Va fi spart Codul Universitatii ?

sâmbătă, 16 mai 2009, 01:17
5 MIN
 Va fi spart Codul Universitatii ?

Surse din institutie spun ca este singurul candidat. "Daca a fost depus acest dosar, vom preciza ca acea persoana nu poate participa la concurs decit dupa ce rudele sale vor iesi la pensie", afirma rectorul Vasile Isan. Codul etic adoptat de Universitate interzice angajarea pe posturi a rudelor comunitatii academice. 

Totusi, se pare ca se incearca o "bresa" in Cod. Tatal lui Bogdan, profesorul Gh. Filip, explica: "Angajarea ar putea sa aiba loc de la 1 septembrie, dupa ce ne vom pensiona". Adica una e concursul si alta e angajarea.

 

Codul de etica de la Universitatea "Al.I.Cuza" este pus pentru prima oara la incercare. Fiul unei familii de profesori de la Facultatea de Economie si-a depus dosarul de candidatura pentru un post de lector universitar, chiar in catedra  condusa pina anul trecut de tatal sau.

Surse din interiorul facultatii spun ca Bogdan Filip, fiul profesorilor Maria si Gheorghe Filip, este singurul candidat pe postul care va include disciplina "Corporate Banking" si foarte probabil pe cea de "Finante", coordonata in prezent de tatal sau. Acesta din urma va iesi la pensie in vara.

Lucrurile sint ca si aranjate – ne-au spus mai multi profesori de la FEAA. Comisia este deja formata, iar in scurt timp se va sustine concursul. Cu o conditie insa: ca dosarul lui Bogdan Filip sa treaca de Biroul Senat, care are de aplicat acum pentru prima data noile prevederi ale codului de etica.

"Daca a fost depus acest dosar, vom preciza ca acea persoana nu poate participa la concurs decit dupa ce rudele sale vor iesi la pensie. Vom analiza cazul in Biroul Senat", a declarat rectorul Univesitatii, prof.dr. Vasile Isan.

Prieteni si colegi ai parintilor, membri in comisie

Bogdan Filip este absolvent al Universitatii Tehnice "Gh.Asachi" din Iasi si in acelasi timp absolvent al Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor de la Universitatea "Al.I.Cuza". A fost director in cadrul BCR Iasi, iar in prezent este manager in cadrul Piraeus Bank, filiala Iasi. El candideaza in acelasi timp pentru postul de lector la disciplina "Corporate Banking", la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor. Aici lucreaza in prezent atit mama, cit si tatal sau.

Gheorghe Filip, tatal sau, este profesor in cadrul Departamentului Administrarea Afacerilor si fost sef al catedrei de "Finante si Moneda" timp de 8 ani, pina in 2008, cind catedrele au fost comasate in departamente mai mari. Maria Filip, mama sa, este profesor universitar in cadrul Departamentului de Economie, Analiza Cantitativa si Sisteme Informationale.

Oficial, inscrierile pentru posturile scoase la concurs se vor finaliza luni, 18 mai, insa la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, in cadrul colectivului "Finante si Moneda" se stie ca nu mai este un alt candidat la acest post. Concursul ar urma sa aiba loc dupa ce toate dosarele candidatilor care s-au inscris vor primi validarea Biroului Senat, lucru ce va avea loc la inceputul saptaminii viitoare. Comisia de concurs este stabilita deja, insa membrii comisiei vor afla oficial numele candidatilor abia dupa finalizarea inscrierilor.

Astfel, din comisia de evaluare pentru functia de lector la disciplina "Corporate Banking" fac parte prof.dr. Vasile Cocris, prodecanul facultatii, Ovidiu Stoica, fiul fostului profesor Nicolae Stoica – cel din urma fiind coleg de catedra in urma cu mai multi ani al profesorului Gheorghe Filip – si Nicolae Lungu, doctorand indrumat de profesorul Gheorghe Filip.

