16.417 infractiuni ramase nepedepsite la Iasi

miercuri, 05 noiembrie 2008, 01:41
4 MIN
 16.417 infractiuni ramase nepedepsite la Iasi

Mii de hoti, tilhari, violatori si criminali sint cautati de ani de zile de politisti. Daca ar fi gasiti, acestia ar putea sterge praful de pe dosarele ramase in fisetele Politiei cu "autor necunoscut" (A.N.). Cu cit curge mai mult timp de la comiterea faptei, cu atit sansele ca autorii sa fie prinsi scad. Odata ajunsa fapta la termenul de prescriere, autorul poate recunoaste ca el a comis infractiunea, dar nu mai poate fi pus sub acuzare.

Incepind cu 1997, numarul cauzelor ramase nerezolvate de la un an la altul a crescut, ajungind in acest moment la peste 16.400. Dosarele cu AN-uri atirna greu atit in evaluarea fiecarui politist, cit si a intregii activitati a Politiei.

"Un dosar cu AN pune o presiune psihica extraordinara asupra politistului care lucreaza in dosarul respectiv. Si asta indiferent de fapta. Nu conteaza ca este furt, tilharie, viol sau omor. Unui om de la tara de exemplu, daca i-ai luat animalele cu care el isi asigura existenta e ca si o crima. In schimb, la rezolvarea unui dosar cu AN se vede profesionalismul politistilor", afirma comisarul sef Liviu Zanfirescu, seful Inspectoratului de Politie (IPJ).

Cele mai vechi dosare aflate inca in lucru la Politie sint patru dosare inregistrate in 1997 si vizeaza trei infractiuni de furt si o tilharie. Cei mai multi infractori care au reusit pina acum sa scape de pedepse sint hotii. Politia are in lucru in acest moment peste 15.500 de dosare de furt inregistrate la cauze cu AN. Pe locurile urmatoare in lista celor care au reusit sa scape de anchetatori pina acum sint tilharii si escrocii, care au lasat in evidentele Politiei 398, respectiv 301 de cazuri nerezolvate.

"Intotdeauna tilhariile sint inregistrate cu autor necunoscut, pentru ca nu ai de unde sa stii cine comite infractiunea", spune comisarul sef Zanfirescu. Pe linga acestia, alte 139 de persoane sint cautate pentru infractiuni de distrugere.

1999 – anul in care criminalii nu au fost prinsi

Dosarele ramase nerezolvate care dau batai mari de cap politistilor sint insa cele care privesc fapte cu violenta cum sint violurile, omorurile sau tentativele de omor. In momentul de fata in 12 dosare de viol se fac cercetari pentru identificarea autorilor, cel mai vechi fiind inregistrat in urma cu aproape trei ani. In ce priveste infractiunile de omor, sapte criminali sint inca in libertate, nefiind identificati de anchetatori.

Cele mai vechi crime nerezolvate au fost comise in urma cu noua ani. Anul 1999 a fost unul cu adevarat negru pentru criminalistii ieseni. In noua luni de zile au avut de investigat doua crime odioase, ramase pina astazi cu AN.

In aprilie, Margareta Cretu (53 de ani) a fost gasita moarta in chioscul "Lactis" de pe strada Primaverii. Femeia a fost batuta, strangulata si data cu capul de peretii chioscului. Inainte de a o ucide, criminalul i-a rupt coastele, iar apoi i-a infipt un cutit sub barbie. Politistii considera crima ca fiind "opera" unui psihopat pentru ca din toneta la care lucra femeia nu a disparut nimic.

In acelasi an, in septembrie, taximetristul Daniel Tudose (24 de ani) a fost gasit mort in masina personala pe strada Iosef Szabo din Galata. Tinarul a fost executat in stil mafiot, impuscat in cap cu un pistol artizanal de calibru mic. Criminalul tinarului taximetrist este inca in libertate.

"Nu cred ca exista crima perfecta. Sint doua cazuri in care o astfel de fapta ramine cu autor necunoscut. Fie se stie autorul, dar nu exista suficiente probe care sa il incrimineze, fie nu se cunoaste prezumtivul autor", a precizat seful IPJ.

"In momentul de fata avem un procent de peste 70 la suta"

Pe linga aceste "pete negre" ale activitatii Politiei, seful IPJ spune ca an de an a crescut numarul dosarelor cu AN ramase din anii precedenti si rezolvate de politisti. De la aproape 2.600 de AN-uri cite au fost rezolvate in 2005, in primele noua luni ale acestui an, anchetatorii ieseni au finalizat peste 3.300 de cauze cu autori necunoscuti.

"In momentul de fata avem un procent de peste 70 la suta de rezolvare a cauzelor cu autor necunoscut intrate. Este un procent bun. Nicaieri in lume nu exista procent de rezolvare a cauzelor in proportie de suta la suta. Unde apar procente de rezolvare de 80 – 90 la suta, cifrele nu sint realiste. Ori nu se inregistreaza cauzele, ori cifra de rezolvare nu este cea corecta", a mai spus seful IPJ.

In anul 2004, gradul de rezolvare al AN-urilor a cunoscut cea mai mare rata. Din cele aproape 3.500 de dosare aflate in anul respectiv cu autori necunoscuti, au fost rezolvate peste 2.500. La vremea respectiva, o parte din politistii care activau au sustinut ca li se impusese o norma de rezolvare a acestora sau chiar neinregistrarea dosarelor in care nu se cunosteau autorii. Seful IPJ de atunci a explicat insa ca avertismentele sau premiile date politistilor au fost cele care i-au mobilizat pentru finalizarea acestor dosare.

Cum a reusit fostul sef al Politiei Iasi, Stefan Alexa, sa rezolve majoritatea AN-urilor

Anul 2004 a fost unul foarte bun pentru Politia ieseana. Seful Politiei de atunci a reusit performanta sa "rezolve" aproape 2.600 de dosare in care nu se stia autorul, din cele 3.500 inregistrate. Subalternii sai se plingeau ca au primit dispozitii sa "rezolve" un anumit numar de dosare, avind norma in acest sens.

Scaparea de AN-uri a fost stimulata cu premii pentru politistii "harnici" in astfel de dosare, dar si sanctiuni impotriva celor care nu reuseau sa reduca numarul dosarelor. De fapt, politistii omiteau sa inregistreze dosarele in care nu se cunostea autorul faptei, incercind sa rezolve cauza fara sa creasca numarul dosarelor cu AN. Comisarul sef Stefan Alexa a negat la acea vreme aceasta practica, spunind in schimb ca i-a sanctionat pe politistii care nu isi faceau datoria.

Comentarii