trebuie sa stii sa ii observi si sa le propui chestii interactive si interesante", a mentionat profesoara.

Profesorii ieseni se pot angaja in scoli din Kuweit cu conditia sa vorbeasca engleza la perfectie si sa aiba un CV foarte consistent. "Trebuie sa ai un nivel de pregatire extraordinar si sa fii dispus sa inveti in permanenta. E preferabil sa cunosti deja sistemul britanic de invatamint, fiindca se lucreaza dupa modelul Cambridge", a explicat Alina Tacu. Nu se gindeste sa revina in tara in urmatorii ani, fiindca este foarte multumita in Kuweit. Daca s-ar intoarce, ar preda doar la facultate, unde crede ca inca mai vin si tineri valorosi. "Nu sint toti studentii o jale, eu am avut si studenti extraordinari", a marturisit ea.

–––

"Am plecat fara sa ma gindesc la eventualul cistig"

* Mihai Bulai a predat in 14 scoli din Marea Britanie

Intr-un singur an, Mihai Bulai a predat in 14 scoli din Marea Britanie. In 2007, prin intermediul unei agentii britanice de plasare profesori pe posturi temporare, a ajuns sa tina ore de franceza, engleza si chiar de germana. "Primul job a fost sa tin ore de germana timp de 3 zile la o scoala din zona Stevenage, la 50 de kilometri nord de Londra. Cel mai mult, trei luni, am tinut locul unei profesoare de franceza la o scoala din Luton, si tot atit unei profesoare de engleza la Berkhamsted", isi aminteste el. Ca suplinitor pentru perioade scurte de timp, era platit cu 80 de lire pe zi. "Asta inseamna aproape 1.800 de lire pe luna (n.r. – echivalentul a circa 90 milioane lei vechi). Insa nu primeai nici somaj, nici bani pe vacante, nimic. Insemna ca aveai exact cit lua in primul an un angajat full time, cu contract permanent, adica undeva la 1.300 de lire pe luna", a explicat Mihai.

A plecat in Marea Britanie prin intermediul unei foste colege de la Facultatea de Geografie si Geologie, pe care a absolvit-o in 2002. Pentru ca avea exemplul ei, care reusise sa se angajeze intr-o scoala britanica buna, a zis sa isi incerce si el norocul. In Iasi predase doar un an limba franceza la Grupul Scolar Nicolina, asta in 2006. Pina s-a angajat ca profesor, Mihai a schimbat trei joburi. A lucrat un an in Iasi, ca traducator autorizat pe franceza, si alti doi in Italia, unde a fost receptioner-ospatar si dispecer de zboruri la aeroportul din Bologna.

Ca profesor suplinitor in Marea Britanie, i-a fost greu sa se adapteze metodelor pedagogice de aici. De exemplu, a trebuit sa invete cum sa abordeze elevii britanici dezinteresati, pentru ca nu functionau metodele de mustrare pe care le stia de acasa. "Veneam doar cu ceva unelte minore, cum ar fi «stai jos, ai 2!» sau «te mut in ultima banca!». Groaznic!" Nu aveai voie sa tipi la ei sau sa ii insulti", a precizat el.

A fost nevoit sa se obisnuiasca, de asemenea, cu sistemul lor de evaluare, unde se pune mai putin accent pe note si mai mult pe faptul ca profesorul trebuie sa ii faca pe elevi sa inregistreze progrese la invatatura. "Exista o evaluare trimestriala, care trebuie sa arate ca elevul a facut pasi mici, dar cuantificabili. De exemplu, un copil de nota 6 trebuie sa fie adus intr-un an la nota 6,50 cel putin. Acolo nu exista: azi esti de 10, miine stii de 2", a precizat Mihai. Desi a lucrat doar un an ca profesor suplinitor in Marea Britanie, sustine ca experienta a fost inedita. "E singurul job spre care am plecat fara sa ma gindesc la eventualul cistig. La mijloc a fost pofta de incercare, dorinta de a invata ceva nou, de a cunoaste un sistem diferit", a marturisit Mihai. In prezent, este doctorand la "Cuza", la specializarea Geografia turismului si transporturilor.

––-

Programe prin care profesorii pot preda in Marea Britanie sau SUA

1. Programul Headmaster’s Conference Scheme le ofera profesorilor tineri sansa de a lucra un an ca asistenti intr-o scoala britanica. Sint eligibili profesorii debutanti de matematica, stiinte, tehnologia informatiei, design si tehnologie, arta, muzica, sport si educatie fizica. Ocazional, sint posturi disponibile pentru profesori de limba franceza, germana, spaniola si uneori pentru profesori de limba engleza, care predau elevilor straini. Profesorii de engleza trebuie insa sa acopere cel putin inca o disciplina. Profesorii selectati in program (3 din Moldova, 9 din toata tara) vor fi platiti cu cel putin 173 de lire pe saptamina. Dupa ce platesc masa, cazarea si contributia la asigurarile de stat, ramin sa se descurce cu 100 de lire pe saptamina. Candidatii acceptati trebuie insa sa isi acopere singuri cheltuielile de calatorie, dus-intors. Proiectul este sustinut in parteneriat cu British Council, iar selectia candidatilor are loc in fiecare an in lunile februarie si martie. In acest , s-au inscris peste 40 de profesori ieseni debutanti, din care au fost selectati, in urma interviului, 3. Ei vor pleca in Marea Britanie la sfirsitul lunii. In anul scolar 2010-2011 acestia vor fi profesori asistenti de muzica, desen, respectiv spaniola la King’s College (Wimbledon), Strathallan School (Scotia) si King William’s College (Isle of Wight).

2. Programul Foreign Academic and Cultural Exchange Services (FACES), recunoscut de Ministerul Educatiei, a fost lansat in urma cu zece ani si recruteaza profesori din intreaga tara pentru scoli din Carolina de Sud (SUA), pe fondul deficitului de personal din sistemul american de invatamint. FACES ofera posturi prin contract full-time, cu pastrarea postului in tara pentru titulari, si un salariu care variaza intre 28.000 si 35.000 de dolari pe an, in functie de performante. Sint eligibili profesorii care au minimum trei ani de experienta in predare, vorbesc limba engleza fluent, au cazierul judiciar curat si carnet de conducere categoria B. Materiile pentru care americanii au nevoie de profesori sint educatie speciala, matematica, fizica, chimie, biologie, limbi straine (spaniola, franceza latina), arte plastice si muzica. Profesorii selectati in program nu trebuie sa plateasca decit taxa pentru viza si taxele de studiu aferente programelor de perfectionare. FACES plateste drumul dus-intors, asigurarea de sanatate si ofera asistenta pentru deschiderea unui cont bancar, inchirierea unei locuinte sau la achizitionarea masinii. Cei casatoriti isi pot aduce familia in SUA pe toata durata contractului, care poate fi de minimum un an si maximum 3. Procesul de selectie a cadrelor didactice are loc din septembrie pina in luna aprilie, iar vechimea acumulata prin intermediul programului este recunoscuta in tara. Profesorii interesati de un post in scoli din Carolina de Sud pot solicita informatii la numarul de telefon 0744154450, sau prin e-mail, la adresa gonti_faces@yahoo.com.

Comentarii