70% dintre victimele soselelor sint barbati

duminică, 23 mai 2010, 22:22
3 MIN
 70% dintre victimele soselelor sint barbati

In fiecare zi este tratata in spitalele iesene cel putin o persoana implicata intr-un accident rutier. Medicii de la Spitalul de Urgente "Sf. Ioan" au facut o statistica ce arata ca pina acum doar in Unitatea de Primire

Urgente de acolo au fost tratate 133 de victime ale accidentelor rutiere. Cei mai multi dintre pacienti au fost barbati, in special din mediul urban, cu virste pina in 40 de ani. Aproape jumatate din accidentele rutiere au avut loc la sfirsit de saptamina, iar traumatismele au fost din toata sfera medicala.

O victima pe zi

"Din datele pe care le avem, putem vorbi despre profilul victimei accidentului rutier. Este vorba de un barbat tinar din mediul urban, accidentat adesea in prima zi a weekend-ului. Acest pacient poate asocia, pe linga leziunile de ortopedie-traumatologie, chirurgie de urgenta, chirurgie vasculara si chirurgie reconstructiva, rezolvabile la Spitalul de Urgente «Sf. Ioan», si leziuni neurochirurgicale, care pot fi rezolvate la Spitalul de Neurochirurgie «N. Oblu»", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, medicul coordonator al Unitatii de Primire Urgente de la Spitalul "Sf. Ioan".

El mai spune ca acesti pacienti ar trebui tratati intr-un singur spital, fara a mai fi plimbati de la o unitate medicala la alta pentru diverse investigatii. "Singura solutie pentru «vindecarea» domnului Lazarescu accidentat rutier este deschiderea urgenta a noului Spital de Urgente din Copou pentru ca acesti pacienti sa poata beneficia intr-un singur loc de toate specializarile necesare rezolvarii corespunzatoare a acestor cazuri", a mai spus dr. Ciuhodaru.

Medicii de la Spitalul de Urgente au numarat de la inceputul anului 133 de victime ale accidentelor rutiere, respectiv in medie un accidentat pe zi. Putin peste 70% dintre acestea, respectiv 94 de victime, au fost barbati, restul de 39 fiind femei. In ceea ce priveste mediul de provenienta, procentele se mentin cam la aceleasi valori, 96 de persoane, adica peste 72% din total, sint din mediul urban, iar 37, adica peste 27%, sint din mediul rural. Datele adunate de medici arata ca cei mai multi accidentati pe sosele, respectiv 36, se incadreaza intre 18 si 25 de ani, alti 23 au virste intre 26 si 30 de ani, 27 de victime au intre 31 si 40 de ani, 13 pacienti se incadreaza la grupa 41-50 de ani, tot atitia la grupa 51-60 de ani si alti 21 de pacienti au virste intre 61 si 90 de ani.

Vinerea, zi cu ghinion pe sosele

Medicii au constatat ca aproape jumatate din cazurile de victime din accidente rutiere au ajuns la spital la sfirsit de saptamina, respectiv 57 de cazuri. "Cele mai multe accidente din weekend s-au inregistrat la inceputul acestuia, respectiv 27 de cazuri, alte 21 au fost simbata, iar duminica au fost cele mai putine, adica noua", a mai spus dr. Ciuhodaru.

Potrivit datelor de la Serviciul Politiei Rutiere Iasi, din 2008 si pina acum pe soselele din judet si-au pierdut viata 134 de persoane, iar alte 677 au fost grav ranite. Chiar si asa, reprezentantii SPR spun ca, de la inceputul acestui an, numarul accidentelor si implicit al victimelor este in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut. In 2010 s-au inregistrat cu 43 de accidente mai putin decit anul trecut in acelasi interval de timp, numarul victimelor fiind tot in scadere, de la 19 la 17 morti si de la 90 la 51 de raniti grav.

Un studiu realizat in Romania de Banca Mondiala a evaluat ca fiecare mort intr-un accident rutier de la noi "costa" 130.000 de dolari, iar fiecare ranit, 13.000 de dolari. Suma reprezinta un total al costurilor in ceea ce priveste interventiile SMURD, tratamentele din perioada urmatoare, costurile proceselor in instanta, eventualele pierderi cauzate de incapacitatea de munca a victimelor din accidente rutiere etc. Estimarile arata ca numai in Iasi s-au cheltuit in aceasta maniera peste 26 de milioane de dolari.

Comentarii