"Nu sintem ceangai!"

duminică, 02 septembrie 2001, 23:00
3 MIN
 "Nu sintem ceangai!"

Daca pina in urma cu zece ani comunitatea romano-catolicilor covietuia in buna liniste si pace alaturi de comunitatea ortodoxa din Moldova, de citiva ani buni, o serie de articole aparute in presa maghiara, dar si actiunile mai multor asociatii care se autodefinesc ca fiind ale ceangailor maghiari din Moldova incearca sa agite spiritele si sa tulbure linistea locuitorilor din aceasta parte a tarii. Ca o replica la aceste provocari care se fac simtite in ultima vreme si in localitatile comunei Cleja, a luat fiinta si filiala locala a Asociatiei Romano-Catolicilor "Dumitru Martinas", care isi propune sa contribuie la cultivarea si promovarea culturii, civilizatiei si traditiilor romanesti de pe aceste meleaguri.
Constiuirea oficiala a acestei filiale a fost marcata de o serie intreaga de manifestari care au avut loc ieri, de la ora 12.00 la Casa Tineretului "Preot Leon Pista" din Cleja. Au tinut sa fie prezenti, alaturi de oficialitatile locale si de locuitorii acestei comune, senatorul PNL Dan Constantinescu, deputatii PSD Nicolae Sersea si Endre Bereczki, vicepresedintele Consiliului Judetean Dumitru Braneanu, monseniorul Dumitru Gabor, consilierul episcopului Petre Gherghel de la Episcopia Romano-Catolica Iasi, si parintele decan Erdes Stefan, parohul si decanul Parohiei Romano-Catolice "Sfintul Nicolae" din Bacau.
In cuvintul de deschidere al acestor manifestari, Ioan Joja, primarul comunei Cleja, a adus un omagiu filologului Dumitru Martinas, primul ceangau care s-a procupat de problema originii ceangailor. "Sa spunem celor care nu vor sa auda, dar si celor care si-au vindut sufletele, ca noi am fost si vom ramine catolici romani din tata in fiu. Se straduie citiva sa ne convinga ca noi sintem de fapt maghiari si sa introduca in scolile si bisericile noastre romanesti limba maghiara ca limba obligatorie, incercind pe la cancelarii straine sa faca din comunitatea noastra romaneasca o comunitate etnica. Ceangaii nu exista! Exista doar romani de origine romano-catolica" a mai subliniat Ioan Joca.
Vicepresedintele Consiliului Judesean a facut celor prezenti un apel la unitate nationala, iar istoricul Anton Cosa, originar din Cleja, a explicat originile populatiei romano-catolice din Moldova. "Sint romani transilvaneni supusi unui proces de secuizare care, odata ajunsi in Moldova, si-au continuat viata si obiceiurile. Chiar si portul popular este pastrator al traditiilor specific romanesti" a mai precizat Anton Cosa. Monseniorul Dumitru Gabor a amintit de o serie de articole aparute in ultima vreme in presa ungara in care numele arhiepiscopului de Bucuresti Ion Robu este maghiarizat, iar despre el se spune ca ar vorbi cu mama sa in limba maghiara. "Mama arhiepiscopului Ion Robu este moarta de citiva ani buni, iar arhiepiscopul nu cunoste limba maghiara. Noi sintem preoti, iar comunitatile noastre isi cunosc fosrte bine identitatea, nu trebuie sa vina altcineva sa ne spuna ce si cine sintem" – a mai spus monseniorul Gabor.
Localnicii din Cleja povestesc ca de citiva ani, in acesta localitate s-a infiintat o filiala zonala a Asociatiiei Cengailor Maghiari din Moldova constituita la Sfintul Gheorghe, care incearca de citiva ani sa ii convinga la aparteneta lor la nationalitatea maghiara, sa le spuna ce de fapt sint ceangai si ca trebuie sa solicite introducerea limbii maghiare in scoala si la biserica. Oamenii nu se lasa dusi insa asa de usor si spun ca sprijina initiativa primarului de a infiinta aceasta asociatie in replica la cea a ceangailor din Moldova. Urmatorii pasi pentru constituirea acestei asociatii vor mai fi discutati saptamina viitoare, cind locuitorilor comunei Cleja le vor fi prezentati cei 30 de consilieri ai filielei si cei doi vicepresedinti. (E. SOLOMON)

Comentarii