Foamea de bani ii impinge pe guvernanti sa impoziteze si cadourile de Craciun

miercuri, 19 februarie 2003, 00:00
5 MIN
 Foamea de bani ii impinge pe guvernanti sa impoziteze si cadourile de Craciun

Desi se spera intr-o aminare a deciziei de impozitare a avantajelor in natura oferite salariatilor, angajatorii trebuie acum sa contabilizeze retroactiv contravaloarea "favorurilor" pe care le-au acordat. Saptamina trecuta, au aparut in Monitorul Oficial Normele metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr.7/2001 privind impozitul pe venit. Au fost introduse in aceste norme reglementari care iau in calcul inclusiv impozitarea avantajelor in natura, cum ar fi telefoanele sau masinile de serviciu folosite in interes personal. Normele stabilesc si faptul ca primele de asigurare suportate de angajator in beneficiul angajatilor se adauga venitului din salarii si se supun impozitului pe venitul global. Mai este vorba despre cazarea si masa acordate in unitati proprii de tip hotelier; anumite cadouri primite cu diverse ocazii; abonamentele radio-tv si de transport, abonamentele si costul convorbirilor telefonice, inclusiv cartelele telefonice; biletele de tratament si odihna; acordarea unor produse alimentare, imbracaminte, cherestea, lemne de foc, carbuni, energie electrica, termica si altele; permisele de calatorie pe diverse mijloace de transport; contravaloarea folosintei unei locuinte in scop personal si a cheltuielilor conexe de intretinere.
Pentru vehiculele cu folosinta mixta, evaluarea se face conform foii de parcurs, cu justificarea numarului de kilometri parcursi in interes personal. In cazul telefoanelor de serviciu, angajatorul trebuie sa stabileasca o limita valorica, reprezentind convorbiri in interes de serviciu. In cazul cind angajatul depaseste valoarea alocata si angajatorul plateste aceasta diferenta, suma respectiva va fi considerata venit impozabil, iar salariatul va plati impozitul aferent. De asemenea, fiecare persoana are dreptul la o deducere care se ridica 1,8 milioane de lei si beneficiaza de deduceri suplimentare in cazuri speciale – copii in intretinere, persoane cu handicap, invalizi.
Impozit pe cadourile de 8 Martie
Conform Normelor, avantajele in natura sint evaluate la pretul pietei. In ceea ce priveste vehiculele, valoarea utilizarii este data de pretul de inchiriere, daca acesta apartine unei terte persoane. Daca vehiculul apartine firmei, avantajul se calculeaza aplicind lunar o cota de 1,7 la suta asupra valorii evidentiate contabil. Valoarea chiriei este cea aferenta suprafetelor locative detinute de stat, iar cheltuielile de intretinere intra in calcul la valoarea lor efectiva. In cazul convorbirilor telefonice, angajatorul trebuie sa stabileasca partea corespunzatoare folosita in scop personal, care reprezinta avantaj impozabil. Dat fiind ca in normele metodologice nu sint prevazute nivelurile minime ale convorbirilor telefonice sau ale kilometrilor parcursi cu autoturismul de la serviciu in scop personal, este greu de crezut ca impozitarea se va face uniform.
Vor fi impozitate global si contravaloarea darurilor acordate copiilor minori si angajatilor cu ocazia Craciunului, Pastelui sau altor sarbatori, precum si cadourile oferite angajatelor de 1 sau 8 Martie, care depasesc, fiecare, un milion de lei.
Normele metodologice enumera la categoria de venituri supuse impozitarii globale, pe linga veniturile din activitati independente, cele din salarii, din cedarea folosintei bunurilor, veniturile din activitati agricole si "veniturile din divindende si dobinzi". Normele metodologice detaliaza aceasta prevedere si stipuleaza ca "veniturile din dividende si dobinzi, din activitati agricole, precum si cele din categoria "alte venituri" se supun impozitarii, pe fiecare loc de realizare, in cadrul acestor categorii de venituri, impozitul fiind final".
Fisele fiscale, alta complicatie
Asadar, in categoria veniturilor impozabile intra atit veniturile in bani, cit si echivalentul in lei al veniturilor in natura, care ar trebui cuprinse in declaratia IVG pe 2002, fisele fiscale, al caror termen de depunere expira la finele acestei luni, pentru angajatori. Pentru indeplinirea acestei obligatii, ar fi trebuit ca echivalentul in lei al presupuselor avantaje sa fie trecut pe statul lunar de plata. Patronii si contabilii sint insa intr-o ceata totala. Anul trecut, nimeni nu a trecut in salariul lunar al angajatilor aceste venituri si, ca urmare, nu le-a evidentiat nici in fisele fiscale pe care unii deja le-au predat la Fisc. "Habar n-am cum ar fi trebuit sa determin partea din convorbirile la mobil pe care sa o consider venit al angajatului", se plinge Violeta Barbulescu, director economic la o firma bacauana. Ea mai spune ca Normele nu sint foarte clare si lasa loc de interpretari. "Daca valoarea premiilor este clara si se poate usor trece ca venit, cred ca Guvernul ar fi trebuit sa stabileasca procente clare din abonamentul la mobil pe care salariatul le-ar fi folosit in interes personal", mai afirma Barbulescu. Directorul economic este de parere ca va trebui sa angajeze personal suplimentar la serviciul de contabilitate pentru a putea face calculele necesare.
Cert este ca firmele care au depus deja fisele fiscale ale salariatilor (peste 25 la suta, la Bacau), va trebui sa faca demersuri pentru a le modifica prin inscrierea avantajelor pe care considera ca le-au acordat. Principala modalitate de determinare de catre finantisti a avantajelor ar fi consultarea contractelor de munca ale salariatilor, unde, teoretic, ar fi inscrise facilitatile. Problema este ca in cele mai multe cazuri, avantajele nu apar in contractele de munca. Oricum, cea mai mare categorie care va trebui sa plateasca impozit pe avantaje in natura o constituie personalul firmelor si regiilor furnizoare de utilitati. Este stiut faptul ca, de exemplu, Romtelecom acorda gratuitati semnificative propriilor angajati, a caror contravaloare se impoziteaza acum. Acelasi lucru se intimpla si la CFR, Electrica, firmele de televiziune prin cablu etc.
Impozitele pe aceste facilitati nu sint, sustin finantistii, o noutate in Europa, ele fiind aplicate si in tarile dezvoltate. Trecerea avantajelor in categoria veniturilor arata foamea de bani pe care a capatat-o statul, mai ales dupa masurile populiste de protectie sociala pe care le-a luat, venitul minim garantat, cornul si laptele, facilitati la plata intretinerii etc. Nu este mai putin adevarat, insa, ca multi dintre patroni si-au trecut toate cheltuielile, cu catel, cu purcel, pe firmele pe care le detin, pentru a le deduce din impozitul datorat. Mobilele sotiilor, fratilor, copiilor, cumnatilor, masinile acestora, costurile de utilizare sau reparatii, intretinerea caselor personale, telefoanele de la domiciliu, excursiile, toate aceste se regasesc in cheltuielile multor societati comerciale. Aceste "abuzuri" fiscale, odata devenite imposibile, nu vor putea anula, din pacate, interpretarile personale ale unor inspectori financiari, care pot gasi multe brese in legislatie pentru a-si impune punctele de vedere. (Florin POPESCU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii