Prapad la Slanic Moldova

miercuri, 20 iunie 2001, 23:00
3 MIN
 Prapad la Slanic Moldova

Judetul Bacau a fost mai ferit de furtuni de genul celor din sudul si vestul tarii, care au produs pagube enorme. Cu toate acestea, urmarile ploilor torentiale au aparut si la noi, iar cel mai afectat a fost cartierul Ciresoaia de la Slanic Moldova. Aici, piraiele Bejan si Muncel, care in mod obisnuit sint doua firicele de apa, s-au umflat pe versantii muntilor si au spulberat cam tot ce le-a stat in cale, de prin gospodariile oamenilor. Cele mai afectate au fost gradinile, care au fost distruse total pe o suprafata de 1.800 de metri. Torentii au luat si o multime de materiale de constructii sau garduri, apa a patruns in citeva case si grajduri, iar in gospodaria lui Petrea Moraru a ras nu numai culturile, dar a inecat si o vaca. Tot la Slanic Moldova au fost semnnalate si singurele caderi de grindina din judet, care insa nu au produs si alte pagube. Primaria din Slanic a pus ieri la lucru un excavator ce a avut misiunea sa degajeze albia piraielor si sa elibereze calea torentilor, astfel ca forta lor sa fie slabita. Toata conducerea Primariei s-a aflat aproape non-stop pe teren pentru a evalua pagubele, iar o situatie a acestora a fost deja trimisa la Protectia Civila si la Prefectura, in speranta ca autoritatile vor oferi un sprijin oamenilor napastuiti de stihiile naturii.
Cea mai mare cantitate de precipitatii cazuta ieri in judet a fost de 57,8 litri pe metrul patrat, inregistrata la Cremenea, in zona Poiana Uzului. De altfel, ploile cazute in zona inalta au facut ca toate cursurile de apa din vestul judesului sa se umfle, iar unele dintre ele sa depaseasca chiar cotele de atentie. Asa s-a intimplat pe piriul Dofteana, al carui debit a fost ieri de 26 de metri cubi pe secunda, iar cota de atentie a fost depasita cu 6 centimetri. De asemenea, cota de atentie pe piriul Ciobanus a fost depasita cu 4 centimetri, in timp ce debitul a crescut la 17,1 metri cubi pe secunda. Cea mai spectaculoasa crestere de debit a fost insa pe riul Trotus, unde in zona Onestiului s-a inregistrat o sporire de la 25 mc/secunda marti, la 265 mc/secunda ieri. Tot pe Trotus a fost depasita si cota de atentie cu 13 centimetri, fara sa se prefigureze deocamdata pericolul unor inundatii. Aportul mare de apa a facut ca si acumularea de la Poiana Uzului sa se umple vertiginos. In lac se afla acum 40 de milioane de metri cubi de apa, adica aproape jumatate din capacitate, fata de numai 32 milioane metri cubi in urma cu o luna. Pentru ca nivelul apei sa nu creasca cu mai mult de un metru pe zi, Directia Apelor a decis deschiderea unei vane de adincime, masura ce a fost luata pentru prima oara dupa multe luni in care seceta a creat un important deficit de apa in acumulare.
La Bacau, precipitatiile inregistrate au fost de 11,8 litri pe metrul patrat. Ploaia a lasat fara curent electric citeva sute de apartamente din zona Energiei, in jurul orei 2.20 a noptii de marti spre miercuri. Infiltratiile de apa au patruns pina la reteaua subterana, au scurt-circuitat un cablu si au scos din functiune patru puncte de alimentare. Echipele de interventie ale Electrica au lucrat ieri toata ziua pentru remedierea avariei si reluarea alimentarii cu energie electrica in cartier.
In restul judetului nu au fost inregistrate pagube in gospodariile oamenilor sau la culturile agricole. Nu s-au inregistrat intensificari majore ale vintului si nici caderi importante de grindina. Dupa cum am fost informati de la Centrul Meteo Bacau, a plouat in cantitati de 10 l/mp la Tirgu Ocna, 2 l/mp la Beresti-Bistrita, 16 l/mp la Bucsesti, 5 l/mp la Huruiesti, 14 l/mp la Solont, 4 l/mp la Parincea sau 9 l/mp la Ardeoani. (O.P.)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii