Desi avocatii lor au cerut sa fie eliberati – Benoni Beca si Dorinel Popa ramin dupa gratii

miercuri, 16 aprilie 2003, 23:00
4 MIN
 Desi avocatii lor au cerut sa fie eliberati – Benoni Beca si Dorinel Popa ramin dupa gratii

Inculpatii din dosarul Banca Transilvania au cerut ieri aminarea judecarii pe fond a procesului, pe motiv ca procurorul de sedinta a depus chiar in dimineata procesului precizari la rechizitoriul in baza caruia sint trimisi in judecata. Procesul ar fi avut insa oricum aceeasi soarta, deoarece completul de judecata a constatat ca de la apel a lipsit unul dintre inculpati, iar magistratii au declarat, conform legii, lipsa de procedura.
Practic, judecatorii de la Tribunalul Bacau au avut de solutionat ieri cererea avocatilor inculpatilor de a amina procesul, pe motiv ca procurorii au depus la dosar mai multe documente cu precizari la rechizitoriul pe baza caruia au fost trimisi in judecata cei 42 de inculpati. In plus, ei au avut de solutionat si cererile de revocare a masurii arestarii inaintate de Benoni Beca, liderul grupului „alcool”, si a lui Dorinel Popa, administratorul societatii Tandem, din grupul „lemn”.
Presedintele completului de judecata i-a pus in vedere procurorului de sedinta sa raspunda dupa fiecare solicitare a avocatilor. Asa ca, acesta a raspuns la numeroasele cereri ale avocatilor de a prezenta concret documetele false despre care se face referire in rechizitoriu. „Parchetul sa-si defineasca concret faptele pentru care este trimisa in judecata clienta mea”, a cerut avocatul lui Carmen Negoita, fosta directoare a sucursalei bacauane a Bancii Transilvania. „Care sint falsurile pe care le-a facut clienta mea? Sa ni se arate aceste documente, pentru ca ele trebuie anulate. Acuzatia de fals si uz de fals este una generica, noi vrem documentele concrete care au fost falsificate”, a aratat si avocatul Ioan Popa. „Aceste documente vor fi discutate cind se va trece la audierea fiecarui inculpat in parte si se va analiza fiecare credit. Nu este posibil sa se treaca in rechizitoriu toate aceste acte, pentru ca asta ar fi insemnat sa transcriem la fiecare in parte cele 170 de volume ale acestui dosar. Dar fiecare dintre inculpati are precizat in rechizitotiu la care anume volum si fila din volumul respectiv se afla faptele pentru care sint incriminati”, a ripostat procurorul, asaltat de ceririle la unison ale avocatilor.
Dupa aceasta interventie, toti avocatii care au urmat la cuvint au cerut un termen pentru studierea documentelor care au fost depuse de procuror chiar inainte de inceperea sedintei. Avocatul Georgetei Pricopoaea a cerut instantei ca macar la termenul urmator sa se pronunte cu privire la sechestrul aplicat asupra apartamentului copiilor acesteia. „Clienta mea are doi copii minori care sint proprietarii apartamentului in care locuiesc si care le-a fost donat de tatal lor, dupa partajul care a avut loc in urma divortului. Ori banca a pus sechestru pe un bun care nu-i apartine clientei mele, iar cei doi copii, care i-au fost incredintati mamei dupa divort, nu numai ca sint in situatia de a nu putea fi alaturi de mama lor, dar vor mai si ramine pe drumuri”, a aratat avocatul Liviu Ghioc.
Cererea de revocare a masurii arestarii lui Benoni Beca si Dorinel Popa a fost lasata la urma. „Incercarile procurorilor de a completa acum rechizitoriul sint inacceptabile. Pina acum toti avocatii au reclamat ca rechizitoriul este incomplet si nu s-a tinut cont de asta. Nu puteti nici macar sa primiti aceste completari la rechizitoriu si consider ca nu se mai mentin motivele pentru care au fost trimisi in judecata. In plus, se profita de mentinerea lui in stare de arest si se fac abuzuri inimaginabile cu bunurile care au fost depuse drept garantii. Acestea se vind la preturi de nimic, cum a fost cazul apartamentelor care au ajuns la pretul de 50 de milioane de lei la niste agentii imobiliare si care le revind apoi la preturi astronomice. Cerem revocarea masurii arestarii si inlocuirea cu obligatia de a nu parasi localitatea”, i-a cerut avocatul lui Dorinel Popa presedintelui completului de judecata.
In cuvintul sau, procurorul a aratat ca motivele pentru care s-au emis mandatele de arestare subzista, deoarece pina acum in dosar nu s-a efectuat nici un act de cercetare judecatoreasca. Altfel spus, din momentul arestarii lor si pina in prezent, judecatorii au avut de solutionat doar cererile de prelungire a mandatelor de arestare si nici macar nu s-a citit rechizitoriul. Acest lucru era de asteptat sa se intimple la termenul de ieri, insa avocatii au cerut un nou termen, iar judecatorii au aminat procesul. Presedintele completului de judecata a anuntat ca se amina procesul si din cauza lipsei de procedura cu Niculina Serban, unul dintre administratorii implicati in dosar. „Aminam procesul pentru 22 aprilie 2003, ora 8.00″, a spus presedintele, care a anuntat ca partile in proces trebuie sa se prezinte la urmatorul termen fara sa mai fie citate din nou. Se constata lipsa de procedura cu inculpata Niculina Serban, a carei adresa nu se cunoaste. Vom apela la politie sa faca demersuri pentru aflarea noii adrese a inculpatei si sa se emita mandat de aducere. De asemenea, s-a constatat ca Parchetul National Anticoruptie a depus avize de la Oficiul pentru spalarea banilor si precizari la rechizitoriu despre care al caror continut trebuie sa ia cunostinta atit avocatii, cit si noi”, a afirmat presedintele. Magistratul a respins cererea de revocare a masurii arestarii celor patru inculpati aflati dupa gratii.
O solicitare cel putin surprinzatoare a venit din partea Bancii Transilvania, care a cerut instantei sa fie ridicat sechestrul asiguratoriu de pe masinile depuse drept garantie. Asta in conditiile in care, in paralel, la sectia de litigii comerciale a Tribunalului Bacau se judeca procesul de faliment al celor doua societati si unde este numit un administrator judiciar, care are sarcina de a scoate la licitatie bunurile depuse drept garantie pentru acordarea creditelor. Judecatorii au decis ca aceasta cerere va fi solutionata la termenul urmator. (Mirela ROMANET)

Comentarii