Taxa Radio-TV stirneste futuna

joi, 17 aprilie 2003, 23:00
4 MIN
 Taxa Radio-TV stirneste futuna

Mii de bacauani au facut in aceste zile ochii mari cind au vazut valoarea facturilor la energie electrica, unde au fost incluse si recentele taxe pentru radio si televiziune. Pentru multi pensionari, cei 55.000 de lei care s-au adaugat la valoarea consumului de energe electrica par o suma insemnata. La ghiseele Electrica, in ultimele zile, s-au auzit mai multe voci de persoane nemultumite, care au protestat pentru ca statul le-a bagat inca o data mina in buzunar. Agentii economici au fost si ei la un pas de infarct in momentul in care au citit facturile si au constatat ca au de platit in plus, nici mai mult, nici mai putin decit 1.600.000 de lei.
„Inteleg sa platesc curentul pentru ca il consum. Dar sa mi se ia degeaba atitia bani din buzunar, nu se poate. Pentru un spatiu de zece metri patrati, a trebuit sa platesc 1.600.000 de lei. De ce sa platesc atitia bani, cind eu in magazin nu am nici aparat de radio, nici televizor? Pentru fiecare leu pe care il cistig, muncesc de dimineata pina noaptea. Cum sa arunc, asa, banii pe fereastra?”, se intreaba, revoltata, Margareta Podorac, administratorul unui magazin din centrul Bacaului.
Cam acelasi lucru il spune si Elena Gradinaru, administratorul firmei Laura SRL din Bacau. „Cum sa imi pun televizor in magazin? Pai, noi stam sa ne uitam la televizor in loc sa avem grija de clienti? Daca se mentine ordonata asta, ar insemna sa bagam degeaba in buzunarul statului 1,6 milioane de lei. Prefer ca din banii astia sa maresc salariul angajatilor, in loc sa ii dau degeaba la stat”, spune Elena Gradinaru. Acceasi suma de 1,6 milioane de lei a fost trecuta si pe factura pe care a primit-o Maria Sechete, administratorul societatii Dalia din Bacau. „Sa vina cineva sa imi verifice magazinul, sa vada ca nu am nici radio, nici televizor. Numai de asta nu am timp! Eu nu stiu cum sa stau in fata clientului, ca si asa vinzarile scad pe zi ce trece. Mai bine dau banii astia angajatilor. Au exagerat cu taxa asta. 30-40.000 de lei ii mai dadeam asa, in vint, dar 800.000 de lei pe luna inseamna de acum furt din buzunarul omului. Sint decisa sa merg pina la Guvern, sa reclam nedreptatea asta”, spune, hotarita, Maria Sechete.
Revolta in toata regula
Un grup de agenti economici ce detin spatii comerciale in centrul Bacaului s-au reunit pentru a contesta noua taxa Radio-TV. „Vom depune plingere la Electrica. Pina se rezolva plingerea noastra, va trebui, insa, sa ne achitam factura din luna asta. Altfel raminem fara curent”, spune, resemnata, Elena Gradinaru. Nici agentii comerciali care au mai multe puncte de lucru pe raza judetului nu accepta usor taxa Radio-TV. „Factura a venit pe numele societatii, nu pentru fiecare punct de lucru in parte. Daca nu platesc, ne taie curentul si ne paralizeaza toata activitatea. Sintem la mina lor, trebuie sa ne supunem, chiar daca nu sintem de acord. Nu avem ce face”, spune Maria Dospinescu, administratorul societati Hecomin din Bacau. Interesant este ca facturile au fost primite de catre agentii economici cu citeva zile dupa termenul scadent al acestora. „Termenul scadent al facturii este pe 10 aprile, iar eu am primit-o abia pe data de 14”, spune Margareta Podorac.
Anca Hagima, purtatorul de cuvint al Sucrusalei de Distributie a Energiei Electrice Bacau, din cadrul Electrica SA, ne-a declarat ca intirzierea facturilor poate fi datorata si postei. Ea a mai precizat ca, pina acum, au fost primite numeroase sesizari privind plata acestei taxe. „Trebuie inteles ca noi sintem doar mandatatii Societatii Nationale de Radio Televiziune pentru a incasa aceasta taxa. Este o decizie luata la Bucuresti, nu in plan local. Reclamatiile se depun la ghiseele noastre, insa se trimit la Bucuresti, pentru analiza”, a precizat Anca Hagima. Pina se vor rezolva toate aceste reclamatii, daca se vor rezolva, populatiei si agentilor economici nu le ramine decit sa scoata bani din buzunar, indiferent daca au sau nu acasa, la sediul firmei sau in spatiile comerciale aparate de radio sau televizoare.
Surzii si orbii sint obligati sa plateasca abonamentul Radio-TV
Plata abonamentului radio-tv nemultumeste si persoanele cu
handicap din judetul nostru. Daca cele 3.117 persoane cu
dizabilitati de gradul unu au scapat de aceasta corvoada deoarece
ei au acces gratuit la radio si televizor, nu acelasi lucru se poate
spune despre cei cu gradul doi sau trei de handicap, care vor fi
nevoiti sa scoata bani din buzunar pe un serviciu pe care multi nici
nu il folosesc. Culmea ironiei este ca la plata acestui abonament au
fost pusi si surzii, si nevazatorii. „Sint institutii care au nevoie de
abonament radio-tv. Dar nu este corect sa plateasca acele institutii
sau persoane care nu au aparatura necesara. Cum este posibil sa
ceri plata abonamentului de televizor pentru o persoana care nu
vede bine?”, se intreaba Vasile Diaconu, presedintele filialei
asociatiei Nevazatorilor din Bacau. Acelasi lucru este valabil si
pentru surzi, care sint obligati sa plateasca taxa radio, adica un serviciu pe este absurd sa crezi ca il utilizeaza. Sute de persoane cu un astfel de handicap sint nemultumite de faptul ca sint obligate sa scoata bani din buzunarul si asa strimtorat, desi natura nu le-a dat sanatatea necesara pentru a putea sa vizioneze un program tv sau sa asculte o stire la radio. (Claudiu TANASESCU, Elena SOLOMON)

Comentarii