Profesorii trec prin focul examenului de definitivat

luni, 16 august 2010, 23:48
2 MIN
 Profesorii trec prin focul examenului de definitivat

Cadrele didactice care doresc sa obtina definitivatul in invatamint sustin astazi, incepind cu ora 10, prima proba scrisa a examenului. Profesorii vor fi verificati in scris cit de bine stapinesc cunostintele de la disciplina de specialitate, descriind si metodele de predare a acesteia. Invatatorii vor da examen scris la limba si literatura romana si metodica predarii acesteia, iar educatorii vor sustine proba scrisa la limba si literatura romana pentru copii.

Joi, 19 august, sint programate probele orale, iar pe 20 august candidatii vor fi testati in scris cit de buni pedagogi sint si in ce masura cunosc elementele de psihologie a educatiei. Pentru fiecare disciplina si specializare, candidatii au avut de parcurs o bibliografie pe care au putut-o consulta pe site-ul Ministerului Educatiei.

Sint declarati admisi doar candidatii care iau cel putin nota 6 la fiecare din probele examenului. Cei care nu obtin nota de trecere la una din probe nu se pot prezenta la urmatoarele. Totodata, pentru a promova, candidatii trebuie sa fi obtinut cel putin 7 la inspectia scolara. Sustin examenul de definitivat cadrele didactice care au minimum doi ani de experienta la catedra, perioada in care sa fi lucrat cu norma intreaga.

Pot da examen si cadrele didactice care s-au angajat in invatamint cu jumatate de norma, imediat dupa absolvirea facultatii. Spre deosebire insa de candidatii care au lucrat cu norma intreaga, acestia trebuie sa aiba o vechime in sistem de cel putin trei ani. Cadrele didactice trebuie sa obtina definitivatul in maximum cinci ani de la exprirarea stagiului de doi sau trei ani pe care sint obligati sa il parcurga. In acesti cinci ani, pot da examen in vederea definitivarii in invatamint doar de trei ori. Daca nu reusesc sa promoveze in intervalul de timp prevazut de lege, profesorii sint obligati sa mai astepte inca doi ani pentru a-l putea sustine din nou.

Toate cele trei probe ale examenului au loc, in functie de specializare, in sali si amfiteatre de la Universitatea "Cuza". Concursul este organizat de catre Biroul de Perfectionare Preuniversitara din cadrul Rectoratului.

In intervalul in care se desfasoara concursul, candidatii care nu sint din judet se pot caza in Caminul 7 din Complexul "T. Maiorescu", in camere cu patru paturi, contra sumei de 39 de lei pe zi.

Comentarii