Ultimul membru al comisiei este prof.dr. Gheorghe Voinea, care a facut parte, de asemenea, din catedra de "Finante si Moneda", i-a fost profesor studentului Bogdan Filip si este in prezent presedintele Comisiei de Etica a Universitatii. "Am fost pus in fata faptului implinit, membru al unei comisii. N-am fost intrebat daca vreau sau nu. Mi s-a spus doar ca sint membru in una din aceste comisii, dar nu stiu cine s-a inscris la concurs. Vom sti abia dupa ce se termina inscrierile", a declarat prof.dr. Gheorghe Voinea.

Decanul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor, prof.dr. Dinu Airinei, spune ca din punct de vedere legal, orice candidat se poate inscrie la un concurs. "Codul de etica nu poate impiedica o persoana sa se inscrie la un concurs. In plus, posturile nu se scot la concurs pentru persoane, ci pentru candidati. Daca va participa la concurs, Bogdan Filip va participa in calitate de candidat, nu ca fiu al cuiva. Trebuie sa astept sa primesc mai intii dosarele la facultate. Apoi voi putea spune cine s-a inscris", a declarat prof.dr. Dinu Airinei.

"Poate ar trebui sa treaca o perioada de timp de la pensionarea parintilor"

Va reusi sau nu fiul profesorului Gheorghe Filip sa treaca de prevederile codului etic? In una din prevederile codului de etica al Universitatii "Cuza" adoptate in luna decembrie a anului trecut, respectiv primul alineat al art. 17, se precizeaza ca este interzisa cu desavirsire "angajarea in posturi didactice, de cercetare, didactice auxiliare si nedidactice a persoanelor cu grad de rudenie apropiata cu membrii comunitatii academice".

Decizia finala apartine Biroului Senat. "Daca ar exista un astfel de caz, poate ca ar trebui sa treaca o perioada de timp de la pensionarea parintilor, sa nu mai fie aceasta legatura de rudenie. Mi-e foarte greu sa vorbesc insa de Bogdan Filip, intrucit mi-a fost student, a avut medii mari, a fost si sef de promotie", a declarat presedintele Comisiei de Etica, prof.dr. Gheorghe Voinea.

"Mi se pare firesc ca acest cod sa se aplice tuturor. N-ar fi o treaba corecta sa fie angajat deoarece chiar daca sotii Filip ar iesi la pensie, tot ar ramine profesori consultanti, deci tot ar fi o relatie", a declarat conf.dr. Valeriu Dornescu, din colectivul "Finante si Moneda".

"Toate dosarele au pe prima pagina o declaratie pe propria raspundere, ca acea persoana are sau nu rude in institutie. E o situatie de discutat si poate codul etic va suporta unele clarificari", a declarat decanul FEAA, prof.dr. Dinu Airinei.

Profesorul Gheorghe Filip spune insa ca n-ar trebui sa fie o problema de etica pentru ca atit el, cit si sotia lui se vor pensiona in acest an. Totodata, el sustine ca prevederile codului etic interzic angajarea, nu participarea la concurs. "Angajarea ar putea sa aiba loc abia apoi. Pina atunci oricine poate candida. El ar fi putut fi de multa vreme angajat aici, deoarece a mai colaborat in calitate de cadru didactic asociat, dar noi ne gaseam aici ca titulari. La finalul acestui an intentionam sa ne pensionam insa", a declarat prof.dr. Gheorghe Filip.

Daca cei doi soti s-ar pensiona in acest an, iar Bogdan Filip ar cistiga concursul pe postul de lector, ambele validari s-ar realiza la data de 1 octombrie. Astfel, in momentul in care Bogdan Filip ar putea deveni angajat al institutiei, parintii sai ar iesi la pensie.

"Trebuie sa vad dosarele. O sa le trecem prin Biroul Senat si o sa discutam. In nici un caz nu se vor incalca prevederile codului etic. N-a fost adoptat ca un ideal, ci pentru ca trebuia sa aiba loc o schimbare", a declarat prof.dr. Vasile Isan, rectorul Universitatii "Cuza".

Comentarii