Dezastru cu repetitie

marți, 10 iunie 2003, 23:00
5 MIN
 Dezastru cu repetitie

Ploile torentiale au facut din nou ravagii in comuna Brusturoasa. Ieri au avut loc noi inundatii, care au afectat numeroase gospodarii. Puhoaiele de apa si noroi au inundat casele oamenilor, pagubele produse in ultimele zile fiind de ordinul miliardelor de lei. Din pacate, nimeni nu intrezareste vreo speranta pentru oamenii din zona calamitata, deoarece pozitia gospodariilor, chiar in calea viiturilor provocata de colmatari, nu lasa loc de sperante.
Munca de-o viata, distrusa in citeva clipe
Lui Ionel Covaci, ploile abatute asupra Brusturoasei i-au dat peste cap toata viata. Singur, cu trei fete, dintre care cea mai mare, de 18 ani, este internata la spital in Iasi, unde face o operatie de stomac. Cuvintele lui Ionel Covaci au pierit. Durerea s-a impietrit pe chip. „Mi-a ajuns noroiul in casa, pina la pat. A dat buzna un torent puternic si mi-a luat tot ce aveam. Dulapul s-a prabusit, iar peretii din lut au inceput sa curga”, ne-a povestit omul, stergindu-si ochelarii, de lacrimi si de ploaie. Necazul care l-a lovit nu este singurul pe care a fost nevoit sa-l poarte in spate. „Fata cea mare, Celina, este internata de o luna de zile la Iasi. A fost operata la stomac, iar eu n-am ajuns la ea de doua saptamani. Si in 2002 au fost inundatii. Drept despagubiri ni s-a dat un kilogram de zahar, doua pachete de sare, doua cutii de bulion, fasole, orez si niste paste, toate aduse de la bulgari. Insa nici un ban pentru reparatii”, spune Ionel Covaci. Retras sub streasina unei case vecine vecine, asteapta sa treaca ploaia si priveste spre ce a mai ramas din gospodaria lui. Sta neputincios, gindindu-se, probabil,
la ce va urma.
In Brusturoasa, dramele s-au inmultit. Ieri a fost o noua ploaie torentiala si inca o viitura care a maturat totul in cale. Exista oameni pe care o viitura ii nenoroceste. Le ia casa, lucrurile, le omoara animalele. Sint obligati sa o ia de la capat, pentru a-si reface ceea ce au agonisit si au pierdut. Pentru citeva sute de locuitorii din Brusturoasa, nu exista nici macar speranta zilei de miine. Orice ploaie mai puternica ii face sa se roage sa nu ramina din nou pe drumuri. Abia loviti de puhoaile nemiloase, la sfirsitul saptaminii trecute, multi locuitori ai comunei au indurat si ieri ploile torentiale, aducatoare de nenorociri.
„Nu mai stiu ce sa fac, unde sa dorm. O venit puhoiul si ne-a luat tot, ne-a stricat peretii la casa”, spune cu lacrimi in ochi un batrin a carui agoniseala de-o viata s-a dus in citeva minute. Continua sa vorbeasca singur. Priveste fix, in sus, catre munte, catre directia din care au venit apele, noroiul si bolovanii care au culcat la pamint gospodarii intregi. Este dupa-amiaza, a plouat toata ziua, iar munca oamenilor din ultimele zile pare deja in zadar. Privelistea este descurajanta: bucati de perete, de acoperis, pietre, mil busteni, toate zac laolalta printre resturile unei case. In mijlocul nenorocirii, un pilc de oameni care in ultimele trei zile au trait un adevarat cosmar. Buldozerele si excavatoarele lucreaza din greu, insa daca vremea va continua sa fie la fel, sperantele locuitorilor din zona cuprinsa intre punctele Piriul Ursului si Piriul Corbului sint tot mai slabe.
„Nu a mai ramas nimic in picioare in zona asta. Nu stiu ce o sa facem, pentru ca mereu se intimpla nenorociri aici. Numai daca ne mutam cu totul din calea viiturilor, poate asa ne va fi si noua mai bine. Anul trecut s-au acordat trei miliarde. Ce s-a facut cu banii?”, intreaba Ion Funduchi, unul dintre satenii mai norocosi, care a scapat doar cu gospodaria inundata. Efortul oamenilor, care incearca sa salveze ce se mai poate salva, nu poate schimba mare lucru. Abia se descurca utilajele de la Directia Apelor si alte institutii cu tonele de namol, pietre si crengi.
Reprezentantii autoritatilor nu reusesc sa spulbere in vreun fel deznadejdea oamenilor. Nici nu ar avea cum. Prefectul Catalin Mardare s-a deplasat de urgenta la fata locului, insotit de un reprezentant al Directiei Apelor. El a coordonat, inca de simbata noaptea, cind a avut loc primul potop de la Brusturoasa, operatiunile de revenire la normalitate. In conditiile date, orice urma de optimism ar fi nejustificata, iar cuvintele prefectului confirma dezastrul care a lovit iremediabil viata a zeci de oameni. „Singura sansa pentru oamenii de aici este realizarea unui proiect pentru toata zona. Sint multe puncte vulnerabile, in care se pot intimpla asemenea nenorociri. Este nevoie de un baraj mai mare, care sa faca fata precipitatiilor masive. Insa aici vorbim de sute de miliarde de lei. Noi am inceput deja demersurile, insa va dura. Deocamdata, situatia este foarte dificila in aceasta zona. In functie de solicitarile domnului primar, Prefectura va acorda tot sprijinul necesar locuitorilor afectati”, ne-a declarat prefectul Mardare.
Parca pentru a ingreuna si mai mult situatia oamenilor, incepe din nou o ploaie torentiala, care-i face pe gospodari sa se adaposteasca, fiecare pe unde apuca.
Primarul comunei, Todirel Drumea, coordoneaza echipele de interventie. Desi recunoaste ca locuitorii din zona nu au motive sa spere la mai bine, primarul spune ca deocamdata pagubele sint in curs de evaluare. „Avem 60 de gospodarii afectate, dar acum fintinile au fost dezinfectate, iar apa este potabila. Nu am solicitat apa minerala pentru localnici. Aici este nevoie de un proiect, pentru un baraj mai mare, care sa reziste. Daca nu se face alt baraj, totul e degeaba. La prima viitura se intimpla la fel, sau mai rau”, spune primarul Drumea. In aceste conditii, se pare ca singura solutie pentru oamenii ale caror gospodarii se afla in calea viiturii este mutarea. „Ce sa mai facem…am ramas fara pasari, casa s-a subrezit, nimeni nu poate sa ne ajute. Si vine din nou”, spune o batrina, cu privirea atintita catre norii negri care vin, aducatori de nenorociri. Intr-adevar, situatia de la Brusturoasa este una dramatica, lucru pe care il stiu si autoritatile, si oamenii din comuna.. Cind apele distrug zilnic ceea ce s-a reparat cu o zi in urma, viitorul este mai mult o amenintare, decit o promisiune. (Codrin POP, Constantin GHERASIM)

Comentarii